Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

Това, което се разбра вчера, е, че не може всички проблеми в държавата да се решат с един разговор, заяви Кирил Петков в отговор на недоволството от страна на Бойко Борисов за лидерската им среща

Христо Иванов от ДБ оцени, че срещата с ГЕРБ и ДПС за конституционните промени е завършила "с висока степен на съгласие за съдебната реформа в нейния конституционен аспект". И той, като представителите на ДПС посочи, че посоката е по ограничаване правомощията на главния прокурор, преформатиране на ВСС.

"Да видим допълнителни идеи за преформатиране на служебния кабинет и да въведем индивидуална конституционна жалба - това са целите", обяви съпредседателят на ДБ. Той обаче призна и за наличието на "спорни моменти", които ще се чистят в конституционната комисия. Очаква се реформата да стартира до десетина дни. Всичко ще се обсъжда с експерти, представители на Академията, на конституционната общност и магистратурата.

Идеите за промени в служебния парламент са различни. "Една идея, която е лансира и като че ли е точка на съгласие, е продължаването на парламента - той да прекъсва работа едва когато започва формалната кампания. Тези периоди, в които имаме служебен кабинет, назначен от президента, парламентът да не е освободен", заяви Иванов. Така той потвърди прогнозите на "24 часа" че мнозинството върви към идеята за удължаване работата на депутатите, а не както е в момента - те да са в почивка от 3 месеца при провал на правителството. За правомощията на служебния кабинет пък се обсъждал и варианта за т.нар гръцки вариант, където е посочено между кои фигури президентът може да избира. В македонската конституция пък се съставя по друг начин, има и други модели. Ще има дискусия", обясни съпредседателят на ДБ.

"В конституционната комисия ще лансираме експертни фигури, които не носят някаква голяма политическа натовареност", добави Иванов. Постигнало се е съгласие на експертно ниво да продължи диалогът и с други политически формации в НС и се надяват на по-широко участие след започването на конституционната комисия.

Това, което се разбра вчера е, че не може всички проблеми в държавата да се решат с един разговор, заяви Кирил Петков в отговор на въпрос какво се случва с взаимоотношенията им в ГЕРБ, предвид гнева на Бойко Борисов от вчерашния ден. "Трябва да направим общата ни култура, да бъде ежеседмична среща. Ако този диалог, го институционализираме по този начин, ще имаме много по-добри резултати", заяви съпредседателят на ПП.