Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДАНИЕЛ ЛОРЕР
ДАНИЕЛ ЛОРЕР

 Аз ще съм една от двете кандидатури за еврокомисар, очакваме колегите от ГЕРБ да потвърдят и тяхното име. Това  потвърди в парламентарните кулоари депутатът от ПП Даниел Лорер. На въпрос кой ресор очаква да поеме, той отвърна, че това е в прерогативите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Логиката подсказва, особено предвид, че ресорът на г-жа Габриел бе освободен преди няколко седмици, много е възможно същият ресор отново да бъде даден на България", отбеляза той.

Лорер не се притеснява, че ако ГЕРБ предложат жена тя ще има "нечестно преимущество".

"Равенството на половете е изключително важно, в България се радваме да живеем в общество, където това е факт от много време - и в политиката и в бизнеса, жените са много ярко представени. Важно е да се знае, че ЕК започна с отношение 15 на 13. По средата се наложи Ирландия да замени своя еврокомисар мъж с жена. Дали да бъде избран мъжа за представител на България, това отново ще бъде съотношението, в което комисията е започната. Така че нямаме никакъв проблем", смята Лорер. 

ПП-ДБ още дебатирали с ГЕРБ дали имат коалиция или не. На въпрос дали тази ситуация ще доведе до напрежение, той подчерта, че номинирането на еврокомисар е в правомощията на премиера Николай Денков.

"Той е преценил, че не само ПП, а и ГЕРБ могат да излъчат своя кандидатура. Това е знак за добър тон. Градивно напрежение винаги има, важното е България да се движи напред и България да има свой представител на масата на Еврокомисията, когато се решават важни въпроси", настоя депутатът.