Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доскоро приятели осъмват врагове. И обратното.

Замразени разследвания се разтапят. Замразени политически съюзи се сглобяват с впечатляваща сръчност.

От фризера текат обвинения и имунитети. По традиция последното се случва почти винаги в петък, след 17 часа. Този път главният прокурор поиска имунитета на бившия премиер и настоящ депутат от ГЕРБ Бойко Борисов.

Стари герои изплуват, появяват се нови. Осветяват се мафиотски босове и връзки с политици и магистрати. Приемани за недосегаеми бягат от държавата. Невъобразим хаос, който провокира страх и слухове за арести. Ошашавени, хората все по-трудно разбират какво се случва. Този път държавата май наистина се пренарежда - само за 2 месеца трусовете разместиха пластовете и в парламент, и в съдебна власт, и в престъпния свят.

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Че нещо се случва, се усети на 16 март. За широката публика дотогава процесите бяха тайна. На тази дата Иван Гешев (1) излезе на пресконференция със заместника си Борислав Сарафов (3), който 45 дни по-късно му стана враг. Рамо до рамо, осветиха “завладяната държава” (по главния прокурор) - заговор срещу институциите. Разкриха записи и текст на хартия, намерени при претърсвания на жилищата на двама, сравнително неизвестни мъже - Дилиян Георгиев и Тони Иванов (24).

Иначе разследването е за данъчни престъпления срещу митичния Красимир Каменов-Къро (4) - тогава жив в имението си в Кейптаун, РЮА.

От записи и листчета, изчетени от най-важните в прокуратурата, се разбра, че този подземен бос иска да събори Гешев, неназовани магистрати, висши полицаи. “Заговорниците” споменават за “ идиотите от ПП”, които ще направят всичко, което им се каже, за евродепутат, който ще внесе сигнал срещу Гешев, където трябва. Става дума за санкции по закона “Магнитски”, за помощ от Цецо от Белград, за парите, които Васил Божков твърди, че е давал на Владислав Горанов, за да ги носи на Бойко Борисов (2).

Цецо от Белград - Цветан Василев (5), и Васил Божков (6) искат оставката на Гешев от години. Първият е подсъдим задочно за източването на КТБ и живее в сръбската столица. Вторият беше ударен през 2020 г. при акция на прокуратурата. След това получи 19 обвинения, свръхуспешният бизнес с хазарта на Божков приключи, взеха му и най-ценното - колекцията от антики.

И двамата бизнесмени - Василев и Божков, не са крили своето отношение към Иван Гешев и Бойко Борисов, споделяли са го публично през последните години, когато им се наложи да живеят извън България. Красимир Каменов-Къро обаче е стар герой с нова роля в сюжета “Завладяната държава”. Дали убийството му има връзка с 16 март, не е ясно. Митичният герой бе разстрелян със съпруга, бодигард и бавачка на 25 май - 68 дни след осветляването му и публичния старт на разследванията срещу него за убийства, търговия с влияние и данъчни престъпления.

Къро е в престъпния бизнес повече от 30 години. Криминално проявен, но след 1989 г. неосъждан. Излиза от силовата групировка ВИС-2, а след убийството на боса Георги Илиев част от бизнеса остава при него и приятеля му (тогава) Христофорос Аманатидис-Таки. Преди години пътищата им са разделени, а информацията за конфликт между двамата заради бизнес у нас се подкрепя само от косвени данни. След кратко, но привидно затишие избухна нова бомба. Този път буквално. На 1 май самоделно устройство се взриви срещу автомобила, с който се движи главният прокурор Иван Гешев (1). Още в първите часове след атентата заместникът му Борислав Сарафов (3) обяви, че взривът е бил за убиване. И още - че Гешев е бил със семейството си. После се оказа, че останал с подобно впечатление заради думи на главния прокурор, че се притеснява за най-близките си.

Но това наглед дребно разминаване прерасна в огромен конфликт между двамата, който ескалира с обвинения за политически зависимости, дела на трупчета за изнудване на елита, незаконни записи на магистрати и членове на ВСС. Двамата си поискаха взаимно оставките Изненадващо Сарафов бе подкрепен от бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров (16), който призова главния прокурор да даде оставка. И допълни, че се чува редовно с Бойко Борисов. Още при разрива между Гешев и Сарафов се очакваха вихри и на политическия етаж. Но сюжетът се разви повече от неочаквано.

На 12 май ГЕРБ-СДС представиха кандидата си за премиер - Мария Габриел (7).

Тя обяви, че първото, което министърът на правосъдието в нейния кабинет ще направи, е да поиска от ВСС отстраняването на главния прокурор.

За същото отдавна мечтаят “Продължаваме промяната” и “Демократична България” - партньори на ГЕРБ-СДС в кабинета. Още по-неочаквано Габриел бе подкрепена от ДПС, което силно изненада и самия Гешев.

След това със скоростта на светлината парламентът прие и механизма за разследването на главния прокурор с гласовете на всички депутати.

Дали заради силната воля на политиците, или заради изненадващ катарзис, шестима от доскоро вярната на Гешев прокурорска колегия във ВСС внесоха искане до пленума за отстраняването му. Заради прословутия израелски експерт, оказал неочаквано скоро на мястото на атентата. И вероятно за цялостно творчество.

Това се случи 2 дни след изявлението на Мария Габриел. Последва второ искане за оставката на главния прокурор. Този път колегата му Йордан Стоев, един от шестимата революционери, обвини, че Гешев го записвал.

А междувременно след завръщането си от САЩ Гешев получи и показа писмо, което го приканва да даде оставка. После я скъса пред камерите.

В поетичен стил неизвестен автор го призовава да се оттегли. Гешев заподозря авторството на Бойко Борисов (2). Според Любена Петрова (20), една твърде особена дама, която на части говори за “завладяната държава”, но от свой ъгъл, разпозна стила на бившия си съпруг Петьо Петров (19).

Той е сочен за основния организатор на схемата за влияние в съдебната система, наречена “8-те джуджета” (по филма на Антикорупционния фонд и едноименния ресторант, използван за щабквартира).

Гешев ядоса елита с предупреждението, че ще чисти политическия боклук. Резултатът - от негова страна размразяване на т.нар. дела на трупчета срещу висши политици, а от тях - кабинет.

На 16 май, насред суматохата на разгарящата се война, от своя “окоп” в Дубай се обади и знаковият обвиняем Васил Божков (6): “Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец” (може би по адрес на Гешев). Обяви, че е готов да се върне като защитен свидетел, но не го направи.

Някога най-богатият българин обвини преди време бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, че са го изнудвали за пари, за да развива хазартния си бизнес без проблем. Разследването на този сюжет започна през март 2022 г. в МВР, но беше прехвърлено в прокуратурата. Няма информация как се развива.

Първият висш политик от ГЕРБ с активирано старо дело беше Делян Добрев (10), бивш министър на енергетиката.

На 23 май наблюдаващ прокурор предложи на главния да поиска депутатския му имунитет заради безстопанственост при изграждането на АЕЦ “Белене”. В този ден и час Гешев е в отпуск. Докато се изясняваше дали това не е провокация откъм заместника му Сарафов, отпадна искането за Добрев, но пък се задвижи бързо разследването за пране на пари, известно като “Барселонагейт” (8). Така Гешев показа кого всъщност иска да “чисти” - той отскоро нарича лидера на ГЕРБ “лицето Бойко Методиев Борисов”, а заместника си - “лицето Борислав Боби Сарафов”. По този начин очевидно ги вижда от едната страна на барикадата.

На 25 май делото “Барселонагейт” (8) излезе от фризера след 3 г. разследване и Борисов бе привикан на разпит.

Според прокуратурата срещу него има събрани доказателства за пране на пари. Делото започна от филм на испанската медия “Периодико”, в който се твърди, че моделът Борислава Йовчева (12) живее в луксозния имот с детето си от Борисов. Де юре къщата е на бивш директор на “Лукойл”. Заради това на разпит като свидетел беше извикан ексгенералният мениджър на компанията Валентин Златев (11). Той също е стар герой в сюжета - давал е показания за същото и през 2020 г. Изплуваха обаче двама нови - Александър Сталийски (13) и Ивайла Бакалова (14).

Бизнесменът е приеман като близък до бившия премиер. Дали Сталийски е защитил, или е уличил Борисов, остана тайна.

Не говори след разпита и Мис България 2001 Ивайла Бакалова (14). На влизане за разпит тя даде да се разбере, че знае много за Барселона, че е получавала заплахи, предадени през познати, че бившият премиер “ще я приключи”.

Всъщност Бакалова е разказвала вече пред Антикорупционния фонд и през 2021 г., че е помогнала на Борислава Йовчева да напусне Испания с детето си и да се установи в Дубай.

Антикорупционният фонд е неправителствена организация, създадена през 2018 г., за да стимулира демокрацията и правосъдието, да работи срещу корупцията и злоупотребата с власт. Финансира се от “Америка за България” и работи в партньорство с други неправителствени организации като “Отворено общество” и “Конрад Аденауер”. Директор е журналистът Бойко Станкушев. В екипа са разследващият журналист Николай Стайков и адвокат Андрей Янкулов, който до 2019 г. беше прокурор.

С Антикорупционния фонд е свързано и друго размразено разследване - за “8-те джуджета” (18), по което от няколко дни се издирва бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров. Този сюжет започва през 2020 г., когато прокуратурата се намесва в спора между бащата Илия Златанов и сина му Явор заради асансьорния им завод и ги обвинява за различни престъпления. Журналистическото разследване показва, че Петьо Петров има основна заслуга за образуване на делото. Резултатът е, че заводът е отнет от сем. Златанови и прехвърлен на подставено лице. (Виж по долу за Кристиян Христов)

Три години по-късно - на 28 май 2023 г., на сайта на Антикорупционния фонд се появиха и снимки на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с Петьо Петров в ресторанта “8-те джуджета”, където по онова време се е решавал спорът за асансьорния завод “Изамет”.

Ден по-късно - на 29 май, прокуратурата прати МВР в ресторант, собственост на Размиг Чакърян - Ами (22), за да търси там него и бившия следовател. Ами е бивш подчинен на разстреляния в РЮА Къро (23) и стана свидетел срещу него още през март.

Изчезналият Петров бе обвинен задочно за незаконни записи и за принуда. Дори служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заподозря, че някой от МВР е помогнал на бившия следовател да напусне ресторанта преди полицията.

За Ами не е ясна официалната причина да бъде издирван.

Докато всички се чудят как и защо са изпуснали Петров през задния вход, обяснения реши да даде бившата му съпруга - пак пред Антикорупционния фонд.

В миналото точно Любена Петрова (20) беше обвинявана от бизнесмена Илия Златанов, че е отнесла от прокуратурата 30-те килограма конфискувано от него злато. След тежък развод с бившия следовател Любена започна да рисува ролята му в схемата за изнудване на бизнесмени с обвинения, за компромати срещу магистрати и съдействие в кариерното им израстване. Прави го на части. Очевидно внимава.

В този сюжет нов герой е Кристиян Христов (21), който в деня на интервюто с Любена Петрова беше обявил пресконференция в БТА. Това е същият човек, на когото е бил прехвърлен заводът за асансьори.

Христов не успя да даде информация публично, защото от ГДБОП го задържаха минути преди пресконференцията.

Беше успял обаче да говори пред Би Ти Ви, че Любена преди това му плащала, за да протестира в защита на Гешев. В същия този ден се появиха автентични, но стари порноклипове с участието на Петрова.

Удивително, дамата не отрича разкрепостеното си поведение, но обвини изчезналия си бивш съпруг за оператор на филмите за възрастни. Очевидно пък подобни сюжети им помагали в сексуалния живот.

Любена още повече завърза нишките в “завладяната държава”, обвинявайки Петров, че отнел общото им дете, но и че я атакувал заради Тони Иванов (24). Тя била бременна, но не от това сравнително ново лице в тази объркана история. С бизнесмена от Варна тя била само добра приятелка.

За Тони Иванов се чу, когато бе арестуван в странен инцидент в автомобил със сини лампи. Неговото подозрение бе, че е атакуван заради близкия контакт с “Промяната” и един от лидерите ѝ.

Иванов излетя за Испания - не е ясно преди или след обиск в софийския му дом. Бизнесменът дава интервюта отдалече, отричайки обвинения за наркотици. По-важното е, че е категоричен, че откритият списък на магистрати в къщата му, наречен “Вредители за отстрелване”, бил подхвърлен умишлено.

Цялата сложна картина на раздрусаната държава се допълва с друго старо разследване - снимките с пачки и кюлчета в чекмеджето (9), за което се твърди, че е на Бойко Борисов като премиер. Около него пак се заплете спорът кой го е стопирал, докато на 10 май 2023 г. Гешев е в отпуск, а го замества Сарафов. Сега е възобновено.

Политиката, която скочи на главния прокурор, даде друга жертва в последните седмици.

Отцепникът от “Има такъв народ” Радостин Василев (17) е разследван за принуда на бившата си съпартийка Христинка Иванова, за да го последва през 2022 г. После той удобно изнесе запис от националния съвет на новата си партия “Продължаваме промяната” и я напусна. Това даде повод на прокуратурата да започне проверка и срещу Кирил Петков (15) и Асен Василев заради съгласуването на бъдещи шефове на служби с чужди посолства.