Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов СНИМКА: Йордан Симеонов
Владислав Горанов СНИМКА: Йордан Симеонов

Бившият финансов министър Владислав Горанов, който е и сред санкционираните по глобалния закон "Магнитски", призова Васил Божков да се върне в България, за да се яви пред съда по делата, които се водят срещу него. По думите на Горанов само така ще може възможно най-бързо да приключи проточилото се вече над 3 години съдебно преследване на укриващия се в Дубай бизнесмен.

Според него стоенето на Божков в Обединените арабски емирства (ОАЕ) не помага. Даде и своето предположение какво трябва да се случи по този казус.

"Или да се върне в България и да има процес, или да бъде разпитан дистанционно с позволението на ОАЕ", добави Горанов по БНТ, като подчерта, че не се притеснява от нищо, тъй като обвиненията на Божков срещу него не били истина.

Преди месец Божков съобщи във "Фейсбук", че е готов да се върне в България като защитен свидетел и от това трябва да се страхува бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Бизнесменът бе привлечен като обвиняем за 19 престъпления през 2020 г., като прокуратурата направи извод, че е нанесъл щета на бюджета за над 550 милиона лева, които фирмата му "Национална лотария" е спестила от такси.

През юни 2021 г. Божков бе санкциониран от глобалния закон "Магнитски". Според САЩ Владислав Горанов, който пък бе санкциониран по "Магнитски" в началото на тази година, е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и да лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси и от това е произлязла щета за около 600 милиона лева. Твърденията на Божков са, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал на Горанов 20% от печалбата в пачки от 500 евро, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му "за по-дребни суми, за други нужди".

През март 2022 г. Божков потвърди, че е дал сведения пред полицията по разследването, по което бяха арестувани бившият премиер Борисов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и Горанов, като посочи, че е дал пред полицията имената и на други хора - Кирил Домусчиев, бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов и на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Божков потвърди и че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси писмено, на които той също писмено е отговарял. Още тогава той изрази готовност да бъде разпитан дистанционно по сигналите, които е изпратил, а ако не бъде издирван с червена бюлетина на Интерпол, е готов да се прибере и в България, за да даде показания.

От прокуратурата изпратиха искане до Обединените арабски емирства искане за разпит чрез видеоконферентна връзка на Божков, но без отговор. Държавното обвинение изпрати това искане близо две години след като започна разследванията срещу Божков и след като повтаряше, че той трябва да се яви лично. През февруари 2023 г. прокуратурата съобщи, че на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото. Добави, че са му посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България.