Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"АЕЦ Белене" Снимка: Архив
"АЕЦ Белене" Снимка: Архив

Депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са внесли в Народното събрание проект на решение, с което предлагат оборудването за АЕЦ “Белене” да бъде продадено на Украйна. 

За целта българският енергиен министър трябва да започне преговори с украинския си колега. Решението първо обаче трябва да премине през гласуване в пленарна зала.

В решението е записано, че продажната цена не може да бъде по-ниска от платената от НЕК ЕАД на Атомстройекспорт АД в размер на 1 176 660 837 лева. 

Един от вносителите на предложението е Делян Добрев от ГЕРБ. 

"След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен. Току-що внесох с колеги Решение на НС да възложим на Министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лева.

Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. В този смисъл, Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win ситуация и за двете страни!

Под предложението се подписаха и колеги от ДБ, ДПС и дори ПП", написа Добев в профила си във Фейсбук. 

 Преди около два месеца служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че се водят преговори с френската EDF да изготви анализ какво може да бъде изградено с оборудването и на площадката на АЕЦ "Белене". Тогава Христов инспектира начина, по който се съхранява полученото преди години оборудване, и заключенията му бяха, че то е в добро състояние и годно за експлоатация.

Още през февруари пък темата за продажбата на оборудването беше обсъдена след среща на Христов с украинския министър на енергетиката Герман Галущенко в Стокхолм, където енергийните министри от ЕС проведоха двудневно неформално заседание.