Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Добрев СНИМКА: Архив
Делян Добрев СНИМКА: Архив

Обвинение в плагиатство към ПП и ДБ отправи Делян Добрев от ГЕРБ. Повод стана проекторешението, което предвижда България да продаде на Украйна ядреното оборудване за АЕЦ "Белене".

Колегите от ПП и ДБ обичат са си присвояват чужд труд, защото са се похвалили с проекторешение, изготвено от ГЕРБ. Това граничи с плагиатство. Видях спонсорирани.реклами в Интернет, че е тяхно предложение, а всъщност ние ги поканихме да се подпишат и те не промениха нито запетая, обясни депутатът от ГЕРБ. 

Нямам информация за посещение на Зеленски в България, каза Добрев на въпрос дали решението се вкарва сега заради предстоящата визита на украинския президент у нас.

Днес проекторешението ще се гледа в енергийна комисия.

Ние централа нямаме, но по време на тройната коалиция сме поръчали оборудване за около 1,2 млрд. След началото на войната в Украйна това оборудване изгуби своя смисъл, защото такава централа може да бъде построена само от Русия, но с оглед санкциите това става невъзможно, обясни Добрев.

В Украйна имат построена централа на 80% и им липсва само оборудването, което ние имаме. Можем да направим перфектната комбинация - на нас това оборудване не ни трябва и се явяваме единствения продавач в света за Украйна. От тази ситуация ще спечелят и двете страни - България ще си възстанови огромните  средства и ще помогне на Украйна, допълни депутатът от ГЕРБ.

Според него парите от продажбата трябва да отидат не в бюджета, а в капитала на АЕЦ "Козлодуй' и да са за финансирането на реактора за 7-и блок.

Ако не успеем да продадем това.оборудване сега на единствения купувач в света, който го иска, след 10 г. ще го дадем за скрап, допълни Добрев.     Това е пореден сигнал, с който заявяваме, че се придържаме стриктно към приоритетите на това управление, обясни пък Георг Георгиев. И напомни за позицията на ГЕРБ за решението за помощ за Украйна още от самото начало.  И определи прагиатството на ПП и ДБ като опит да се заличат във времето вече нанесени щети върху външнополитическия  образ на България.