Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Банкерката Веска Меджидиева
Банкерката Веска Меджидиева

Липса на споразумение за екстрадиция, климат, добри наеми

Дубай е по-предпочитан заради ниската престъпност и резидентската виза

Южна Африка е една от любимите дестинации за престъпниците, които бягат от българското правосъдие. Причините за това са няколко. На първо място между РЮА и нашата страна няма подписано споразумение за екстрадиция, което ограничава възможността осъдените да бъдат върнати в България и вкарани в затвор.

Друга причина е климатът, който е близък до нашия - във вътрешните райони оказват влияние крайбрежните планини, ограничаващи влажните ветрове. Трябва да се отчете и пазарът на недвижими имоти, който предлага наеми на огромни къщи или директното им закупуване на цени, по-ниски от тези в България.

Разнообразието на култури също е от значение - 11 от говорените езици там са признати за официални, като два от тях са английският и африкаанс (85% от думите в африкаанс и нидерландския език съвпадат - бел. р.). Така Южна Африка се нарежда на второ място в света по брой официални езици след Индия. На челните места е и по училищна база, което позволява на децата им да получат образование на високо ниво.

Не всеки обаче може да си позволи бягството и престоя там. Най-удобни за родните престъпници са близките държави, защото стигането е по-бързо и евтино. Справка показва, че в РЮА например убежище през годините са намерили по-платежоспособните ни рецидивисти. Освен последния застрелян в Кейптаун Красимир Каменов-Къро, там се подслоняват и бившата банкерка Веска Меджидиева, която беше оправдана от Върховния касационен съд през 2010 г. по обвинение, че като управител на Българска земеделска и промишлена банка от 25 октомври 1994 г. до 15 май 1995 г. е присвоила близо 78 млн. стари лева (4,5 млн. долара). Меджидиева избяга от България малко преди главният прокурор Иван Татарчев да й предяви обвинение. Напусна страната ни заедно със съпруга си Румен Спасов - син на дясната ръка на Тодор Живков и дългогодишен зам.-министър на вътрешните работи - ген. Мирчо Спасов. Румен почина през 2009 г. след тежко боледуване, като преди това беше заподозрян като поръчител на убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Веска пък продължава да живее в Кейптаун.

В РЮА за кратко беше и дясната ръка на Меджидиева - Цецка Петрова, която получи 7 години затвор за източването на 200 хил. долара с фалшиви документи от хасковския клон на ЗПБ.

Слухове изпратиха и дупнишките Братя Галеви в Южна Африка. Тръбеше се, че от години Пламен Галев и Ангел Христов, който получи инфаркт у нас преди дни, се намират в град Кейптаун, но това така и не бе доказано.

Закован на място в Порт Елизабет беше Вили Георгиев, признат за виновен в умишленото убийство на студента Стоян Балтов през 2008 г. в дискотека “Амнезия” в Студентски град. У нас той получи 18 г. затвор при първоначален “строг” режим, но дълго време от него нямаше следа. Чак през 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на РЮА след информация, че Георгиев се крие там. Две години след ареста му медии съобщиха, че е пуснат срещу най-леката мярка за неотклонение “подписка”.

Минусът на Южна Африка е високата престъпност. По-голямата част от поръчковите убийства, които често се случват в личните домове на жертвите, остават неразкрити. Поръчителите и наемниците не са задържани. Това е и една от причините през последните години по-финансово стабилните бегълци от правосъдието да избират Дубай. Оттам например никога досега не са ни връщали издирвани престъпници. Въпреки че към властите в Обединените арабски емирства са изпращани множество искания за екстрадиции.

Има няколко причини за отказа. Едната е, ако чужденецът е бил или може да бъде обект на изтезания, нехуманно и унизително отношение или жестоко наказание в страната, която го търси, и няма достатъчно гаранция от нейните власти, че това може и да не се случи. Възможен е отказ и ако искането е за престъпление по политически подбуди, при нарушаване на военната повинност или ако целта е преследване или наказание заради раса, религия, националност и политически възгледи.

Спънка е и резидентската виза, която се дава на хора, които са придобили собственост за повече от 280 хил. щатски долара. Тя може да бъде разширена, така че да осигури подслон и на близките му. В момента десетки милионери, преследвани за различни престъпления в родината си, са намерили пристан в емирствата.

Там се укриваше преди години и обявеният от МВР за наркобос Христофорос Аманатидис – Таки, който беше арестуван в Дубай на 10 май 2012 г. Властите у нас тогава твърдяха, че процедурата по екстрадиция ще отнеме около месец, но тя така и не се случи. Обвиненията срещу Аманатидис отпаднаха. 

Слухове изпратиха на същото място и криптокралицата Ружа Игнатова. Твърдеше се, че изчезналата през октомври 2017 г. създателка на пирамидата OneCoin има луксозен дом в града в частен комплекс. Тази информация беше подкрепена и от документи за собственост, които изтекоха в Dark Web. В съда брат й Константин също спомена “имение в Дубай”, което струва около 10 млн. евро.

И подкастът на BBC, създаден специално за Ружа, загатна, че снимка на един от най-близките й хора от емирството е едно от доказателствата, даващи отговор на въпроса къде е издирваната бегълка от правосъдието.