Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Пригожин Снимка: twitter/@vassural
Евгений Пригожин Снимка: twitter/@vassural

Притеснения в Москва, че Пригожин може да сложи ръка на АЕЦ и ядрени отпадъци

Генералният щаб на руската армия, Главното разузнавателно управление и Федералната служба за сигурност (наследник на комунистическото КГБ) взаимодействат с групата "Вагнер" на Евгений Пригожин в преврата в Русия.

До този извод са стигнали разузнавателните служби на страните от НАТО на база на своя оперативна информация от Москва. Тези изводи вече са споделени с правителствата на държавите от Алианса, включително и България, научи "24 часа".

Че армията, разузнаването и ФСС съдействат с Вагнер в опита за преврат говорела странната им пасивност при напредването на наемниците на Пригожин към Москва. Според непотвърдени все още данни силите на "Вагнер" вече са на по-малко от 80 километра от руската столица и се придвижват по магистралите откъм Ростов и Воронеж. Като се твърди, че "Вагнер" са заобиколили Воронеж, а армейски части, които е трябвало да спрат придвижването им, са се присъединили към хората на Пригожин.

Ръководствата на генералния щаб и на ФСС са декларирали лоялност към президента Владимир Путин, но действат повече от колебливо, установили западните разузнавачи. По този начин при неуспех вината ще бъде хвърлена изцяло върху Пригожин.

Очаква се докрай лоялни на Путин да останат Россгвардия, дивизия "Дзерджински" на вътрешните войски и чеченците на Рамзан Кадиров.

Ситуацията по фронта в Украйна също е изключително нестабилна, показвали още разузнавателните данни.

А по висшите етажи в Москва са започнали да обсъждат план за действие, ако хранилища за ядрени отпадъци или някоя АЕЦ попадне в ръцете на "Вагнер".