Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"След малко ще имаме коалиция на лидерите без имунитет. Малко е срамничко", заяви Тошко Йорданов

Емоционален в изказването си от парламентарната трибуна по време на дебата за избиране на редовен кабинет бе доайенът на 49-то НС Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"Днешният избор бе много труден", каза той и призна, че в новото правителство има хора, които би подкрепил, но и такива, които никога не би подкрепил.

"Емоциите са едно, разумът съвсем друго. Да проявим разум", настоя той. И припомни, че в предишния, а и в настоящия парламент, е призовавал депутатите да работят и да търсят верния път, да излязат с правилно решение.

"Днес реших много трудно. Пожертвах справедливите си емоции в името на България. Ще гласувам за правителство - за да успокоим страстите, да създадем спокойствие и баланс в обществото и то да си отдъхне от тая спирала от избори. Да тръгнем по път, който носи съзидание", настоя Вежди Рашидов.

И отново призова колегите си: "Стойте близко до хората, чуйте ги, разберете ги, за да им служите честно". "Вярвам в народа си, в страната си. Дошло е време да надделее разума и нищо друго", настоя Рашидов.

За сметка на това от ИТН бяха изключително остри срещу предлагания кабинет и дори вече са на финала от времето, с което разполагат за изказвания.

Гроздан Карадажов с ирония отбеляза, че пътят към политическия ад е постлан с политически компромиси. "За тях прегазването на предизборни послания се нарича последователност, а влизането в едно ложе с врага е висш пилотаж. Това е новоговорът на промяната", каза той.

И обяви, че ГЕРБ и ПП-ДБ ни предлагат коалиция на лъжата. "Това се вижда, ако сравним речите на главните герои в този спектакъл, който се играе преди и след избори. Няма нужда да пускат тайни записи", каза Караджов. И цитира как Кирил Петков обещавал да не влизат в комбина с ГЕРБ, докато Борисов води партията. "Със същия си морал, или липсата на такъв, на 25 май Петков каза пред националния си съвет - Борисов е просто маркетингов враг. За какъв морал, за каква коалиция може да говорим - коалиция на лъжата", попита ексминистърът от кабинета "Петков". Караджов цитира и думите на Денков, че така Борисов се "изпира". Уважавал съм ви, но не казвайте тези думи само скришом, обърна се той към кандидата за премиер. Караджов прочете и "епохални" неща от изказвания на ПП-ДБ по адрес на Мария Габриел, че е "сламен човек с хубаво костюмче".

"Всичките приказки за борба с корупцията и изкореняване на модела ГЕРБ са били само али-бали. Вашите брокери, г-н Петков, за които ще стане дума тепърва. Не ми се упражнявайте на български, видяхме как не може да четете" , обърна се той към апострофиращия го от място съпредседател на ПП.

"Али-бали е и програмата ви, всичко е опаковано с целофан на разумния компромис. Така си мислите, че не мирише, обаче вони. Поне 200 души в тази зала сме за съдебна реформа, приемане на бюджет и еврозона. Какво и от кого пазите, лъжливи политици? Целта е друга - някои ще изпълнят мечтата си да са министри, други ще запълнят банковите си сметки, г-н Петков", продължи Караджов. Той предупреди за предстоящата чистка в администрацията.

"Вие сте новите донове на тези цели", обърна се към новото мнозинство. И прогнозира правителство на взаимно надлъгване и саботаж. "Надежда всяка тука оставете", цитира той Данте в края на изказването си .

Накрая Караджов получи забележка от председателстващия Росен Желязков за неприличен жест, демонстриращ орална любов.

Напусналият ПП Радостин Василев заяви, че днешният ден е тъжен, защото ще бъде избрано най-жалкото правителство след Беровото, което ще изпира имунитети. Сега щяло да се изпере 15-годишно престъпно управление.

"Виждам огромно лицемерие от страна на ИТН, които не са нищо по-различнио и се провалиха в това да са последователни в борбата с модела. Сега се провалят и ПП", критичен бе той към доскорошните си политически формации.

Това, което правите, е по-близо до сицилианския модел отколкото към демокрация, иронизира той думите на Кирил Петков от по-рано. И настоя, че коалицията е отвратителна, а в правителството има и гербаджийски министри.

"Не може българското общество ежедневно да се разделя между Русия и САЩ", настоя Василев. Той се ядоса на ПП, че макар да имат различни политически възгледи с ГЕРБ, се прегръщат с хора, които са определяли като корупционери. И обвини ПП, че нямат идеология. "Еврозоната и Шенген не са в дневния ред на българското общество и не могат да са идеология. България не обичат да са лъгани и да има ала-бала", каза бившият спортен министър.

След него атаката срещу новата коалиция пое Тошко Йорданов от ИТН. "Хората са уверени, че тук е пълно с лъжци, интересчии и страхливци. Днес ще го докажете. Правителството се съставя от партии, които лъжат безсрамно. ПП лъжат, че съществуват, за да унищожат ГЕРБ. До тях е придатъкът им от ДБ, който лъжеше, че ДПС е най-голямото зло и с тях на една маса няма да седнат. ГЕРБ твърдяха, че тези аматьори от ПП и ДБ са разсипали страната и са я хвърлили в хаос и сега ще им дадат властта да доразсипят страната. След малко ще имаме коалиция на лидерите без имунитет. Малко е срамничко", гневен бе той. Да, тук е пълно с лъжци, страхливци и измамници, а партиите им са ПП, ДБ , ГЕРБ и ДПС, завърши той изказването си.