Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов КАДЪР: NOVA
Христо Иванов КАДЪР: NOVA

Заради решение за областен управител от ГЕРБ е назряло напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ

От „Продължаваме Промяната-Демократична България” очакват ГЕРБ-СДС да изпълнят публично поетите ангажименти.

„Всяко едно от нещата, които поставихме като изисквания в декларацията от вчера са изрично написани в декларацията, която заедно Денков и Габриел прочетоха пред медиите, когато се формира правителството с втория мандат. Нямаме нови искания”, поясни Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Заради твърденията, че ГЕРБ не обсъждат номинациите и назначенията с партньорите си от ротационното правителство, Христо Иванов заяви, че трябва да се уважи механизма за обсъждане и взимане на решения. Беше намекнато, че заради решение за избор на областен управител от ГЕРБ е назряло напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ.

„Вие сега да не си мислите, че ние ще бутнем перспективата страната да се стабилизира, понеже някой си някъде не станал заместник област управител. ГЕРБ имат претенции към постове", каза Иванов.

На въпроса дали заради това ще развалят сглобката Иванов заяви: "Ако това управление няма колективната воля, играта не си струва свещите"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини в петък партньорите си от ПП-ДБ, че чрез назначенията във втория ешелон в изпълнителната власт се опитват да овладеят целия държавен апарат. Съпредседателите на ПП-ДБ пък обвиниха ГЕРБ, че формират плаващи мнозинства в парламента с ДПС и "Възраждане" и така нарушават постигнатата договорка за обща законодателна програма.

„Ако не започнем да променяме условията, при които се упражнява властта, не може да стабилизираме политическата ситуация. Нямаме взаимни доказателства, че имаме едни и същи политически цели”, твърди депутатът.

Иванов заяви, че ГЕРБ имат претенции към назначенията на зам.-министри, областни управители, "Това е разбираемо, въпросът е да има ясен формат, в който тези претенции се обсъждат. Не може да продължим, както досега. Това, че някой познава някого, вече не е достатъчно. Това важи за всички. Трябва всяко назначение да можем да го аргументираме". Иванов каза, че искат от ГЕРБ ясен механизъм по обсъждане на въпросите във ясен формат. 

Иванов намекна, че проблемът в отношенията на ПП-ДБ  с ГЕРБ е назначаването на областен управител. 

"Искаме всички да подкрепят назначаването на нови постове", заяви депутатът.

„Нашата категоричност не е да хвърлим кърпата, а да променим страната и да я реформираме", категоричен е Иванов.

Относно местните избори, депутатът заяви, че тяхната номинация за кмет на София ще бъде обявена в понеделник. „Кандидатът ни е един съвестен и опитен мениджър”, разкри той.