Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

акад. Николай Денков
акад. Николай Денков

"Истината, че си нямаме доверие с ГЕРБ. Но от разговорите с Мария Габриел разбирам, че на нея мога да имам доверие. Разговорите с нея през цялото време вървят конструктивно, чуват се аргументи. Тя казва добре, в други случаи аз казвам добре. Съставът е консенсусен".

Това коментира в парламентарните кулоари номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков на въпрос за отношенията с ГЕРБ, с които ще се опитат да съставят кабинет.

"Вече сме юни и нямаме бюджет. Още през октомври служебното правителство бе длъжно да предостави бюджет, не го направи. Сега правим второ удължаване на предишния, но това създава големи проблеми. Виждаме, че има проблем със събираемостта на приходите. Трябва да влезе сериозен човек, екип, който да разбере какво се случва", коментира още кандидатът за премиер. И посочи, че ако се отиде на избори, няма да има бюджет. Втората причина за необходимост от кабинет е нуждата от съдебна реформа и приемането на закони. Първи приоритет е да има правителство, което да почне да работи, добави той.

През всички национални съвети на партии от нашата коалиция бе приет състава на кабинет, заяви Денков и така де факто потвърди имената за министри, които "24 часа" вече съобщи. Съставът обаче ще бъде представен официално до края на деня. Денков обясни, че първоначалният състав е бил показан при други обстоятелства, а сега се търси такъв, който да получи парламентарна подкрепа.

"Съставът е насочен към включването на повече експерти", добави той и благодари на всички, които се включиха в първия списък. Денков подчерта, че сред тях има изключителни експерти.

"Няколко политически лица трябваше да ги изтеглим, за да стане малко по-неутрален кабинетът. Съставът трябва да е и обществено приемлив. Този състав не е направен, за да бъде партиен, а за да свърши работа. Всеки от тези кандидати си тежи на мястото", подчерта академикът.