Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов
Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов

Главният прокурор на Република България Иван Гешев поиска имунитета на бившия премиер и настоящ депутат от ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор е внесъл в деловодството на 49-то Народно събрание искането за сваляне на имунитета на бившия министър-председател по предложение на Софийската градска прокуратура.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Бойко Борисов е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно Конституцията възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при негово писмено съгласие.

Припомняме, че във вторник Софийска градска прокуратура поиска главният прокурор Иван Гешев да иска от Народното събрание снемането на имунитета на бившия премиер и депутат в 49-ия парламент Бойко Борисов.

Причината беше разследването, по-популярно като "Барселонагейт", по което имало събрани доказателства за пране на пари от страна на Борисов. От тях можело да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, посочват още от прокуратурата.

"Категорично не, защото трябва да си сляп да не виждаш какво се случва в момента" - това заяви тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос дали ще си даде имунитета и припомни, че две години е бил без имунитет.

Миналата седмица по случая "Барселонагейт" бе разпитван и самият Борисов. Той отговаря 2 часа на въпросите на прокурор. Тогава лидерът на ГЕРБ не обясни как е минал разпитът му, но неговият адвокат Менко Менков даде подробности пред журналисти. “Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Ако имаше, много отдавна властите в Испания щяха да започнат разследване. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма никакво престъпление”, каза Менков. И посочи, че за 4 години разследване клиентът му е ходил още 2 пъти на разпити. Въпросите винаги били едни и същи - дали познава някого. Според Менков вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева. Лидерът на ГЕРБ бил ходил в Барселона само в ролята си на главен секретар на МВР, кмет на София и на премиер.