Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Народно събрание 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Народно събрание СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
  • Съветник към мининистър-председател в тогавашния момент е съгласувал позициите на МВнР към гражданин на Северна Македония, разкри шефът на ДАНС
  • Има образувани досъдебни производства за теч на информация, има и едно повдигнато обвинение
  • ДАНС разкри, че е по времето на министър Генчовска, съветникът опитал да изтрие свършеното от служебния си компютър, но експертите го възстановили

Докато депутатите обсъждаха съгласуването на назначения в службите в чужди посолства, стана ясно, че е имало теч на информация от българското правителство към Северна Македония.

"Говорим за класическа държавна измяна. ПП би трябвало да ги е срам да влязат в залата. Всички предатели преди ПП поне са правели това криейки се, гледайки хората да не ги разберат. Продължаваме предателството дори не се крият", атакуваха от "Възраждане".

И обявиха, че всички знаем за кое посолство става въпрос - определено не е руското. "Това е посолство, което организира приеми, закуски и всички му се кланят", добавиха те. И точно тогава хвърлиха изненадващата новина с въпроса "Предоставяна ли е информация в преговорния процес на Северна Македония" и имало ли е теч към Скопие за стъпките на българската държава. "Препращани ли са имейли на български служители към такива на македонската държава, давана ли им е вътрешна информация и извършено ли е друго национално предателство?" , изненадващо смениха темата от "Възраждане". 

А отговорът на шефа на ДАНС Пламен Тончев бе повече от категоричен: "Това касае чувствителна за цялото общество информация, няма да мога да отговоря подробно, защото има образувано досъдебно производство. По линия на контраразузнаването е установен случай, в който съветник към мининистър-председател в тогавашния момент е съгласувал позициите на МВнР към гражданин на Северна Македония".

Този отговор предизвика шум в залата, а Хамид Хамид от ДПС попита как процедират с теча на вътрешна информация в ДАНС.

Тончев каза, че последните 2 г. са установени 2 случая, в които документи на агенцията са ставали достояние на външни източници. Единят е този с бивш колега, срещу когото има дело за шпионаж, а вторият се разследва от Софийска градска прокуратура и е публикуван от сайт. И по двата случая има досъдебни производства. Достъп до този документ са имали двама човека, които са извън състава на агенцията, лаконичен бе Тончев.

Макар шефът на ДАНС да не назова съветника, едно от имената, които може да е "сългасувател" със Скопие е на Весела Чернева, която съветваше Кирил Петков. Тогавашният външен министър Теодора Генчовска дори обвини Чернева, че провежда паралелна външна политика и сама лобира в преговорите с югозападната ни съседка.

По-късно Тошко Йорданов от ИТН директно назова Чернева. И припомни, че Кирил Петков и Асен Василев са участвали в КСНС при президента, което може да повдигне въпроса дали не са издали класифицирана информация.

Тончев каза, че "лицето предоставило за съгласуване позицията на България" е "индиректно не на посолство, а на държавен служител". И посочи, че е било по времето на министър Генчовска. "Това лице, единствено на неговия служебен компютър е извършено специално изтриване, което благодарение на експертите бе възстановено".