Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради обилните дъждове река Малки Искър преля, наводни десетки къщи и отнесе мостове в Етрополе.
Заради обилните дъждове река Малки Искър преля, наводни десетки къщи и отнесе мостове в Етрополе.

  •  Червен код за валежи в половината страна, само по морето лятото вече дойде
  •  Водата в Етрополе не е годна за пиене
  •  През 9 години у нас има наводнения след обилни дъждове, последните - през 2005 и 2014 г.

До неделя ще продължат проливните дъждове, които вече предизвикаха наводнения в София и много градове и села в Западна България. През уикенда се очаква да паднат над 100 литра дъжд на кв. метър главно в Западния и Централния Предбалкан и планините. След почивните дни започва успокояване на атмосферата и валежите ще са на по-малко места, прогнозира пред “24 часа” климатологът д-р Симеон Матев.

Пороите от последните дни не са необичайни за сезона, тъй като страната ни е в такъв климатичен пояс, че

последната седмица на май и първите две-три на юни са най- валежните

седмици от цялата година, разясни той.

“За 24 часа падат до 70 л/кв. м. Проблемът е, че се изливат за много кратко време. Когато водата не може да се оттече спокойно заради запушване на речни корита, стават белите”, обясни Матев.

Климатологът е забелязал цикличност при големите наводнения, които се повтарят през 9 години. “Обилни дъждове имаше през 2005 година, след това през 2014-а, а ако сметнем плюс 9, се получава следващите да са през 2023 г.”, посочи климатологът.

Заради обилните дъждове река Малки Искър преля, наводни десетки къщи и отнесе мостове в Етрополе. А жителите бяха предупредени да не пият вода от чешмите си. Заради пороите тя е мътна и с наличие на наноси и пясък, обясни техническият ръководител на “Район Етрополе” към ВиК - София, Веселка Борисова.

По морето цяла седмица не валя, а температурите са над 25 градуса.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
По морето цяла седмица не валя, а температурите са над 25 градуса. СНИМКА: “24 ЧАСА”
В Берковица ден по-рано пороите отнесоха улици и къщи. В ботевградското село Врачеш улиците също се превърнаха в реки и понесоха автомобили и покъщнина. За да се оттича водата, хората сами са отваряли шахтите по улиците. Около 100 са засегнатите къщи, а основите на някои от тях са подкопани. Подобно наводнение не се е случвало там от 2005 г., разказват жителите на Врачеш.

“Реката не е почиствана от 2005 година и цялата канализация се излива в нея”, твърдят хората от селото пред bTV.

“За преливанията и локалните наводнения първопричината, естествено, е природата, но влияние оказва и това, че

някой не си върши работата”, категоричен е климатологът Матев.

И в петък дъждовете ще са основно в Западна България, но през почивните дни ще са в цялата страна, прогнозира той. Интензивните валежи, които могат да предизвикат ново излизане на реки от коритата, ще са придружени и от гръмотевици, очаква Матев.

От понеделник ще вали на много по-малко места, този път главно в Източна България. Цяла седмица там, включително и по морето, не валя, а температурите минаваха 25°.

Във вторник и сряда преваляванията ще са кратки, и то основно в планините, уточни климатологът. От средата на седмицата с намаляването на валежите ще се повишат и температурите. На много места те ще доближават и дори надхвърлят 30°, прогнозира Матев. (24часа)