Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иво Сиромахов на протеста в подкрепа на Александър Морфов пред Министерството на културата СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк
Иво Сиромахов на протеста в подкрепа на Александър Морфов пред Министерството на културата СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

ГОСТ ПОСЕТИТЕЛ

Вчера Албена Колева публикува в страницата си снимка на Камен Донев, който носи бадж „гост посетител“.

Каква е историята?

Камен играе в Народния театър главна роля в един от най-добрите спектакли на театъра „Животът е прекрасен“, режисьор Александър Морфов. Спектакълът се играе повече от десет години при препълнени зали.

Сега Народния театър си има нов директор, някакъв невзрачен чиновник (не му запомних името), който с мощната подкрепа на ДПС е решил да направи театър по свой образ и подобие.

Знаете ли кое общото между комунизма и днешните времена, които твърде пресилено наричаме „демокрация“? Общото е чиновникът. Той е един и същ. Винаги със сако, винаги енергичен, удобен, сервилен към властта, готов да ѝ направи кафенце, да ѝ предложи задните си части. На всяка власт.

Този невзрачник в Народния театър е същият. Първата му работа беше да изгони от театъра най-успешния режисьор Александър Морфов, втората – да обяви звездите от най-обичаните спектакли за гост посетители.

Всъщност „гост посетител“ е много точно определение. За българската държава талантливите хора винаги са били гост посетители. Някакви хора, които са тук за малко и се надяваме бързо да си тръгнат. Защото дарбата им е трън в очите на посредствените.

Държавата смяташе за гост-посетители творци като Радой Ралин, Константин Павлов, Борис Димовски, Генко Генков, Галин Малакчиев… Чиновниците се правеха, че тия хора ги няма. И продължаваха да варят кафенца на поредния си началник.

Директорът на народния театър извършва в момента тежки престъпления срещу българската култура и това няма да остане безнаказано. Рано или късно ще му бъде потърсена сметка. И ще бъде болезнено. Но това не е толкова важно.

По-важно е, че всичките тия престъпления се извършват с мълчаливото съучастие на десетки артисти от трупата. След като уволни изявените личности, директорът се е обградил с мишки, които го аплодират. И се съгласяват с безобразията му. Или пък не се съгласяват, но си траят.

Ние сме държавата на бездарните чиновници и сивото им обкръжение.

Талантливите хора тук винаги ще бъдат гост посетители.

От фейсбук