Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайла Бакалова
Ивайла Бакалова

Знам достатъчно по този случай, обяви Бакалова

Била заплашвана, но не иска охрана

Мис България 2001 Ивайла Бакалова и бизнесменът Валентин Златев се явиха в прокуратурата на разпит като свидетели по делото “Барселонагейт”. По него се разследва пране на пари, а във вторник наблюдаващите прокурори предложиха на Иван Гешев да поиска имунитета на бившия премиер Бойко Борисов заради събрани достатъчно доказателства, че е извършил престъпление.

За къщата в Барселона писа в разследване испанската медия “Ел Периодико” в началото на 2020 г., когато Борисов беше премиер за трети път. Тогава се твърдеше, че в имота живеят моделът Борислава Йовчева и детето ѝ от Борисов. Лидерът на ГЕРБ отрича да има нещо общо както с имота, така и с жената и детето.

По-късно разследване по случая започна във вече закритата специализирана прокуратура след обмен на информация с Испания и други държави. Борисов беше разпитан на 22 май, седмица преди предложението за сваляне на имунитета му.

В сряда в 12 ч на разпит в прокуратурата влезе Ивайла Бакалова.

Знам достатъчно по този случай. Много хора знаят, но ги е страх да говорят. Казусът е очевиден за цяла България. Прокуратурата спеше досега, щастлива съм, че накрая се събуди. Получавала съм заплахи за живота си, но не се притеснявам, не искам охрана, каза Бакалова преди разпита си в прокуратурата. Добави, че отдавна не е във фокуса на публичното пространство.

Още преди 2 г. в интервю за Антикорупционния фонд (АКФ) тя говори кратко по темата за къщата.

Помогнах на Борислава Йовчева. Това е момичето, за което се говори, че е собственичка на къщата в Барселона и че нашият премиер има отношения с нея и ѝ е купил къщата. През ноември 2019 г. ми се обади приятелка, за да помогна на нейна приятелка, която иска да се мести с детето си. Знаех кое е това момиче.

Никога не сме искали да навредим на Борисов и да го сваляме от власт

Не ни вълнува. Помогнах с каквото можах, не се интересувам от личните отношения на хората. Коментирам

го, защото това е един вид семейство за Борисов, въпреки че той отрича. Моето семейство е от 7 месеца в ареста по нелепи обвинения, каза тогава Бакалова. Интервюто преди 2 г. е по разследване на АКФ за делата срещу мъжа до нея Веселин Денков. Той беше обвинен по няколко дела след участието му в антиправителствените протести през 2020 г. Едно от тях е за подбудителство на убийството на Станка Марангозова, което е върнато от Военния съд на прокуратурата заради пропуски в обвинението и разследването. Другото е за изнудването на същата жена, което е връщано няколко пъти от съда на прокуратурата.

Третото е за участие в лихварска група, което започна с разследване за плащане на протестиращи, но по делото сега няма такива обвинения.

Отдавна не съм в медийния живот. И покрай нас имаше доста скалъпени обвинения, които се изчистват и в съда се доказва, че няма нищо такова, заяви Бакалова преди разпита си в прокуратурата в сряда. Тя остана в кабинета на разследващите час и половина и си тръгна без коментар.

Докато Бакалова даваше показания, в сградата за разпит влезе и бившият изпълнителен директор на “Лукойл” Валентин Златев. 

Бившият шеф на „Лукойл” Валентин Златев (lдясно) се явява на разпит в Софийска градска прокуратурата.
Снимка: Димитър Абрашев/БТА (БТ)
Бившият шеф на „Лукойл” Валентин Златев (lдясно) се явява на разпит в Софийска градска прокуратурата. Снимка: Димитър Абрашев/БТА (БТ)

Трябваше да дам отговори като свидетел по отново нашумяло дело и го направих в рамкит е на моята компетентност, обясни Златев.

На въпрос дали бившият му подчинен Александър Чаушев има пари, за да купи имота в Барселона, Златев отговори, че

не вярва на слухове и законът му забранява да изнася информация

от висящо досъдебно производство.

Къщата в Барселова вече е продадена. Преди това е била собственост на Александър Чаушев, който е работил в “Лукойл” преди 18 г.

Никога не съм живял там, коментира пред “24 часа” бизнесменът Александър Чаушев през февруари 2020 г.

Тогава обясни, че Йовчева е била наемателка, но той не я познавал лично. Взаимоотношенията им били през посредническа брокерска фирма. Чаушев купил имота за 3 млн. евро с цел инвестиция.