Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Версиите: Самолетът й пада в океана заради липса на гориво, става корабокрушенец на о-в Никумароро, живее под чужда самоличност, защото е американски шпионин

13 от общо 216 кости. Скелетът не е цял. Морфологията показва, че останките са на мъж. Най-вероятно е починал от недохранване. Откриват го на остров Никумароро, Кирибати, през 1940 г.

Скромната изследователска техника за онези времена дава отговор само на най-елементарните въпроси. Но 48 г. по-късно съдебните антрополози Карън Бърнс и Ричард Янц отварят файловете. Чрез съвременни методи за измервания на трупни останки те установяват, че костите всъщност не са на мъж, а на жена, висока между 165 и 175 см. Предмишниците й са значително големи за европейка. Не се вписва и като полинезийка или друг жител на тихоокеанските острови. Етническият й произход е от Америка.
Антрополозите създават и фоторобот на база възстановените назална кост, максила (горна челюст) и зигоматични кости, изграждащи лицевия череп.

„Удивителна прилика!“, записват в документа експертите и хвърлят бомбата - останките са от безследно изчезналата Амелия Еърхарт - първата жена авиатор, прелетяла над Атлантическия океан. Ето че се разплита 50-годишната загадка, неразкрита десетилетия въпреки множеството издирвателни експедиции и ДНК анализи за милиони долари. Съдбата на една от първите дами пилоти е почти изяснена, но се намират десетки други специалисти, готови да оборят тезата на Бърнс и Янц.

И така всеки път... Някой учен стига до заключение какво се е случило през онзи фатален 2 юли 1937 г., когато самолетът й изчезва над Тихия океан, но негов колега скорострелно ще отрече твърденията. Сякаш станалото с Амелия и нейния навигатор Фред Нунан трябва да остане в пълно затъмнение, въпреки че тяхното издирване е най-мащабното и скъпо в американската история до този момент.

Кой не иска истината да излезе наяве и защо, четете в сп. "Космос".