Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Двете искания за освобождаването му ще се гледат заедно

Главният прокурор Иван Гешев съзря “тоталитарен преврат”, “кървави чистки”, “късане на живо месо” и “яхване на държавността от хора, които я употребяват все едно им е бащиния, саморазправяйки се с враговете си”, сред които бил и той. Твърденията си обвинител №1 направи в емоционално изказване в началото на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник. На него за пореден път беше обсъждано искане за неговото отстраняване.

Този път по допустимост беше разгледано второто, което е от четирима кадровици. То е за уронване на престижа на съдебната власт с израза “политически боклук”, изречен от Гешев на 15 май, когато скъса оставката си.

Според тях не можело прокурор да се изразява така, защото зад депутатите стояли 3 млн. българи, а и магистратът трябвало да говори любезно и с уважение, както изисквал етичният кодекс.

Гешев за пореден път обвини директно ГЕРБ за атаката срещу него. Попита кадровиците защо бързат с “тези хора”.

Не ме харесвате - окей. И някои политици не ме харесват, но това ли сега е най-важният проблем на България? Да защитят един бивш министър-председател, може би Борисов, като буквално прегазят правото и се направят закони, с които да махнат онзи, който си върши работата и вади кирливото бельо, заяви той. И попита не им ли е интересно докъде ще стигне борбата на прокуратурата с мафията.

В петък главният прокурор поиска имунитета на лидера на ГЕРБ заради “Барселонагейт”. На 13 юни ще участва в извънредното заседание на комисията за върховенството на правото в Европарламента, където отново ще говори за разследването за пране на пари срещу бившия премиер. Главният прокурор уведоми кадровиците за предстоящото си участие и увери, че няма да го пропусне. Добави, че негова и на прокурорите била целта

“защита на България от онези, които нямат срам пред Бог, пред семействата си, пред нищо свято”.

Огнян Дамянов, който е един от подписалите първото искане за отстраняването на Гешев, го призова да не използва ресурса на прокуратурата в своя защита. И го попита морално ли е да сезира Конституционния съд за легитимността на настоящия състав на ВСС точно сега.

Морално ли е да използвате правомощията, които са ви дадени, за да спасите кожата си? И няма нужда да се говори помпозно за върховенството на правото и разделението на властите, каза Дамянов.

Георги Кузманов добави, че прокурори били силно възмутени, че по някои дела 3 г. не са правело нищо, а в последните дни се действало усилено.

След като поспориха около три часа по процедури и отводи, кадровиците единодушно допуснаха за разглеждане и това искане за отстраняването на Гешев. Самият той не гласува. После решиха да обсъждат двете заедно.

Допуснаха и всички доказателства, включително да разпитат служителя, който е получил писмото със заплахи към Гешев, в което се споменава и Мечо Пух. Той ще

обясни в какво емоционално състояние бил главният прокурор,

когато го прочел. Обсъждането на двете искания ще е в четвъртък, но не е ясно какво точно ще прави ВСС тогава.

Съветът трябва да разпита следователи, прокурори, служители на МВР, били на мястото на атентата срещу Гешев на 1 май. Оказа се обаче, че писмата към тях още не били изпратени. ВСС не е наясно и как да открие мистериозния израелски експерт, защото не знае името и адреса му, но Гешев обеща да помогне.