Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев Кадър: БНТ
Румен Радев Кадър: БНТ
  • Президентът е върховен главнокомандващ, както във военно, така и в мирно време, каза Радев, попитан за решението на МС страната ни да бъде представена от премиера и военния министър на срещата на НАТО
  • Радев призова новото правителство да се грижи повече за Българската армия, а не за чужда армия

"Основното задължение на всяко едно правителство е да осигурява спокойствието и сигурността на българските граждани. Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява. Явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема и гледат на тази война, сякаш са на театър", това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди  да замине за Австрия. 

Радев заминава на официална визита във Виена, където се очаква да бъде обсъдено присъединяването на България към Шенген. Той ще се срещне с канцлера на Австрия Карл Нехамер. 

"В интерес на цяла Европа е незабавно прекратяване на бойните действия и търсене на диалог, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия", каза още той по повод конфликта в Украйна. 

"Всеки, който има отговорности и амбиции във сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към конституцията, но и към Закона за отбраната и държавните сили, и решение на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ, както във военно, така и в мирно време", категоричен бе Радев. 

В сряда стана ясно, че българската делегация ще бъде представлявана от премиера акад. Николай Денков и военния министър Тодор Тагарев на среща на върха НАТО. Това наруши неписано споразумение между президентството и Министерския съвет от 2012 г. - на срещите на върха на НАТО България да се представлява от държавния глава.

"Външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България. Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството", каза още президентът. 

"Конфликтът между Русия и Украйна ескалира и тепърва ще става още по-голям, ще се разраства. Аз призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на България в този конфликт", коментира Румен Радев. 

"Напълно е реалистичен срокът 1 октомври за присъединяването ни към Шенген. Убеден съм, че нидерландският премиер Марк Рюте ще спази своите обещания на база на това, което се изпълни в България, а именно законите, приети от служебното ни правителство", заяви той. 

Радев призова новото правителство да се грижи повече за Българската армия, а не за чужда армия. 

"Това напрежението в сегашното правителство пролича още в структурирането му. Липсваха няколко важни неща - коалиционно споразумение, управленска програма, договорка за втория ешелон - назначаването на зам.-министри и областни управители. За мен решаването на тези въпроси ще бъде много трудно", коментира президентът.