Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учените заедно с д-р Соломон Паси споделиха на пресконференция подробности около фестивала Hello Space, който ще се проведе на 29 юни в "София Тех парк". 
СНИМКА: ПЕТЯ МИНКОВА
Учените заедно с д-р Соломон Паси споделиха на пресконференция подробности около фестивала Hello Space, който ще се проведе на 29 юни в "София Тех парк". СНИМКА: ПЕТЯ МИНКОВА

На научния фестивал “Ало, Космос 3.0! Говори България” ще обсъждат как бе реализирано сензационното кацане на Червената планета, намериха ли близнак на Земята и възможно ли е безсмъртието

Да върне на децата въображението и мечтите към велики постижения и открития. Това е целта на третото издание на младежкия научен фестивал “Ало, Космос 3.0! Говори България!”, който ще се проведе на 29 юни в “София Тех парк”.

На пресконференция президентът на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси съобщи, че в програмата има много научни работилници, интерактивни изложения и разговори с учени от различни сфери на науката, като основните теми са няколко. Първата е Космосът и неслучайно лично администраторът на НАСА Бил Нелсън ще приветства участниците във фестивала. Той е убеден, че младите в България са част от поколението “Артемида”, което ще се върне

на Луната

и именно то ще е първото, което ще стъпи на Марс, а вероятно ще отиде и още по-далеч.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън за първи път участва с включване на българския научен младежки фестивал "Ало, Космос! Говори България 3.0".
Администраторът на НАСА Бил Нелсън за първи път участва с включване на българския научен младежки фестивал "Ало, Космос! Говори България 3.0".

Космическата агенция вече трасира пътя дотам и затова на фестивала гвоздеят на програмата ще е един от изумителните умове на НАСА - аерокосмическият инженер Суати Мохан. Тя работи в Лабораторията за реактивни двигатели на американската космическа агенция в Пасадена и ръководеше операциите за насочване и контрол в мисията “Марс 2020”. Тогава най-важната задача бе космическият кораб да бъде прецизно ориентиран и марсоходът да кацне благополучно на Червената планета. Самото

приземяване

на Perseverance се реализира с парашут и докато летеше към повърхността на Марс, заснемаше труднодостъпни терени - постижение, което бе истинска сензация, и неслучайно Мохан бе бурно аплодирана от международната общност и колегите си за фантастичния пробив.

Важна подробност е, че един от процесорите в Perseverance е дело на IBM и именно за тази тясна връзка между изчислителните технологии и Космоса на фестивала ще разкаже Георги Калудов. Там той ще сподели и как всички гимназисти и студенти могат да се възползват от безплатните им обучения.

“Достъпни са онлайн и са в областта на изкуствения интелект, cloud компютри, суперкомпютри, квантови, анализ на данни и др. - разказа той пред “24 часа”. - Те са, както за учащи, така и за учители и преподаватели в университетите, за да могат да обяснят най-новите трендове в тази сфер

Аерокосмическият инженер Суати Мохан ще отговаря на въпроси на младежите на 29 юни.
Аерокосмическият инженер Суати Мохан ще отговаря на въпроси на младежите на 29 юни.

Доц. д-р Владимир Божилов от катедрата “Астрономия” във Физическия факултет на Софийския университет също ще е на фестивала и ще разкаже за търсенето на екзопланети и дали Земята вече има свои двойници в Космоса. А учени от ЦЕРН ще обяснят всичко за най-новите си експерименти и дали могат да се правят черни дупки.

Една от най-близките сътруднички на полярния изследовател проф. Христо Пимпирев също ще присъства, за да разкрие тайните на Антарктида.

“Тя е свързана с Космоса, защото това е белият Марс. Тя е отделена от останалите континенти от негостоприемния и студен Южен океан - обясни проф. Пимпирев. - На самия континент са най-екстремните условия на Земята, с най-ниската температура, която е измерена, от минус 89 градуса по Целзий, каквато е температурата на Марс. Именно Антарктида е земният път към Космоса, тъй като НАСА прави своите тренировки на бъдещите си

астронавти

там, където живеят в изолация, в едно затворено общество.” Но Леденият континент е известен още и като мястото, където най-лесно се откриват падналите метеорити от Червената планета.

Една от големите атракции на фестивала ще е и капитан Николай Калайджиев, чиито полети буквално спират дъха. Последният му рекорд за “Гинес” бе като направи 800 пълни завъртания с наклон на самолета 90 градуса, като всяко бе по 18 секунди и 20 стотни. Условието на организаторите било да не изправя машината за повече от 5 секунди. Тоест той е направил 800 пълни кръга без изобщо да спре.

Кацането на Perseverance на Марс бе посрещнато с овации от цялата научна общност, защото дотогава нямаше нито едно работещо решение.
Кацането на Perseverance на Марс бе посрещнато с овации от цялата научна общност, защото дотогава нямаше нито едно работещо решение.

На фестивала проф. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология на БАН ще разкрие тайните на подмладяването и тясната връзка с Космоса. Причината е в един свръхлюбопитен експеримент на НАСА на еднояйчни близнаци, който осигури безценни данни за учените.

“Те дават информация как можем да влияем на този процес в резултат на знанията, които получихме от Космоса за въздействието на тези екстремни фактори върху

молекулата

на ДНК,

върху нейната стабилност, върху начина, по който се изявяват гените”, обясни тя пред “24 часа”. Според нея вече науката така е напреднала, че е достигнала до протоколи за неостаряване и те вече "работят" върху индивиди, а не единствено в лабораторни условия.

На фестивала ще има над 20 научни работилници, където участниците ще имат достъп до блестящи учени и ще научат лично от тях какви невероятни промени ни очакват в близко и по-далечно бъдеще, а целта на всички е да вдъхновяват и подкрепят младите таланти да учат и мечтаят.