Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отляво на дясно: ген. Владимир Макаров, Пьотр Кучеренко, Анатолий Герашченко, Кристина Байкова
Отдолу: Сергей Протосеня и съпругата му, Леонид Шулман, Марина Янкина и Игор Шкурко
Отляво на дясно: ген. Владимир Макаров, Пьотр Кучеренко, Анатолий Герашченко, Кристина Байкова Отдолу: Сергей Протосеня и съпругата му, Леонид Шулман, Марина Янкина и Игор Шкурко

Над 25 високопоставени мениджъри и олигарси са починали мистериозно от началото на 2022 г. досега

Повечето са паднали от високи прозорци, лодки и скали, а други са убити по особено жесток начин заедно със семействата си

“Не мога да избягам от Русия, отнемат ни паспортите”, казва зам.-министърът на науката в Русия Пьотър Кучеренко, който бе открит мъртъв

Руски колбасен магнат, шеф на банка, зам.-министър на науката, генерали от армията, висш държавен служител, директори в енергийната промишленост, петролни магнати, главен редактор на руски таблоид, шеф на корабостроителница, ръководител на ски курорт, авиационен или железопътен служител. Всеки, който отговаря на подобно описание и е от Русия, не трябва да стои близо до отворени прозорци във високи сгради, където и да се намира по света.

Общото между тези хора с различни професии е, че всеки един е

изразил негативна позиция срещу войната в Украйна

И след това е намерен мъртъв. Повечето са загинали мистериозно след падане от много висок прозорец, лодки или скали, но има и странни самоубийства, нелепи инциденти, инсулти, както и неприкрити жестоки убийства.

Последният случай е с 28-годишната вицепрезидентка на руската банка “Локо-Банк” Кристина Байкова. Тя е починала на 23 юни след падане от прозорец на апартамента си, който се намира на 11-ия етаж. Смъртта ѝ обаче е свързана с множество неизвестни. Руските власти съобщиха за злополуката едва седмица по-късно. През това време са водили разследване, но до този момент нищо съществено не са разкрили.

След като изясняват всички обстоятелства и разпитват свидетели и роднини на топмениджърката, служителите на реда са успели да пресъздадат общата картина на случилото се във фаталната вечер.

На 23-ти вечерта Байкова била с приятелки вкъщи и поканила към тях да се присъедини новото ѝ гадже – 34-годишният Андрей. Двамата излизали от 3 седмици. След като той дошъл, приятелките ѝ отишли в местен клуб, а те двамата се усамотили в апартамента ѝ.

Според показанията на Андрей Кристина отишла в друга стая и не се върнала доста време. Той помислил, че е заспала, и започнал да се приготвя да си тръгва, когато изведнъж момичето излязло разплакано, хвърлило се в краката му и започнало да говори несвързано.

Необяснимото за разследващите е, че тогава Андрей извадил телефон и започнал да прави видео. След това Кристина бавно тръгнала към балкона. Младежът отишъл до бара да си вземе питието, а тя се качила на прозореца и застанала на тесния парапет.

Объркан, Андрей

се опитал да я убеди да се върне обратно

Двамата разговаряли около 15 минути, в които той я молил да слезе от прозореца. В миг на отчаяние мъжът тръгнал да отваря прозорец в другата стая, за да я прибере през него. В този момент обаче чул писък и зловещ звук от удар.

Установено е, че брюнетката е

приемала хормонални лекарства

и емоционалното ѝ състояние било непредвидимо. Разследващите се опитват да разберат откъде са лекарствата, защо и от какво е лекувана Кристина и кой я е запознал с Андрей. По-странното е, че 34-годишният мъж е снимал 15-минутното видео, но не се е обадил на Спешна помощ.

Приятелките на вицепрезидентката посочват, че преди Андрей да се появи в апартамента, тя била в отлично настроение. Именно по тази причина версиите за смъртта ѝ са две: самоубийство заради тежка депресия или убийство с помощта на новото ѝ гадже.

А иначе Кристина Байкова е просто поредната бройка в черния списък с високопоставени бизнесмени, които умират мистериозно в Русия в последните няколко години.

През май месец загина заместник-министърът на науката Пьотър Кучеренко. Той почина внезапно на 46 години по време на полет до Москва. Кучеренко се връщал от командировка в Куба, когато самолетът кацнал аварийно в Южна Русия, защото на него му прилошало. Докато се намесят медици, той починал.

Официалната версия на семейството му е, че той е починал вследствие на сърдечно заболяване, което е имал. Негови близки приятели обаче са на друго мнение. Те твърдят, че Кучеренко е смятал нахлуването в Украйна за “фашистко”, открито е споделял мнението си и затова си е отишъл.

Според журналиста Роман Супер, който напусна Русия след инвазията в Украйна, Кучеренко е търсил съвети от него и го е насърчавал да избяга. Зам.-министърът

споделил, че се страхува за своята безопасност

и обяснил, че приема антидепресанти и транквиланти – лекарства, които премахват нервното напрежение и чувството за страх и безпокойство. “Аз се чувствам ужасно – казал Кучеренко на Супер. - Спаси себе си и семейството си. Тръгни възможно най-скоро. Не можеш да си представиш степента на брутализиране на държавата ни. След година изобщо няма да познаеш Русия. Като си тръгваш, правиш правилното нещо.”

Журналистът попитал Кучеренко защо и той не избяга от Русия, на което той отвърнал: “Вече не е възможно да го направим. Отнемат ни паспортите. И няма такъв свят, където сега ще се радват на заместник-министър на Русия.”

Заради този разговор се смята, че Пьотър Кучеренко със сигурност е част от списък с имена на хора, които трябва да бъдат ликвидирани, защото са против войната в Украйна.

Месец преди смъртта на зам.-министъра на науката енергийният бос

Игор Шкурко беше намерен мъртъв в затворническата си килия

49-годишният зам.-директор на руската компания “Якутскенерго”, базирана в Якутск, Източен Сибир, бе арестуван на 30 март по подозрение, че е получил подкуп от почти половин милион рубли. На следващия ден съдът го изпрати в следствения арест. Федералната служба за изпълнение на наказанията потвърди, че Шкурко е починал, и обяви, че е извършено разследване.

На 4 април той е намерен в килията без признаци на живот. Според разследването няма данни за нападения или някаква намеса в смъртта му. Затова официалното заключение на властите е самоубийство.

Освен енергиен бос, Шкурко е бил и член на пропутинската политическа партия “Единна Русия”, но членството му беше прекратено веднага след обвинението за вземане на подкуп.

През февруари в дома си в безсъзнание бе намерен и 59-годишният руски петролен магнат Вячеслав Ровнейко. Според репортаж на вестник “Московский комсомолец” лекарите не са успели да го спасят. По тялото му не били открити следи от насилствена смърт, но е факт, че той е осмият топмениджър в сферата на нефта и газа, загинал от началото на войната.

Любопитното за него е, че през 2000 г. заедно със зетя на Борис Елцин създава компанията Urals Energy N.V., с която се нарежда в класацията на най-богатите бизнесмени в Русия. Тези няколко души от руския елит

загиват при различни обстоятелства,

но през февруари по подобен начин на Кристина умира и Марина Янкина. Тя е била високопоставен служител в областта на отбраната на Русия. Открита е мъртва след падане от 48 метра от прозореца на небостъргач.

58-годишната Янкина е била ключова фигура във финансирането на войната в Украйна, тъй като е била началник на отдела за финансова подкрепа на Министерството на отбраната за

Западния военен окръг, който е тясно свързан с инвазията

Преди да постъпи на работа в това звено, тя е била част от Федералната данъчна служба, а също така е била и заместник-председател на Комитета за имуществени отношения на Санкт Петербург.

Разбира се, нейният случай бе приключен като самоубийство, както всички изброени преди това. Същото заключение се поставя и в смъртния акт на Владимир Макаров - руски генерал, който отговарял за борбата срещу екстремизма. Според официалните данни той е уволнен от Путин в края на януари, а в началото на февруари е открит мъртъв във вилата си край Москва.

Доказателства за самоубийството му обаче не са съобщени. Руският вестник “Московский комсомолец” пише, че ден преди смъртта си Макаров е получил психически срив, защото не можел да преживее факта, че е уволнен. Смята се, че е бил в тежка депресия. Други медии обаче твърдят, че генералът е уволнен още през есента на 2022 г., а не през януари тази година. Това се потвърждавало от наличието на документи, в които били изброени имената на уволнения и назначения – някои от които са сред военните на фронта в Украйна.

Малко преди него, отново

паднал от прозорец, но в хотел в Индия, загина и Павел Антов - най-богатият

депутат и изявен критик на Путин. Още по-любопитно е, че той е намерен на 26 декември 2022 г., няколко дни след смъртта на един от партньорите му, починал в същия хотел. Антов е бил един от директорите на огромен бизнес с колбаси и също като много други изразявал негативната си оценка за войната в Украйна. Той и партньорът му са поредните, застигнати от синдрома на внезапната руска смърт - феномен, отнел живота на невероятно голям брой бизнесмени, бюрократи, олигарси и журналисти.

Над 20 известни руснаци са починали само през 2022 г. по мистериозни начини, някои ужасяващи. Всичко започна през януари миналата година със самоубийството на транспортния директор на руската енергийна компания “Газпром” Леонид Шулман. 60-годишният мъж бе намерен мъртъв с множество прободни рани в локва кръв на пода в банята си. Бе оставил и предсмъртна бележка.

Подобно писмо бе намерено и до колегата му Александър Тюлаков, който е живял в абсолютно същия комплекс. 61-годишният мъж бе зам.-генерален директор по финансите и сигурността на „Газпром“ и бе открит мъртъв ден след началото на войната в Украйна през февруари. Вратът му бил в примка, но според анализи по тялото му имало множество наранявания от побой. Три дни по-късно също обесен в гаража на резиденцията си в Съри, Великобритания, бе открит и нефтеният и газов магнат Михаил Уотфорд. Той е роден в Украйна, но е руски милиардер. Властите там не можели да открият данни за престъпление и го сложили в графа “самоубийство”.

Следват още много имена на високопоставени бизнесмени, които умират през 2022 г. Василий Мелников, Владислав Аваев и Сергей Протосеня бяха намерени мъртви заедно със своите жени и деца. През май миналата година руските власти откриха и тялото на собственика на курорта в Сочи Андрей Круковски в подножието на скала. Седмица по-късно Александър Суботин, мениджър на руска газова компания, почина в домя на московски шаман. Предполага се, че е бил упоен с

отрова от крастава жаба

Най-необяснимата смърт обаче бе тази на главния редактор на “Комсомольская правда” Владимир Сунгоркин. Някои смятат, че смъртта му съвпада с тези “инциденти”, а други гадаят дали и той не е поредният избран в черната хроника.

Проблемът е, че от началото на войната в Украйна списъкът не спира да се запълва, а до края й не е ясно още колко руски олигарси ще бъдат самоубити.

Черният сериал продължава…