Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Борисов ще влезе в любимата си роля, но този път като спирачка пред “Възраждане”

Чак след няколко години ще разберем дали наистина тази политическа криза е приключила във вторник при гласуването на кабинета, или просто е в някакъв друг етап.

Защото и при съставянето на правителството “Петков” на четворната коалиция през декември 2021 г. консенсусът също беше “слагаме край на политическата криза, в която изпаднахме”, но нищо подобно не стана. 

Онова, което знаем, е, че политическата 2020 година свърши

- годината, в която на жълтите павета се отвори един разлом, наречен “статукво - промяна” срещу Иван Гешев, Бойко Борисов и кабинета на ГЕРБ. Разделението беше “промяна - статукво”, “добри срещу лоши”.

Това беше водещо за позиционирането на отделните партии в страната и то окончателно приключи във вторник. Защото тези, които протестираха, направиха коалиция с онези, срещу които протестираха.

Как се стигна до конструкцията, която затвори този разлом? ПП-ДБ заложиха на “сега”, а ГЕРБ-СДС заложиха на “бъдеще”.

ПП-ДБ всъщност казаха: “Залагаме на управление сега, защото при нови избори дистанцията ни от ГЕРБ щеше да бъде по-голяма и щяхме да сме в по-лоша преговорна позиция с ГЕРБ”. Казаха “искаме власт сега”, защото

алтернативата нов вот не ги устройва и изглежда много хазартна

ГЕРБ - обратно, залагат на бъдеще, на перспектива. Какви преимущества им носи влизането в коалиция с ПП-ДБ?

Първо, излизат от изолацията и оттук нататък са с отворени възможности за следващи комбинации след този кабинет.

Второ, решиха проблема си с основния си политически опонент, който заради тяхната коалиция вече е по-малък като електорална тежест.

Трето, влизат в местните избори като най-голямата политическа формация. Макар ПП-ДБ да се борят за София и 1-2 по-големи областни града, има изгледи ГЕРБ да се окаже без алтернатива в останалите общини.

Т.е. имат една краткосрочна цел - ерозията на политическия противник, средносрочна цел - местни избори, и дългосрочна цел - ГЕРБ да бъде основна спирачка пред лидерска позиция на “Възраждане”. Защото,

ако “Възраждане” достигне нива на подкрепа за голяма политическа сила,

Борисов да каже: “Сега всички - с мен, за да запазим евро-атлантическата ориентация на страната”.

Тъкмо тогава Борисов ще влезе в любимата си роля, която го държеше 10 г. на власт: “Гласувайте за мен, защото не го ли направите, идва БСП”.

Новият рефрен ще бъде: “Гласувайте за мен, за да не дойде “Възраждане” и да запазим евро-атлантическата ориентация на страната”. А Борисов прекрасно знае, че две трети от българите са за Европа и че Костадинов плаши със своята крайност.