Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Румяна Тонева
Румен Радев СНИМКА: Румяна Тонева

Новото правителство в София заплашва Радев с импийчмънт, обявява авторитетният "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Ето какво пишат две чужди медии за Радев и конфликта, свързан с българските оръжейни доставки за Украйна

Ще задвижи ли новото правителство в София процедура по импийчмънт на президента Радев? Президентът се изказва яростно против доставките на боеприпаси за Украйна, припомня Михаел Мартенс в статия за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Възможно е държавният глава да е пренебрегнал парламентарно решение за изпращане на оръжие за нападнатата от Русия държава, посочва още изданието, пише "Дойче веле"

Мнозинство от две трети би могло да се събере

Авторът обяснява, че с помощта на трети партньор управляващата коалиция навярно би могла да събере парламентарно мнозинство от две трети, необходимо за отстраняването на президента. Според ФАЦ инициативата за импийчмънт идва от бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов, лидер на ДСБ.

Атанасов се аргументира с това, че през ноември 2022 г. депутатите подкрепиха с голямо мнозинство оръжейните доставки за Украйна и се обявиха за преговори със съюзниците от НАТО, на които да се изясни кои български оръжия от запасите на страната биха могли да се предоставят на Украйна и да бъдат заменени срещу нови от Запада.

Реториката и мисленето на Радев – от съветската епоха

Но в цялата работа има и един проблем, коментира Мартенс и припомня, че парламентарното мнозинство, приело резолюцията, не е било правителствено мнозинство. "Както често се случваше през последните години, страната бе ръководена от служебно правителство, назначено от президента Радев“, пише германското издания и описва Радев като човек, „чиято реторика, включително и по „историческия спор" за Северна Македония, постоянно демонстрира колко трайно мисленето му е оформено от съветската епоха и българския комунизъм".

Сходно мнение за Радев изказа и „Франкфуртер Рундшау“. В края на май, когато стана ясно, че има изгледи да се състави кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ, изданието написа статия, озаглавена „Новото правителство в България не е по вкуса на Путин“. Там се твърдеше, че Румен Радев е „един от най-ценните приятели на Путин на Запад.

"Дори новото правителство в София да е пронатовско, проевропейско и проукраинско, работата му може да бъде възпрепятствана от президента Радев", написа още "Франкфуртер Рундшау". На Путин никак не му харесва и фактът, че България е един от най-големите производители на муниции в Европа. А с оглед на войната в Украйна тази роля на страната може да се затвърди допълнително, коментира изданието.

Имало ли е указание на Радев

Тъкмо доставката на български муниции за Украйна е и въпросът, който е ключов в дискусията около евентуален импийчмънт на президента Радев. „Ако се докаже тезата на Атанас Атанасов, че президентът може да е наредил на служебното правителство да откаже на Украйна военната помощ, приета от парламента, това вече би било основание за импийчмънт“, коментира „Франкурфер Алгемайне Цайтунг“. Дали изобщо ще се стигне до процедура по импийчмънт и каква позиция ще заеме Конституционният съд засега е напълно неясно, пише Михаел Мартенс.

"Но дори самият факт, че се обсъжда този въпрос, показва, че на привържениците на Путин и на другите приятели на Кремъл в България няма да им е никак лесно в обозримо бъдеще", прогнозира Мартенс. Авторът припомня, че по време на правителството на Кирил Петков българските доставки на оръжие за Украйна са можели да бъдат осъществявани само индиректно и тайно през посредници в Румъния и Полша.

За путинофилията в България

"Путинофилията в никакъв случай не е изчезнала от българския политически пейзаж, но засега партиите, които я олицетворяват, са единствено в опозиция. За Украйна това не е маловажен въпрос. България може и да е малка страна с население от едва 7 милиона и с най-ниския среден доход в ЕС, но заводите за оръжие на страната са значими. Във времената на Варшавския договор българските оръжейни заводи бяха сред най-големите в т. нар. Източен блок", пише Михаел Мартенс във ФАЦ. Фактът, че те и днес произвеждат муниции от съветски калибър, ги прави интересни за Украйна, заключава изданието и припомня предположенията, че зад атаките и пожарите във военни производствени обекти в България от последните години може би стои Русия.

„Тъй като в новия кабинет в София има единодушна воля за подкрепа на Украйна и тази помощ вече няма да има нужда да се крие, не би трябвало да има пречки за системното разширяване на българските оръжейни доставки, които досега бяха плащани от САЩ, Великобритания и други държави. Няколко български оръжейни завода още през 2022 бяха увеличили производството си и масово набираха нов персонал“, отбелязва ФАЦ.

Радев предпочиташе друг вариант

Що се отнася до ролята на президента, авторът Михаел Мартенс посочва, че Радев с голямо нежелание е приел съставянето на новото правителство, защото е предпочитал да го предотврати и да продължи да ръководи България чрез избрани от него служебни правителства, подобно на неофициална президентска република. „Но сега това ще бъде невъзможно за него. Единственият въпрос е колко дълго ще издържи коалицията“, коментира ФАЦ.