Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Сарафов СНИМКА: Алексей Димитров
Борислав Сарафов СНИМКА: Алексей Димитров

Няколкочасов дебат във ВСС за “Осемте джуджета”

Ще има ли обвинени прокурори заради казуса “Осемте джуджета”? Това ще стане ясно след 15 юли, когато се очаква да приключи проверката на Софийската апелативна прокуратура, съобщи временният главен прокурор Борислав Сарафов пред ВСС. Кадровиците изслушаха него и юриста от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов по сюжета, наречен на несъществуващия вече ресторант. Той бил ползван като офис от бившия следовател Петьо Петров, известен като Еврото и ключов герой в казуса. От неправителствената организация през юни 2020 г. първи разказаха как Специализираната прокуратура се намесва в спора между Илия Златанов и Явор Златанов. Това са баща и син, които спорят за асансьорните заводи “Изамет”.

Заседанието на ВСС
Заседанието на ВСС

През 2020 г., когато гръмва скандалът “Осемте джуджета”, Инспекторатът към ВКП прави проверка на досъдебното производство срещу Явор Златанов. Откриват се груби нарушения на прокурорите, които ряботят по делото. Те са свързани най-вече с връщане на веществени доказателства - хиляди евро и златни монети за милиони левове. Парите и златото са иззети от сейфове на сина, но не ги връщат на него.

“Къде са тези

5 млн. лв. днес,

никой не знае”,

обяви Андрей Янкулов. Той добави, че понеже Явор Златанов води дело срещу България в Страсбург, “ще ги платим всички ние”. Година след проверката на инспектората тогавашният главен прокурор Иван Гешев пише резолюция “Запознат” - и дотам.

На въпроси на членовете на съвета за ролята на Сарафов в сюжета “Осемте джуджета” и публикуваните негови снимки с Петьо Петров временният главен прокурор каза, че и той е сред жертвите.

Гешев му “спретнал” оперативна комбинация, като го е извикал в ресторанта, за да бъде сниман с Петров, а самият Гешев не се явил на срещата.

Той на няколко пъти повтори, че бил възмутен, след като е прочел доклада на инспектората, и недоумявал как може да е бил укрит. Така случаят бил “заметен под килима”.

“Казусът “Осемте джуджета” беше скрит от всички, включително от мен”, каза Сарафов.

Според него Гешев не знаел какво да направи, имал притеснения и търсел начин да го архивира. “Прикривал е деяния”, смята Сарафов.

Тук се касае за

изключително

грозна, груба и

безпардонна

злоупотреба с

прокуратурата, по-точно Специализираната прокуратура, която наистина е използвана за разчистване на сметки”, добави той.

Разследването срещу Илия Златанов и сина му Явор още не било приключило, но и не е внесено в съд. На Сарафов не му било известно да има действия по разследването, въпреки че са минали 4 години оттогава.

“Вие познавате Петьо Еврото. Поддържате ли контакти, откъде се познавате?”, попита го Огнян Дамянов.

“Работя 30 г. в съдебната система. Няма как да не познавам Петьо Петров. Работили сме в една служба в две съседни сгради на ул. “Майор Векилски” 2. Не сме били приятели”, отговори Сарафов.

И добави: Имаме съвършено различна ценностна система, но с Петьо Петров съм бил винаги внимателен и осторожен, като сапьор с противопехотна мина. Внимателно трябва да се отвие взривателят, за да не се взриви в ръцете ти, защото е близък с бившия главен прокурор, а знаете на какви комбинации е способен той. Аз не съм Гешев №2, аз съм нещо различно, обяви Сарафов.

Той обясни, че нямало как да откаже на Гешев да се срещнат, когато му се обаждал. Иначе призна, че е ходил още няколко пъти в ресторанта. Повечето пъти било пак за срещи с Гешев, които са се състояли, а освен това преди разследването на Антикорупционния фонд.

Той пожела успех на Гешев в новото му амплоа, като допусна, че може да стане ключов политик.След множеството забележки на Сарафов за оперативното майсторство на Гешев правосъдният министър пък вметна, че бившият главен прокурор е щял да бъде много добър полицай.

Спряха процедурата

за избор на нов главен прокурор

Атанас Славов
Атанас Славов

Единодушно Висшият съдебен съвет спря процедурата по избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд. Това стана след едночасов дебат.

Кадровиците застъпиха виждането, че процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да спре, защото има допуснато дело в Конституционния съд. То беше образувано по искане бившия главен прокурор Иван Гешев. Той поиска да бъдат обявени за противоконституционни текстовете от съдебния закон и НПК. С тях беше въведен не само механизмът за разследване на обвинител №1, но възможността той да бъде отстраняван и избиран с 13 гласа от кадровиците.

Според Вероника Имова ВСС е задължен да спре процедурата до произнасяне на КС. Същото мнение застъпи и Цветинка Пашкунова. Двете са от Съдийската колегия. Според Даниела Марчева именно заради държавните интереси процедурата трябва да спре. Тя каза, че сега има възможност да бъде реализирана промяната по отношение на фигурата на главния прокурор, за която се говори от толкова много години. “Недопустимо е само от личността на главния прокурор да зависи да няма злоупотреби. Прекомерната власт винаги създава големи предизвикателства пред конкретната личност”, смята Марчева.

Атанаска Дишева каза, че държавният и общественият интерес налага спиране на процедурата. Очакванията на обществото към личността на главния прокурор са огромни, каза Дишева. Според нея към органа, който я провежда, трябвало да има пълно доверие. Тя е на мнение, че общественият интерес налагал да се съобразят и с обстоятелствата, че в парламента се подготвя конституционна реформа. “Колкото и да ми е неприятно да го споделя, в момента ВСС не се ползва с необходимото доверие”, каза Дишева.

Над 50 дела срещу депутати

и други от властта - 3 г. на трупчета

Над 50 са висящите дела срещу депутати и други хора от властта, които повече от 3 г. са на фаза досъдебни производства. Над 20 пък са спрени. Това съобщи и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във ВСС при дебат на тема натискал ли е Иван Гешев кадровиците, които му поискаха оставката. Временният главен прокурор съобщи, че тези досъдебни производства се проверяват. Атанаска Дишева предложи да има ревизии на забавените дела не само срещу хора от властта. Той възприе идеята.

Пред кадровиците Сарафов разкри какъв е бил начинът за натиск и започване на проверки след 15 май. Това е денят, когато Гешев ритуално скъса оставката си. По негово време в дирекция “Публична комуникация” във ВКП работели 18 човека. Там се пишели сигнали от несъществуващи хора и после се внасяли в прокуратурата. По тях започвали проверки. “Очевидна е била целта на сигналите - било за оттегляне на искането за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, било за искане за отвод на членовете на Прокурорската колегия”, каза Сарафов.

Другият начин за образуване на проверки бил служители от пресцентъра да пишат статии, които после били изпращани на два сайта за публикуване. Въз основа на статиите прокуратурата се самосезирала.

Кадровиците искаха да знаят дали тази практика е същестувала и преди 15 май. Сарафов каза, че не му било известно, а и като директор на националното следствие нямал кабинет в Съдебната палата, а само в следствието. Правосъдният министър Атанас Славов коментира обаче, че на юристите и журналистите било известно, че практиката я е имало и преди 15 май. Дори се знаели псевдонимите, под които Гешев пише.

“Аз се срамувах, че Иван Гешев е главен прокурор. За съжаление, в последните месеци и седмици се видяха много дефекти на тази институция и показаха, че тя може да се ползва за лични цели и че има хора, които са готови да следват подобно поведение и да подкрепят такива порочни практики”, каза Сарафов.