Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентин Златев на влизане в прокуратурата (вдясно) СНИМКА: Авторът
Валентин Златев на влизане в прокуратурата (вдясно) СНИМКА: Авторът

Не знам за какво ме викат, каза Валентин Златев на влизане в прокуратурата на въпрос дали е заради "Барселонагейт", където се разследва пране на пари. Обеща повече подробности, когато разпитът му приключи.

Вероятно Златев е привикан от прокуратурата по линия на това, че въпросната къща в Барселона, около която се върти цялата афера "Барселонагейт", бе собственост на директор в "Лукойл" преди години.

Все още в сградата е Ивайла Бакалова. Очаква се да пристигне и Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл". 

Знам достатъчно за къщата в Барселона и затова ще дам показания като свидетел. Получавала съм заплахи заради този случай, каза Ивайла Бакалова, преди да влезе в прокуратурата, където дава показания по досъдебното производство "Барселонагейт", заради което искат имунитета на Бойко Борисов.

Не са тайна близките й отношения с Борислава Йовчева, която според информации на чужди медии е живяла във въпросната къща в Барселона и е в близки отношения с бившия премиер.

Във вторник Софийска градска прокуратура предложи главния прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание снемането на имунитета на бившия премиер и депутат в 49-ия парламент Бойко Борисов.

Причината е разследването, по-популярно като "Барселонагейт", по което имало събрани доказателства за пране на пари от страна на Борисов. От тях можело да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, посочват още от прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев днес отказа да коментира предложението за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Няма да коментирам, приятен ден", каза Гешев пред bTV.

По делото се разследва пране на пари, с които е закупена къща в каталунската столица, оценена на 4 млн. евро. Тя бе обитавана от моделката Борислава Йовчева и нейното дете. Медийни публикации свързват Бойко Борисов с жената и детето, но лидерът на ГЕРБ многократно е отричал подобна информация.

Миналата седмица по същото разследване бе разпитван и самият Бойко Борисов. Той отговаря 2 часа на въпросите на прокурор. Тогава лидерът на ГЕРБ не обясни как е минал разпитът му, но неговият адвокат Менко Менков даде подробности пред журналисти. “Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Ако имаше, много отдавна властите в Испания щяха да започнат разследване. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма никакво престъпление”, каза Менков. И посочи, че за 4 години разследване клиентът му е ходил още 2 пъти на разпити. Въпросите винаги били едни и същи - дали познава някого. Според Менков вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева. Лидерът на ГЕРБ бил ходил в Барселона само в ролята си на главен секретар на МВР, кмет на София и на премиер.