Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тайният апартамент в правителствена болница
КАДЪР НОВА ТВ
Тайният апартамент в правителствена болница КАДЪР НОВА ТВ

Армии от прогресивни стратези се лутат мрачно из руините на рухналите си илюзии в политиката

Политиката става все по-неразбираема и абстрактна. Буря в душата на виртуалната аудитория отприщва със своите “Сицилиеви долини”, власт на ротация, любовни гнезда, екзотични професионални отношения и аудиозаписи с покъртителни откровения.

Армии от прогресивни стратези днес се щурат мрачно из руините на рухналите си илюзии в напразно търсене на задоволително обяснение.

Само откриването на таен апартамент в Правителствена болница им липсваше, за да загубят напълно ориентация – вече никой не помни кое безобразие от кое друго отвлича вниманието.

Докато компроматните сюжети са отегчителни с лековатата си злободневност и разочароващи като изветрели мокри кърпички, темата за тайните помещения в знакови сгради и монументи е направо опияняваща.

Обвита е в мистика и конспиративни теории,

самото откритие, че са държани в неведение, разпалва за дълго въображението на нациите.

В общи линии тайните стаи са потвърждение на най-лошите ни опасения за двуличието на горния свят.

Твърди се, че държавата не е дала нито лев за супердискретния 5-стаен апартамент, което вероятно е намек за намесата на богат дарител. По-същественият въпрос обаче е откога съществува въпросното място. Дали пък не си е било там още от соца, за да приютява важни другари? Сигурно в наше време просто е ъпгрейднато с помощта на разточителен, дълбоко признателен пациент, за да не се прекъсва традицията в тайните.

Повечето старателно закътани скривалища имат дълго, често заплетено минало, защо това да няма?

Тайни стаи се крият в основите на всички епохи и ако се проследи хронологията им, като нищо може да се натрупа цяла паралелна световна история. Колкото и невероятно да звучи, дори в българския фолклор битува легенда за неоткрито помещение в монумента на връх Шипка. Независимо че реставраторите му единодушно отричат.

В началото на 90-те сценични работници в НДК се натъкват на напълно обзаведен апартамент над Зала 6, където се провежда Кръглата маса. Фоайето е проектирано така, че мерцедесът на Тодор Живков да паркира направо пред асансьора. Ако идваш от вътрешността на сградата, трябва да минеш по дълъг коридор, в чийто край стои врата със звънец. Отваря леля Стефка, строга, но справедлива, еквивалент на майор Ани Младенова, официалната отговорничка за покоите на бившия вожд.

В огромното жилище работниците заварват напълно оборудвана баня с площ на боксониера, спалня колкото малък двустаен, масажно помещение със съответната маса, множество тоалетни, кухни, стаи за персонал. Има включително халат и чехли, ползвани от Живков, както и специално разработена за него козметична линия.

Дизайнът е издържан в стила на НДК,

по онова време всички мебели в гигантския бункер на културата са внос от Италия.

В мрежата могат да се съберат и много свидетелства за тайната зала на втория етаж на ЦУМ по времето на социалистическия реализъм. Вратата се пази от проверени другари, въоръжени със списък на заслужили посетители. В тая зала е заключено капиталистическото благополучие, всевъзможни вносни от Запада стоки се продават на народни цени.

Неприличният шопинг рай на Политбюро

На върха на Айфеловата кула френският инженер Густав Айфел лично проектира и обзавежда своя тайна стая, в която кани само избрани приятели. През 1890 г. писателят Анри Жирар казва, че Айфел е бил “обект на всеобща завист” в Париж, но не заради богатството или славата си, а заради стаята. Днес я показват на туристите, запазена е каквато е била, но в нея са поседнали и восъчните фигури на Густав, дъщеря му Клер и Томас Едисон.

През 2017-а откриват със сложна техника кухина с площ от 30 метра в сърцето на Хеопсовата пирамида. Според редица учени, сред които и професор Джулио Мъгли, математик от Политехническия университет в Милано, там е поставен “Железният трон”. В древни египетски извори пише, че в него трябва да седне фараонът Хуфу (Хеопс), за да премине през “портите на небето” и да достигне северните звезди. Там според аналите отиват душите.

В папирусите пишело още, че желязото паднало от небето, затова се предполага, че става дума за метал, извлечен от паднал метеорит. Освен загадъчния трон от същия материал били направени свещени предмети като кинжала на Тутанкамон.

Малко преди разследването на Нова за апартамента в Правителствена болница медиите съобщиха за друга скришна стая – в Уестминстърското абатство. В нея по дълголетна традиция остана да спи Чарлз Трети в нощта преди коронацията.

Понякога откриването на заключени тайни е радващо, друг път може да се окаже опасно като в “Хари Потър и стаята на тайните” или, да не дава Господ, като в “Синята брада”. Важното е търсенето да не спира.