Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОНЦЕНТРИРАН: Макар датата на първия бой с другите претенденти за среща с Владимир Кличко да не е ясна, от четири седмици Кобрата е влязъл в здрав тренировъчен ритъм.
КОНЦЕНТРИРАН: Макар датата на първия бой с другите претенденти за среща с Владимир Кличко да не е ясна, от четири седмици Кобрата е влязъл в здрав тренировъчен ритъм.

-Какво ще кажеш за заглавие "Пази се, Солис, аз идвам!"
- По-добре, "Пази се, Кличко, аз идвам!"
Предполага се, че кубинецът Одланиер Солис трябва да е първи съперник в турнира за определяне на претендента за световната титла на Владимир Кличко.
- Смяташ ли, че достатъчно добре познаваш кубинеца?
- Специално по тази тема аз интервю до момента не съм давал. По принцип и не искам много да говоря. Всички ще го видят, ще бъде преекспонирано и стига... Нали се сещаш докъде ще стигне? Това са моите думи в твоето интервю и стигат чак до неговите уши. Не съм помияр, аз съм мъжкар. Никой не ме притеснява - Солис също. Той е добър боксьор, олимпийски шампион, три пъти е световен. Както той ме е бил, така и аз съм го бил.
- Но в следващата среща той няма да бие!
- Следващия път определено няма да бие, ако играе с мен.
- Кога ще се връщаш в Германия? Борислав Бояджиев, с когото тренираш тук, обясни, че само ти си знаеш?
- То не е ясно кога ще е следващият мач, не е известна датата, за да направя програмата. Но аз вече тренирам.
- От средата на юни и всеки ден по един час.
- Не, по два часа. Правя техника, правя сила. Правя и два пъти в седмицата походи до Витоша. Благодарим на Господ, че имаме тази планина и че столицата ни я краси една голяма планина. Такова нещо го няма в никой град може би. Нека да го кажа така - много са малко такива столици.
- Колко продължават походите ти?
- Час и половина - два. Като се върна, нищо друго (тренировка - бел. ред.) не мога да правя. Чувствам се пречистен, направо съм друг човек. Не осъзнаваме какво точно имаме. Така е с планината - другите я харесват, а ние не разбираме какво имаме. Дразни ме и това, че чужденците ни харесват и се възхищават, а ние се мразим един друг. Щом ние не се харесваме, никога няма да успеем. За да успяваме, трябва да се харесваме, да се обичаме и най-важното - да вярваме в самите нас. Да си държим на наш'то.
- При теб тази промяна е заради живота в Германия, предполагам?
- Да, там се промених. И искам да се променим към някои от качествата на германците. Не всички. Ние имаме уникални качества, които нито една друга нация не притежава.
- Посочи едно такова уникално качество?
- Топлината.
- Добре, но се получава противоречие - каква топлина, когато сам казваш, че се мразим...
- Не всички мразят... Виждам много свестни хора, променяме се все повече.
- Искаш да кажеш, че виждаш промените всеки път, когато се върнеш в България?
- Естествено. Всеки път. Но на този етап не мога да кажа нищо лошо - виждам, че се правят промени и има желание. Нямам никакво обвързване - с никого, абсолютно с никого - и държавата се променя. В момента, в който не ми харесват - започвам да ги плюя.
- Защо според теб винаги са липсвали тежките боксьори у нас?
- Не мисля, че ни липсват. Винаги сме имали не само защото това съм аз в този момент. Не трябва да се забравят нашите здрави, яки тежки боксьори, които са убивали чужденците: Благой Соколов, Петър Стоименов, Свилен Русинов. И още много други.
- Така е, но са единици.
- То тежката категория винаги са единици. Ние сме малък народ, но въпреки това сме съумели да моделираме един състезател като мен да стигне до това равнище, това не е супер, а е повече от супер. На фона примерно на една Германия, която е 80 млн.
- Но това е станало, защото и ти непрекъснато си се променял, така ли е?
- Определено е така. Не би могло да стане, ако не исках да го направя, ако нямаше хъса да го свърша. Никога не трябва да се предава. Моето мото е: "Няма начин да няма начин!"
- Знаеш ли колко тежи твоят удар?
- Ами не, никога не съм го мерил. Тези круши, които са...
- ... на панаирите?
- Е, то панаири вече няма. Ама в тези, увеселителните паркчета, там като ударя - на макс го правя.

 

Мениджърът Хаген Дьоринг: До две-три седмици датата ще е ясна

Мениджърът на Кобрата - Хаген Дьоринг, стои мълчаливо край ринга в боксовата зала на Дианабад и внимателно следи тренировката на Кубрат. Като всеки мениджър в бокса Хаген иска точно да знае как, колко, къде и с кого тренира неговият боксьор.
Хер Дьоринг, който на 17 години през Хелзинки бяга от Източен Берлин в Западна Германия, е за първи път в София. “Бях обещал на Кубрат да дойда и да видя София - уточнява защо е в залата, където тренира Кобрата. - Няколко пъти съм бил в България, но никога тук.”
Само преди дни стана ясно, че един от тези, които ще играят в турнира за определяне на претендента за титлата в Международната федерация по бокс (IFB) на Владимир Кличко, се е отказал. Това е полякът Томаш Адамек.
Неговото място може да бъде заето от друг поляк, но мениджърът предвижда, че това може и да е американец.
В карето също е и Устинов от Беларус, за когото Дрьоринг знае, че е много висок, че носи типично руско име и че бил определян като бъдещето на бокса.
По всичко личи, че като всеки боксов мениджър Дьоринг е първо краен скептик, а по природа недоверчив, когато става дума за бъдеща боксова звезда. “Боевете не могат да ме убедят в това”, категоричен е той.
“Сигурен съм, че нито един от претендентите няма да бъде проблем за Кубрат - уточнява Хаген. - Най-тежкият бой ще е с Кличко, а преди това със Солис. Точната дата на първия мач ще стане известна до две-три седмици.”

УВЕРЕН: За Хаген Дьоринг няма нито един от четиримата боксьори в турнира, когото Кобрата да не може да победи, за да се изправи срещу Кличко.
УВЕРЕН: За Хаген Дьоринг няма нито един от четиримата боксьори в турнира, когото Кобрата да не може да победи, за да се изправи срещу Кличко.