Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сушите при пролетните жеги в Испания.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Сушите при пролетните жеги в Испания. СНИМКА: РОЙТЕРС

След COVID феновете на теориите за плоската земя и отровите от самолетите атакуват метеоролози, че лъжат за  глобалното затопляне

Самолетите разпръскват от въздуха отровни вещества, с които ликвидират човечеството или ни превръщат в зомбита. Световните политици искат да провалят православния свят, като развратят децата и ги превърнат в джендъри, а ако не стане да ги пратят в Норвегия. COVID е измислица, за да могат правителствата да ни държат затворени, а във ваксините има чип, с който Бил Гейтс ще може да контролира всеки човек на Земята.

Всички тези конспирации изглеждат като измислици на хора с тежки психични проблеми. Но всички помним заплашваните заради пандемията лекари, имаше дори убити медици.

Сега привържениците на вярването, че Земята е плоска, имат нов враг. И това са едни от най-авторитетните доскоро лица на телевизиите навсякъде по света. В последните месеци синоптици

метеоролози се сблъскват със закани, заплахи и обиди от страна на хора, вярващи в теории на конспирацията,

и такива, които се съмняват в климатичните промени. Аномалиите, на които вече ни прави свидетели глобалното затопляне, допълнително усилват тази теория на конспирациите - необичайната пролетна жега в Испания тази година, френската суша от миналата, изключително студената и дъждовна пролет в България са прекрасни поводи.

Обвиненията са в две насоки. Първата и по-страшната е, че метеоролозите нарочно предизвикват катастрофични явления, за да ни плашат и да ни държат в подчинение. Втората е мааалко по-поносима и гласи, че метеоролозите подправят истинските данни или откровено фалшифицират данните за времето.

“Това състояние вече изисква да бъде отделена специална клинична пътека за лечението му”, коментира пред “24 часа” българският климатолог проф. Георги Рачев.

“Най-лесно е да обвиниш някого, който няма вина, но пък трудно се доказва

Лесно е да се обвинява времето за всякакви беди”, каза колегата му Симеон Матев.

Слава богу, засега тази конспиративна теория подминава България. И засега оплакванията към синоптиците са традиционните, че не са познали времето. Но пък тук всичко идва с година закъснение, за сметка на това засилено до ужасяващи размери.

Потребители в туитър и други социални мрежи лъжливо обвиниха испанската метеорологична агенция, че е предизвикала суша, австралийската, че е подправила термометрите си, а френската, че преувеличава глобалното затопляне чрез неправилно поставени станции.

“Коронавирусът вече не е тенденция.

Теоретиците на конспирацията и ковид скептиците, които преди говореха за това, сега разпространяват дезинформация за изменението на климата”,

твърди Александър Лопес-Борул, преподавател по информационни и комуникационни науки в Отворения университет на Каталуня, пред АФП.

“Тези научни организации се разглеждат като част от статуквото, така че всичко, което казват, може да бъде оспорено в социалните мрежи. Те предоставят доказателства срещу това, което твърдят отричащите климата, така че последните се опитват да ги дискредитират”, смята Лопес-Борул.

На този фон насред тежка суша Испанската държавна метеорологична агенция (AEMET) се оплака, след като нейни служители са били заплашвани в туитър, по телефона и чрез имейли.

“Убийци”, “Престъпници”, “Ще си платите за това”, “Наблюдаваме ви”, гласели съобщенията

Те идвали от хора, които вярват в т. нар. кемтрейлс - конспиративна теория, в която се твърди, че кондензационните следи от самолети са химикали, с които властите тровят хората или контролират времето, за да причиняват природни бедствия.

Някои от заплашващите се позовават в съобщенията си на “Програма 2030” - мнима теория, че глобалните елити заговорничат да заробят хората чрез ковид мерките и политиките за борба с климата.

“Искате ли да разпространим вашите лични данни и тези на семейството ви?”, се казва в туит, насочен към служител на AEMET.

“Мошеници! Унищожавате природата по заповед на проклетата Програма 2030”, пише в друг.

“Видяхме увеличение в обидните съобщения, след като публикувахме информация за кондензационни следи на 10 април”, разказа пък говорителката на AEMET Естрела Гутиерес-Марко пред АФП. Според нея нелепото, е, че се обижда институция, която непрекъснато бди и има за цел да допринесе за безопасността на хората.

На свой ред Лопес-Борул отбелязва “значително увеличение” в отричането на изменението на климата - особено сред крайнодесните поддръжници, които го виждат като лява кауза и се противопоставят на реформите, насочени към ограничаване на въздействието му.

И естествено,

едно от знамената на тези крайнодесни скептици е бившият американски президент Доналд Тръмп

През април в изказване пред любимата му американска телевизия “Фокс” той заяви: “Слушам едни хора как ни плашат с глобалното затопляне, заради което в следващите 300 години нивото на океана ще се повиши с 1/8 от инча”. В типичния си стил, позовавайки се на тотално неверни твърдения. Всъщност нивото на световния океан се покачва с 1/8 от инча всяка година, опроверга го американската океанска администрация.

“Хората нямат доверие в политиците, съдиите и медиите, а разходите за живот растат. В този контекст те се чувстват отчуждени и в крайна сметка се обръщат към съмнителни лица с агресивни послания и с грешни отговори на правилните въпроси", опитва да разбере или поне да разтълкува любителите на новата конспирация Лопес-Борул.

В друг случай, разследван от АФП, консервативни медии и потребители на фейсбук споделиха неоснователни твърдения, че

австралийското Бюро по метеорология (BOM) е фалшифицирало данните от термометрите си

При този случай видната климатична скептичка Дженифър Марохази твърди, че електронните сонди на BOM са показали показания с до 0,7 градуса по Целзий по-топли от тези на по-старите живачни термометри.

Експерти обаче, анализирали данните, казаха, че твърденията са неточни.

Професорът по околна среда от университета “Монаш” в Мелбърн Невил Никълс разяснява, че разликата между повечето показания на електронните сонди и живачните термометри е незначителна - между нула и 0,1 градуса.

“Тази разлика е много малка в сравнение със силната тенденция на затопляне на средната температура над Австралия - около 1,4 градуса през последния век” добавя проф. Никълс.

Световната метеорологична организация също се намеси и обяви, че измерванията на BOM са в съответствие с нейните стандарти, противно на твърдението на Марохази.

И във Франция метеоролозите са подложени на тормоз. След поредица от топлинни рекорди през март в югозападната част на страната в социалните мрежи се зароди тема, в която се твърди, че

националната метеорологична служба е преувеличила затоплянето,

разчитайки на показания от станции в градските райони, където температурите обикновено са по-високи. Публикацията генерира над 140 000 преглеждания в туитър, а след това се разпространи и във фейсбук.

“Още един начин да ни накарате да се чувстваме уплашени и виновни. За щастие, все по-малко хора им вярват след бизнеса с ковид. Радвам се, че не гледам прогнозите им по френската телевизия”, коментира французойка под публикацията, имайки предвид метеорологичната служба Meteo-France.

Климатолозите обаче се защитиха, като посочиха, че ограничената мрежа от 30 метеорологични станции, спомената в интернет, не е тази, която учените използват за измерване на изменението на климата, а също така добавиха, че се наблюдава промяна на климата и в селските райони.

“Изследователите на Meteo-France използват всички възможни мерки, за да създават компютърни модели, в които се описват различни хипотези и се анализира по-дълъг период от време. Можете да сте сигурни, че не разполагаме само с 30 малки метеорологични станцийки”, обясни климаталожката Кристин Берн.

Потребител на туитър пък обвини холандския телевизионен оператор RTL Nieuws, че е преувеличил горещата вълна в края на април в Испания, публикувайки като доказателство екранна снимка, показваща умерени температури в Коста Бланка. Неговата екранна снимка обаче е направена три дни след горещата вълна и в хладната сутрин.

Климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет: Достойно е за самостоятелна клинична пътека

ГЕОРГИ РАЧЕВ
ГЕОРГИ РАЧЕВ

Недоволството от прогнозите винаги е съществувало. Винаги е било в добрия тон. Всеки знае, че една прогноза представлява не диагноза, а научно предвиждане на времето. Обвиненията в това, че един или друг човек или група от хора може да манипулира и да направлява времето или синоптичните процеси, да не говорим за климатичните изменения, са достойни за самостоятелна клинична пътека. И то в заведения, в които не се лекува тялото, а душата.

От край време мечта на хората е да господстват над времето и климата и да ги управляват, но не е възможно. Може би никога няма да бъде възможно, защото и климатът, и времето се подчиняват на една от трите големи теории - на хаоса.

Ние си мечтаем да управляваме времето по някакъв начин, но нямаме нито силите, нито разбиранията това да се случи. На времето въобще не му пука за нашите терзания. Единственото, което можем да направим и което е смислено, е да учим природните закони. Виждаме, че в голяма степен особено краткосрочните прогнози са с 95% сбъдваемост. Винаги съществува един момент на неопределеност. Ако днес не погледнем прогнозата, най-много да се намокрим или да ни бъде студено. Представете си обаче при малка мъгла какво се случва с всички капитани на кораби, на самолети, на всички, които работят на открито, какво става с военните и транспорта. На летище като “Хийтроу” например няколко стотин полета ще бъдат закъснели, десетки хиляди хора ще си пропуснат връзките и няма да стигнат навреме, където са тръгнали. Ще настъпи хаос, който, за съжаление, ще свърши с много сериозни материални щети за цялото световно стопанство. Пряко сме свързани с времето и с климата. И най-малките изменения от средния стандарт носят сериозни загуби. Затова единстнвеното, което можем да правим, е да се доверяваме на тези хора, които се занимават с прогнозите. Засега единствено синоптици и климатолози са тези, които гледат напред в бъдещето.

Петър Янков, шеф на синоптичната фирма TV-MET: С натрупването на опита усещаш времето, такъв е Минчо Празников

ПЕТЪР ЯНКОВ
ПЕТЪР ЯНКОВ

Няма синоптик, който да предизвиква лошо време. С натрупването на опит започваш да чувстваш времето. Такъв синоптик е Минчо Празников. Той просто чувства развитието на метеорологичните елементи. Има толкова натрупан опит, че от най-малкото наблюдение на небето разбира какво се случва.

Навлизаме в т.нар. активна метеорология, в която наши колеги работят върху развитието на метеорологичните процеси като извалявания и разбиване на градоносни облаци. Това е предният фронт на метеорологията. У нас също са правени подобни опити през 80-те години на миналия век. Франция е най-активна от европейските държави. Тези опити са свързани с много средства, затова ги правят главно в САЩ и Русия. Според мен руснаците на всеки парад на 9 май разсейваха облаците.

Климатологът д-р Симеон Матев от Софийския университет: Прехвърляш вината на друг

СИМЕОН МАТЕВ
СИМЕОН МАТЕВ

Хората са прекалено разглезени от съвремието и от лесния достъп до информация за всичко. Мрънкането се е превърнало в международен спорт.

Целта на всяко хейтърското течение е да хейти. Тъй като климаичните промени са актуална тема, често е темата на деня. Самото проявление на времето като порои, наводнения, суши и пожари провокира интереса към него. Това от своя страна пък провокира хората да се замислят. Това е поредната тема, по която може някой да изказва мнение. Добро поле за изява е на всеки, който няма какво да прави и се чуди кой да му е виновен за нещо. Най-лесно е да обвиниш някого, който няма вина, но пък трудно се доказва. Лесно е да се обвинява времето за всякакви беди. Вместо да обвиняване времето и съответно хората, които говорят за него, по-добре да видим какво можем да подобрим и какво да направим, за да не се случват несгоди, свързани с времето. Това е по-скоро да прехвърлиш отговорност на друг, отколкото да поемеш вината.