Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Вучич Снимка Архив
Александър Вучич Снимка Архив

Трима въоръжени косовски полицаи бяха арестувани вчера при операция на специалните части на сръбската полиция, а като ответна мярка Прищина взе решение да забрани вноса на сръбски стоки в Косово, както и влизането на всякакви превозни средства със сръбски регистрационни номера на негова територия, пише БТА. Според медиите в Косово косовските полицаи са били отвлечени.

В предаването "Дневник" на сръбската телевизия РТС президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че трима косовски полицаи са били арестувани "на 1,8 километра от административната линия на участъка Орахово - Гнилица".

"Гарантирам, че нито един войник от сръбската армия и нито един полицай не са преминали през административната линия", каза Вучич, цитиран от вестник "Политика".

Сръбският президент изрази опасение, че е преминат своеобразен Рубикон. "Ще бъде трудно да се върнем към реалността, но Сърбия ще направи всичко възможно това връщане да се случи", посочи Вучич.

"Той (Албин Курти - бел. прев.) не може да забрани вноса на сръбски стоки според разпоредбите, които съществуват днес. Те нямат право да го правят според ЦЕФТА. Те искат да уморят от глад хората в Северно Косово, да ги оставят без хляб, мляко и всичко останало. Тези хора получават повечето си тестени изделия от Рашка. Това показва намерението на Прищина да изгони завинаги сърбите от Косово и Метохия", коментира Вучич.

"Ние сме на кръстопът дали ще имаме мир или не, един човек на Балканите не иска това и това е Курти", заяви сръбският президент Александър Вучич.

"Албин Курти иска да предизвика война, желае конфликт на всяка цена", каза Вучич, цитиран от вестник "Вечерне новости".

Вучич припомни, че кризата е започнала с "нелегитимните избори, които Курти проведе в общините със сръбско мнозинство". Той също така припомни за арестите на Милун Миленкович, Душан Обренович и Радош Петрович и стрелбата по Драгиша Галяк.

"Никой не носи отговорност за това. Държат се все едно сърбинът не е прострелян и то отзад. Всички мълчат", каза Вучич.

Президентът Вучич коментира и твърденията, че косовските полицаи са били отвлечени.

"Тези хора няма какво да търсят в района на Тресава – Батник без одобрението на КейФОР и особено въоръжени. Имаме доказателства и записани разговори, видео и аудио разговори, които показват, че КейФОР не са били информирани за това," каза Вучич.

Сръбският президент ще има днес среща с представители на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия, както и с ръководителя на делегацията на Европейския съюз в "Двореца Сърбия".