Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОНЦЕСИОНЕР: Въпреки разследванията срещу него Йоско успява да върти бизнес за милиони.
КОНЦЕСИОНЕР: Въпреки разследванията срещу него Йоско успява да върти бизнес за милиони.

Сливенският бандит Йосиф Йосифов-Йоско навлиза мощно в бизнеса с добив на материали за строителството, показа проверка на "168 часа". Освен това вече е факт връзката му с делото срещу Йордан Лечков, както и одобрението на кабинета за дейността му.
Йоско беше разследван за убийството на Косьо Самоковеца, разработван е за наркотрафик и сводничество. Преди 1,5 г. уби двама души с джипа си и бе осъден на първа инстанция на 8 г. затвор. Йоско е кумец на разстреляния през 2005 г. гангстер Фатик и днес живее в неговата къща в баровския квартал "Бояна".
Дружеството "Екоседиментс", където днес собственик на капитала и управител е Йоско, има

тлъст договор за добив на инертни материали до 2025 година,

показва справка в Концесионния регистър. В началото на този месец Министерството на икономиката е одобрило прехвърлянето на правата и задълженията по договора на "Инертика" АД. Там основен акционер е неговият адвокат Христо Христов, управител е бившият шеф на пътния фонд Милош Поцков, но според запознати истинският собственик отново е Йоско.
Правителството дава зелена светлина на сделката между свързаните с Йоско фирми с решение от 4 юли. Източници на "168 часа" твърдят, че прехвърлянето на концесионния договор от "Екоседиментс" на "Инертика" е заради заведено срещу първата търговско дело от лизингова компания за близо 2 милиона лева.
Софийската фирма "Екоседиментс" е създадена през 2007 г. 80% от капитала държи Мариян Георгиев от Сливен, тогава на 26 години. Източници на "168 часа" казват, че

момчето е
подставено лице

Тогава дружеството е регистрирано в апартамент на софийската улица "Проф. Н. Михайлов". На същия адрес още от 2004 година насам се помещават фондацията "Епсилон" и спортният клуб "Атилла-Й". И на двете нестопански организации председател е сливенският Йоско. В офиса работи и адвокатът му Христо Христов.
В края на 2009 г., когато ГЕРБ вече са на власт, на фирмата "Екоседиментс", за която още тогава витаят съмнения, че е свързана с Йоско, е прехвърлено правото за добив на подземни богатства от находище "Богданово-запад", община Средец. Концесионната площ е 184 дка. Оттам се добиват инертни материали, които се използват от фирми в бранша със строежи на пътища.
През февруари 2010 г. сливенският кмет Йордан Лечков също предпочита "Екоседиментс". Разрешава дружеството да добие 7 хил. кубика земна маса и инертни материали на територията на общината. Заради тази сделка Окръжната прокуратура в Сливен повдига трето обвинение срещу Лечков за престъпление по служба - превишил е правата си, като е издал заповед да се привлече "Екоседиментс" за помощ, без да е възникнало бедствие и така е набавил имотна облага за фирмата със земна маса, която е изключително държавна собственост.
"Екоседиментс" е наета да чисти дерета и корита на реките, но вместо това багерите й копаят земна маса и материали за строителство. Обвинителният акт е внесен в съда в началото на май 2011 г. Докато делото тече в съда, лъсва истинският собственик на фирмата, заради която Лечков е подсъдим. През ноември 2011-а Йосиф Йосифов официално купува всички дружествени дяловете от Мариян Георгиев, а съдебната регистрация остава на адреса, където са и фондацията и спортният клуб на мафиота, както и офисът на адвоката му.
Когато Йоско официално става собственик на фирмата си, тя има концесионен договор в село Богданово и работи на пълни обороти. Освен това правителството на ГЕРБ с решение № 21 от юни 2010 г. е разрешило на "Екоседиментс" да извърши проучвания за подземни богатства в новозагорските села Омарчево и Полско Пъдарево на площ от 444 дка.

Близо до мястото минава трасето на магистрала Тракия,

а подизпълнителите търсят изгодно земна маса за строителството на аутобана, и то с минимум транспортни разходи.
Освен това разработва находище край Твърдица с договор за 20 г., сключен през 2010 на площ от 230 дка. "Екоседиментс" добива камъни и от урановата мина край гара Лакатник, които са с повишена норма на радиоактивност.
Има и изгодни договори за изкупуване на скална маса от мини в цялата страна. На цялата мащабна дейност Йоско става официален шеф в края на 2011 г. Договорите на фирмата му с държавата са сключвани както от тройната коалиция, така и от правителството на ГЕРБ. По това време той вече е убил двама души с джипа си, докато се връща към палата си в Бояна пиян. Разследването срещу него за убийството на Самоковеца цикли с молби за правна помощ от Холандия. Даден е на съд за незаконно оръжие и притежание на наркотици, по бе окончателно оправдан в края на юни тази година.
Преди месец Йордан Лечков бе осъден на 3 години условно за това, че е облагодетелствал фирмата на Йоско, а преди дни Министерският съвет одобри концесията за добив на материали на "Екоседиментс" в село Богданово да се прехвърли на "Инертика", която обаче също е в обръча от фирми на Йоско.

СИМУЛАНТ: Гангстерът ходи в съда с инвалидна количка, но очевидци са го видели наскоро в дискотека на Слънчев бряг да ходи като пантера.
СИМУЛАНТ: Гангстерът ходи в съда с инвалидна количка, но очевидци са го видели наскоро в дискотека на Слънчев бряг да ходи като пантера.