Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Зафиров СНИМКА: Румяна Тонева
Атанас Зафиров СНИМКА: Румяна Тонева

Маноил Манев от ГЕРБ все пак стана и попита: "Не ви ли омръзна, не ви ли дойде до гуша? Нещо друго освен режисури през последния половин час показахте ли?"

Съпартиецът му Георг Георгиев пък обяви, че тия, които наричат Борисов страхливец, го правели само в негово отсъствие, иначе го заобикаляли отдалеч

Отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от дебата за комисията, която разглежда искането на отнемането на неговия имунитет и на още трима депутати, се превърна в гориво за поредната порция скандали в НС.

Атанас Зафиров припомни, че ГЕРБ са имали предложение депутатският имунитет да отпадне. То обаче е мотивирано от скандалите с Волен Сидеров, "когато още беше лош".

"Идеите са хубаво нещо, но ако засяга интереса на неправилния човек, може да ги променим", вметна той.

Дори цитира Борисов от 2020 г. и думите му, че се отказва да е депутат с думите "не ми е нужен имунитет".   

Зафиров е бил член на подобна комисия през 2015 г., посветена на Волен Сидеров. Той припомни как се процедирало във водената от ГЕРБ комисия - само за няколко часа е била свикана, не са допуснати депутати и журналисти. "Тогава се бързаше. Сега подходът е същият, но целта е обърната - няма да наказваме непослушните, а ще ги пазим", смята той. 

Социалистът цитира отново Борисов: "Със съжаление наблюдавам как се гърчат БСП и ДПС, защото знаят, че зависят от Сидеров и златния му пръст. С мълчанието си БСП и ДПС окриляват поведението на Волен Сидеров, отдалечават себе си от Европа и доказват колко зависими са от този човек. Не мога да пропусна да поздравя прокуратурата и главния прокурор за бързата и адекватна реакция. А ние от ГЕРБ до един ще гласуваме за сваляне на имунитета на Волен Сидеров". И след това Зафиров смени името на Сидеров с това на Борисов, а БСП и ДПС замени с ПП-ДБ. След което обеща БСП до един да гласуват за сваляне имунитета на Борисов.

Съпартиецът му Иван Ченчев пък отбеляза, че Кирил Петков е виновен, но е тук в зала. "Защо не е тук Бойко Методиев Борисов? Естественото предположение, че е страхливец, не е тук да се защити от тази трибуна. Той влезе в ролята на малко момченце, което го пази общото семейство от други лоши чичковци, но няма да го опази, защото истината ще излезе наяве", закани се той.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ се ядоса на Зафиров - било несериозно да нарече бързи действия чакането на прокуратурата. Действията й били конюнктурни. Други органи преценявали дали има престъпление, но НС трябва да прецени дали искането на имунитета е политически акт. По-важно било какво ще се случи, като се свалят имунитетите или още дълги години някой ще шикалкави и ще държи нещата на трупчета.

А Ченчев продължи, че няма изненада от липсата на Борисов от НС - нееднократно бил показал какво е отношението му към депутатите. "В един момент откри чара на НС точно като се наложи то да му брани имунитета. Понеже е сигурен, че има по-големи защитници дори от неговите депутати, които мълчат, той е спокоен и няма нужда да идва", добави депутатът от БСП.

Маноил Манев от ГЕРБ все пак стана и попита: "Не ви ли омръзна, не ви ли дойде до гуша? Нещо друго освен режисури през последния половин час показахте ли?", разгневи се той. И се ядоса, че не се говори за правилата, по които ще работи комисията. "В залата сме 240 човека и всеки, натискайки копчето, решава. Всички, които се изказват, преследват целта на този, който натисна ентър - политическото му бъдеще и сегашното му оцеляване", добави той.

Съпартиецът му Георг Георгиев пък обяви, че тия, които наричат Борисов страхливец, го правели само в негово отсъствие, иначе го заобикаляли отдалеч. Страх имало от това комисията да заработи. Георгиев атакува БСП ,че не предлагат адекватни социални мерки. Той нарече социалистите "партия със затихващи функции, която артикулира само лъжи". А Борислав Гуцанов поиска наказание на Георгиев. "Не ви ли е срам след всичко, което сте извършили", попита той ГЕРБ.