Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цар Симеон и царица Маргарита бяха гости на сватбата на йорданския престолонаследник принц Хюсеин.
СНИМКИ: KINGSIMEON.BG
Цар Симеон и царица Маргарита бяха гости на сватбата на йорданския престолонаследник принц Хюсеин. СНИМКИ: KINGSIMEON.BG
  • 75 г. приятелство свързва двете фамилии
  • Като млади двамата са карали водни ски, дърпани от камили

Представяте ли си да карате водни ски, дърпани от камили? Част от такова приключение е бил цар Симеон Втори на младини заедно с покойния йордански крал Хюсеин.

Между 1960 и 1970 г. семействата на двамата приятели често прекарват ваканциите си заедно на брега на Червено море. В Акаба Симеон, Маргарита и децата им гостуват в тогавашния дом на краля - английски хангари, обзаведени без никакви излишества.

И ако в историята с водните ски има повече хумор, то доста по-страшно звучи друга ситуация, в която царят и царицата попадат при поредно гостуване на крал Хюсеин. Годината е 1970-а, а в Аман са първите атентати на движението “Черният септември”. Симеон и Маргарита са настанени в кралския дворец “Ла Бахия”, когато точно преди вечеря проехтяват няколко оръдейни гърмежа. Секунди по-късно адютант ги подканя да напуснат стаята си, а прислугата започва да събира багажа им. Отвеждат ги в пълна тъмнина към сгради, свързани с двореца, но извън Аман. Там ги очаква бюфет, а към полунощ към тях се присъединява крал Хюсеин във военна униформа. Охранявано от кралската гвардия, царското семейство остава в Аман два дни, защото самолетите не летят. Симеон дори прави обиколка с джипа на кралския чичо Шериф Насър, за да инспектират войските. “Сред аплодисментите и изстрелите във въздуха принцът, обхванат от въодушевление, пусна няколко откоса към небето... Маргарита, която беше останала сама в двореца,

решила, че е настанал финалният щурм и сме убити...”,

спомня си Симеон. Когато контролът над летището е възстановен, качват царя и царицата на двумоторен самолет до дома им в Мадрид.

Свой брат. Така Симеон нарича Хюсеин в автобиографията си. Описва го като борбен крал, който обича предизвикателствата, добър военачалник, учтив, гостоприемен и очарователен човек.

Двамата се запознават в колежа в Александрия по време на изгнанието на царското семейство. “Отношенията ни бяха повече от сърдечни - като тези, които запазваш с приятели от детството си”, разказва Симеон.

През 2001 г. като премиер Симеон посреща в България кралица Рания и крал Абдула II (зад него).
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ЦАРЯ
През 2001 г. като премиер Симеон посреща в България кралица Рания и крал Абдула II (зад него). СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ЦАРЯ

Това приятелство с йорданската кралска фамилия има вече над 75-годишна история. Продължава и след смъртта на Хюсеин през 1999 г. с настоящия крал Абдула Втори и кралица Рания. “Щастлив съм, че успях на проследя израстването на крал Абдула II от самото му раждане и да наблюдавам как баща му го подготвя за тази трудна роля. Впрочем той ме посрещна, когато бях министър-председател (през 2002 г. - бел.ред.), и аз изпитах чувството, че в негово лице преоткривам баща му”, пише Симеон в книгата си. Той е носител на най-високия йордански орден “Ан Нахда”.

Миналата година снаха му Мириам стана част от йорданското кралско семейство

Вдовицата на Кардам - първородния син на Симеон, се омъжи за принц Гази Бин Мохамед, първи братовчед на краля.

А преди седмица двамата с Маргарита бяха почетни гости на сватбата на престолонаследника Хюсеин и Раджуа ал Саиф. Церемонията бе в двореца Захран в Аман - същото място, което са избрали за своите венчавки крал Абдула II и кралица Рания, а преди тях и покойният крал Хюсеин.

Заедно със Симеон и доня Маргарита на тържеството бяха княз Кирил Преславски и приятелката му Катрин Бътлър, княз Борис и майка му Мириам с новия си съпруг. Вечерта те са били и на приема в двореца Ал Хусейния.

Цар Симеон, царица Маргарита, княгиня Мириам и княз Борис посетиха мемориалната плоча в памет на покойния княз Кардам на брега на река Йордан.
Цар Симеон, царица Маргарита, княгиня Мириам и княз Борис посетиха мемориалната плоча в памет на покойния княз Кардам на брега на река Йордан.

Царят е използвал визитата си в Йордания, за да посети две свидни на сърцето му места - мемориалната плоча в памет на княз Кардам, издигната на брега на река Йордан, и мавзолея на крал Хюсеин, където положил венец.

Той и царицата били на неофициален обяд при брат му принц Хасан бин Талал. А на следващия ден заедно с внука си Борис посетили на чай принцеса Муна ал Хюсеин - първата съпруга на крал Хюсеин и майка на сегашния крал Абдула II. Придружени от принц Гази бин Мохамед, който е и съветник на краля по религиозните въпроси, Симеон и Маргарита са посетили разкопките на р. Йордан и по-специално мястото, където свети Йоан кръщава Исус Христос.

По време на визитата си царското семейство е посетило и българското посолство и неделното училище към него.

Цар Симеон и царица Маргарита бяха сред почетните гости на сватбата на престолонаследника Хюсеин и Раджуа ал Саиф заедно с представители на кралските семейства от много държави.
СНИМКА: КРАЛСКИ ХАШЕМИТСКИ ДВОР
Цар Симеон и царица Маргарита бяха сред почетните гости на сватбата на престолонаследника Хюсеин и Раджуа ал Саиф заедно с представители на кралските семейства от много държави. СНИМКА: КРАЛСКИ ХАШЕМИТСКИ ДВОР

За 3 месеца в Йордания вдигнаха две знатни сватби

За 3 месеца кралят на Йордания Абдула II и съпругата му Рания вдигнаха пищни сватби за две от общо четирите си деца. Първо се омъжи през март най-голямата им дъщеря - принцеса Иман, а през юни и престолонаследникът принц Хюсеин.

Кралски особи от целия свят се стекоха в Близкия изток, за да поздравят влюбените. За своя спътница в живота принц Хюсеин избра Раджуа ал Саиф. Тя е архитектка и е израснала в Саудитска Арабия, а по-късно учи в Лос Анджелис.

Бляскавата им сватба се състоя в двореца Захран в столицата Аман. Събитието протече по строг протокол и на него присъстваха 140 души, а по-късно имаше прием в двореца, където бяха поканени 1700 гости. Брачният съюз е изключително важен за отношенията между Йордания и богатата на петрол Саудитска Арабия.

Принцеса Иман пък се омъжи за 28-годишния финансист Джамил Александър Термиотис. Той е роден във Венецуела, но произхожда от известно гръцко семейство и често пътува до гръцкия остров Андрос.