Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите от 49-ото народно събрание
Депутатите от 49-ото народно събрание

Президентът Румен Радев и ИТН не останаха в залата за клетвата на новите министри

Официално акад. Николай Денков е новият министър-председател на България. През следващите 9 месеца той ще е начело на държавата, а след това по предварителния план и договорка с ГЕРБ постът му ще заеме вицепремиерът Мария Габриел. До окончателното гласуване се стигна след близо 2 часа и половина дебати, повечето от които бяха посветени на принципността на коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ, слабо бяха споменати Денков и Габриел, а други министри от кабинета като цяло не попаднаха в полезрението на депутатските спорове.

"За" кандидатурата за премиер гласуваха 132 депутати, а 79 бяха против. Въпреки че бяха в залата, само двама от ДПС гласуваха и избраха да са "за". "Възраждане", БСП и ИТН бяха против, имаше и един несъгласен депутат от ГЕРБ.

Структурата на кабинета бе подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше въздържали се. Отново двама от ДПС удариха рамо за правителството, а един от ГЕРБ бе контра.

Същото се повтори и с имената за министри, като гласовете "за" вече бяха 131.

Иван Ченчев от БСП обясни, че е гласувал против "този еднорък политически двуглав Фракенщайн". "Той води със себе си две малки булки - СДС и ДБ, не се е сгодил, ожени се. Горчиво", каза той.

Атанас Чорбанов от ИТН припомни историята за средния пръст, показван от англичаните. През 1415 г., при 100-годишната война английският корпус дебаркирал в Нормандия. Най-силните им военни били стрелците с дълги тисови лъкове, уверени в победата си, французите се заканили, като ги пленят, да отрежат средните пръсти, с които стреляли. Показването на среден пръст се превърнало в знака на англичаните в контекста, че са тук и отново ще се бият с тях.

"Това очаквайте в пленарна зала от ПГ на ИТН да ви показвам среден пръст всеки път, когато това правителство не работи за българския народ", закани се той.

Ангел Георгиев от "Възраждане" обяви, че това правителство е заложило на най-куците коне в парламентарната държава. И риторично попита съгласувано ли е с посолството. "На практика днес американското посолство чрез това правителство, марионетно, пое на ръчно управление контрола на изпълнителната власт и държавата", обобщи той. И нарече случилото се явен държавен преврат и разрушаване на българската държавност.

Президентът Румен Радев и ИТН не останаха в залата за клетвата на новите министри.