Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С шокиращи кадри от видеоклип, разкриващи как ходжа бие с ръжен момчета, които грешат при изучаването на свещената книга на мюсюлманите Корана, разполага в. "168 часа".
Кадрите са заснети с мобилен телефон от присъствали на побоя приятели на потърпевшите. Сцените с насилие и малтретиране на невръстни момчета курсисти по Коран ще бъдат предоставени на прокуратурата за започване на разследване срещу побойника - ходжа в джамия в Мадан, каза експертът по религиозни и етнически въпроси Николай Панков. Той е бил началник на кабинета на сегашния главен мюфтия Мустафа Хаджи и на бившия Селим Мехмед. Интервю с кехф - на стр...... Той разказа как наскоро му се обадил младеж от Мадан. "Звучеше доста изнервено. Уведоми ме, че ще ми изпрати кадри от мобилен телефон, които показват

на какви мъчения
са подложени
приятелите му,

които са били принуждавани от местния ходжа да посещават Коран курсовете в джамията", продължава Панков. Когато той изразил съмнения дали видеоклипът не е манипулиран, отговорът бил: "Аз съм вярващ човек и не бих си го позволил заради страх от Всевишния." За наличието на скандалните кадри потвърдиха и джамийски настоятелства в Родопите. За побоя над мюсюлманчетата ходжата бияч вече бил осъден на първа инстанция.
Момчетата скланяли да посещават Коран курсовете против волята си, защото родителите им настоявали. За наличието на скандалните кадри в маданската джамия потвърдили и от джамийско настоятелство в Родопите. Молбата им била да бъде дадена гласност на проблема с битите момчета. И да бъде сезирана полицията и прокуратурата.
На снимките се виждат насядали курсисти, които са се записали по волята на близките си да изучават ислямските канони. Младежите са на видима възраст от 10 до 16 години. Облечени са в анцузи. На главите им са нахлупени типичните ислямски шапчици. Целта им е, когато се изучава словото Божие, дяволът да не влиза в главата на курсистите и да им обърква мислите, обясниха експерти по ислям.
В началото ходжата разяснявал, че мюсюлманите трябва да имат уважение към свещения Коран. В живота си трябвало да прилагат повелите на Аллах. Стриктно се

спазва правилото курсистите да поставят свещената книга

на високо място. При нарушение на принципа ходжата грабвал ръжена и започвал "як бой по главата на курсиста", са разказали курсисти пред джамийско настоятелство. Това се вижда и от сн. 4 и 5. За да не предизвикат гнева на учителя, останалите курсисти са навели глави като знак за абсолютно послушание.
Следва сериозната част - наизустяване на отделни сури (глави) и аети (конкретни стихове) от Корана. Присъдата от ходжата учител, видно и от сн. 3 и5, е извиване на уши. Сн. 4 показва как видимо ядосаният духовник налага с юмрук едно от момчетата, което е сбъркало, без изобщо да слуша какво чете изправен младеж. Снимковият материал доказва как в някои случаи

ходжата като многоръкия Шива удря шамар по лицето

на доста по-едър от него курсист, а с другата ръка е подготвил ръжена за наказание.
"Недопустимо е в изучаването на текстове от Корана от юноши, които са решили да следват повелите на Всевишния Аллах, да се прилага насилие и терор. Коран не се учи с тояга", казаха за "168 часа" имами. Те също знаели за кадрите, с които "168 часа" разполага, и били изумени. Според тях побоят над курсистите ставал в присъствието на саудитски шейхове, както наричат в Родопите салафитските мисионери. Те идвали специално за да проверят как вървят курсовете в джамиите.
Неотдавна ходжата бияч в маданската джамия бил осъден за боя над мюсюлманчетата на първа съдебна инстанция. Той обаче обжалвал.

 

 

Николай Панков, експерт по етнически и религиозни въпроси: Ще предоставя скандалните кадри на прокуратурата

-Kакво нередно виждате в забулването на едно-две годишни момиченца в Родопите, след като родителите им са мюсюлмани?
- Нередно е, тъй като момичетата се забулват с т. нар. бурка, когато станат жени, имат месечен цикъл. Те доброволно слагат бурката, за да се предпазят от външните погледи. За съжаление забулването в Родопите се налага на много малки момичета. Тази практика се прилага в салафитските гнезда, които бяха изследвани. В района на Пазарджик, Велинградско, Смолянско, Благоевградско. Това означава излизане извън принципите на мюсюлманската религия. Бих ги определил като крайни мерки от страна на родителите. Целта е налагане на стереотип на поведение, който децата не осъзнават. Насила и умишлено.
- Ранното забулване на дечица характерно ли е за радикалния ислям?
- Това е най-малката подробност. Салафитското течение в исляма проповядва отделянето на мюсюлманите от различните общества и противопоставянето им на демокрацията и на светските режими. Идеята е връщането им към шериата, каноничните текстове за поведението на мюсюлманите в обществото. Според тези норми всеки ревностен мюсюлманин трябва да се подчинява само и единствено на шериата. И на нищо друго. Това е пълна сегрегация и изолация от други форми на съжителство. И де факто цялата идея за развитие, за доближаване до културния модел на исляма салафитите го отричат изцяло. А тези мюсюлмани, които съжителстват с други религиозни общности, в т. ч. и християни салафитите определят като ширк. Тоест опит за обожествяване и приравняване с Господ.
- Казвате, че това е смъртен грях според салафитите.
- Така е. И възмездието за този грях е смърт. На гнета на салафитите са подложени и други общности - християни, евреи и най-вече на обругание и изолация са подложени самите мюсюлмани в България, които желаят да живеят в мирно съжителство с останалите вероизповедания.
- Как ще коментирате насилието по време на Коран курсове в джамията в Мадан?
- Насилственото изучаване на Коран от невръстни деца е стародавна традиция в Родопите и Делиормана. Часовете са се превърнали в инквизиция с методи от Средновековието. Естествено, правораздавателните органи трябва да вземат отношение. Видеоматериалът е изготвен, за да се покаже как децата всеотдайно, без да разбират, зубрят сурите на Корана. Същевременно със скрита камера е заснето, че издевателствата стават пред погледите на арабските благодетели, т. нар. шейхове. Имам информация, че почти са късани ушите на децата, докато не се произнесат свещените текстове правилно. Съмнявам се, че родителите знаят какво се случва по време на тези курсове. Имам информация, че в курсовете участват и деца -сираци, които са отритнати. Върху тях се упражнява неимоверно натиск и физическо издевателство, заснето и показано. Какво самочувствие могат да имат тези младежи, след като ги налагат с метален ръжен по главата?
- Как си обяснявате издевателствата?
- Целта е да бъдат пречупени, смачкани като личности младите хора. Да ги унищожат като индивиди. И оттам нататък тези юноши да бъдат оръжие в ръцете на ходжата учител. И разбира се, в ръцете на арабския шейх. Никой не отрича голямата полза на религията в живота на децата. Страшна е експлоатацията на исляма за користни цели. В този дух ходжата на Рудозем, вече подсъдим за разпространение на радикален ислям, организирал футболни мачове. Тайната му цел е да насочи по-податливите футболисти към Коран курсове.
- Защо смятате битите момчета в джамията за бъдещи салафити - воини на Аллах?
- След издевателствата тези момчета няма да признават родителите. Семейството. Нито законите на светската държава. Те вече са зомбирани с филми с насилие. С кадри, показващи жертвите на ислямизма по света. И моменти с обезглавявания на християни от воините на “Ал Кайда”. Младежите са принуждавани да колят жертвените курбани, за да могат да свикнат с кръвта.
- Кои са институциите, които трябва да реагират на тези сигнали за малтретиране на деца с религиозна цел?
- Абсолютно всички. И на първо място Агенцията за закрила на детето. В училището за имами в исперихското село Делчево директорът е освидетелстван шизофреник. Той трябва да се лекува в болница, но е сред дечицата и ги възпитава. За съжаление сектантските Коран курсове, по моя информация хиляди, са концентрирани в джамии в цялата страна. Никой не се интересува какво възпитание получават децата. Човешкият живот се заменя за пари. Не за обучение в религиозен морал. Насажда се една античовешка доктрина на салафизма.

 

 

 

ВЪЗПИТАНИЕ: Металният ръжен върши добра работа в учебния процес.
ВЪЗПИТАНИЕ: Металният ръжен върши добра работа в учебния процес.