Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя предсказа, че ако "Вагнер" превземе и Воронеж, тогава всичко ще се нареди, коментира опозиционерът Иля Пономарьов

Сега думата имат нашите щурмови бригади, да стъпят на плещите на нашественика, коментира в телеграм шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов

Три телеграм канала в 4 през нощта публикуваха видео от престрелка, за която се твърди, че е между бойци на "Вагнер" и руските военни край Ростов. Все още обаче информацията не може да бъде потвърдена, отбелязват УНИАН и "Байрактар". Малко след тях блогърът Кирил Фьодоров сподели други кадри от боевете, но там също трудно се разбира как се развива ситуацията, тъй като наоколо почти няма осветление.

Коментарът на Иля Пономарьов, че Ванга така е предсказала.
Коментарът на Иля Пономарьов, че Ванга така е предсказала.

След 4 часа ТАСС направи репортаж, че в самия Ростов полицейски сили са преградили пътищата и градът изглежда спокоен. В същото време "Байрактар" публикуваха две видеа, показващи десетки руски военни машини по пътищата.

Както и едно към 5 ч с танк, който прекосява Ростов, наблюдаван от група военни.

Граждани също започнаха да споделят свои кадри, на които изразяват пълното си недоумение от военната окупация на града.

Трима губернатори на Ростовска, Липецка и Воронежка област призоваха жителите да запазят спокойствие. 

Към 5 сутринта ТАСС предаде молбата на властите хората да не използват магистралата, защото се използва за военна техника.   

Областният на Ростов Василий Голубев в призива си помоли гражданите да не напускат домовете си без нужда.

"Органите на реда в района предприемат необходимите мерки за гарантиране безопасността на жителите - допълва още той. - Създалата се обстановка изисква максимално съсредоточаване на всички сили за опазване на реда. Моля всички да запазят спокойствие и да не напускат домовете си без необходимост."

В последните си две аудиосъобщения от 3,20 ч и 3,43 ч лидерът на ЧВК "Вагнер" заяви: "Началникът на Генщаба не се успокоява, нанася удари с авиация по жилищни райони. Запомнете, родината няма да ви прости ударите по свои територии, трябва смелост, за да се удари по противника, така както нашата пехота го правеше. Говорят, че сме пречили, не, ние не сме пречили, спасяваме своите задници. Престъпници, които унищожиха около 100 хил. руски войници - Герасимов и Шойгу." Второто съобщение на Пригожин е кратко: "Вертолет откри огън по гражданска колона и бе разбит."

Малко преди това, "TG Lentach съобщи, че неговите читатели изпращат снимки и видеоклипове на колоната на Пригожин от Новошахтинск, близо до Ростов", предаде УНИАН в телеграм в 3,22 ч през нощта на 24 юни. Според източниците им те се страхуват да ги публикуват, защото данните за локациите им ще попаднат във руската Федерална служба за безопасност. 

Според редакторите на видеото се виждала колона с дължина няколко километра - много пикапи, КамАЗ-и, няколко бойни машини на пехотата. 

Украинският "Байрактар нюз" в телеграм в 2,17 ч съобщи, позовавайки се на Евгений Пригожин, че неговите бойци се движат към Ростов. В пост две минути по-рано стана ясно, че там започва евакуация.

"Също така, от изявленията му си струва да се подчертае, че той няма да спре и ще унищожи всеки, който се изпречи на пътя му - твърди сайтът. - Междувременно бронирани машини обградиха сградата на командването на армията в Ростов."

"Токът в Ростов е спрян", съобщи УНИАН, показвайки видео от града. 

В 3,15 ч през нощта каналът "Ботусов" излъчи видео, от което се вижда, че техника на Националната гвардия на Русия е блокирала пътищата в околностите на Ростов.

От "Русия днес" веднага след това съобщиха, че на този етап няма снимки или видеа с колони на "Вагнер" от Ростовска област, както и че властите обвиняват Пригожин в бунт. 

"Ванга го предсказа - отбеляза опозиционерът Иля Пономарьов в Телеграм. - Ще ви кажа, че ако Пригожин превземе Воронеж, тогава всичко ще се нареди."

Официалната позиция на Украйна и САЩ е, че внимателно следят ситуацията. 

По повод новините от Русия, шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов съобщи чрез своя телеграм канал, че руснаците вече са започнали "да се хапят един друг за власт и пари".

"Пригожин заплашва да "тръгне на поход" към Москва - допълва той. - Според него Шойгу е избягал от Ростов, за да не стане жертва на клането. Случи се това, за което говорим отдавна.

Устойчивостта и смелостта на украинската нация, въпреки недостатъчната помощ от западните партньори, помогнаха да оцелеят в най-трудните дни на руската агресия.

И сега думата е на нашите обучени щурмови бригади, които на плещите на нашествениците ще освободят Украйна и онези територии, които искат да бъдат част от нашата могъща, непобедима и славна страна."

Според Global Check руските интернет доставчици вероятно са започнали да блокират новините в Google, тъй като само 25% от потребителите имат достъп.

Тревогата е била вдигната от Мобилния отряд с особено предназначение и Специалния отряд за бързо реагиране на Националната гвардия.