Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радостин Василев на днешната си пресконференция. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Радостин Василев на днешната си пресконференция. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Ще напусна "Продължаваме промяната", това е предателство, каза той

Шефът на ДАНС пратил на Василев охрана, защото имало риск за него

За да се случи правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ, има договорки с Европейския съюз. Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък  се е разбрал с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че България ще влезе в еврозоната и без да изпълнява критериите. А колегата му Асен Василев се договорил с "посолствата" за имената на новите шефове на службите - това са част от нещата, които се чуват на записа, който бившият министър на спорта в кабинета "Петков" Радостин Василев пусна пред журналисти днес.

Още вчера лидерът на ПП Кирил Петков обяви, че очаква такъв запис да се появи, но без да уточнява какво ще има в него, и с обяснението, че той е правен по кабинетите на политиците, на срещи на групи и със съдействието на тайните служби.

Пълни лъжи са, че са правени записи на групите, по централите. Това не отговаря на истината. Най-вероятно г-н Петков се притеснява от някакви други записи, с които аз не разполагам, каза първо Василев. По-късно обаче той разказа, че наистина има запис, но на заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" от неделя. Подчерта, че то не било тайно, а се провело с поне 50 души онлайн (Виж още надолу.).

СНИМКА: Велислав Николов
СНИМКА: Велислав Николов

Ето какво каза още той на пресконференцията:

Аз и част от колегите напуснахме ИТН, защото мафията пробиваше. Това се оказа факт. Сега ИТН са едни 11 човека, които безропотно подкрепят ГЕРБ. 1 година по-късно сме пред подобна ситуация, в която е напът да се формира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Не мога да подкрепя тази коалиция и ще напусна ПП. Това е предателство, каза той.

По-рано във фейсбук Василев анонсира пресконференцията си с думите: "Съд и затвор за Бойко Борисов и грабителите на България!". Към него върви и видео, в което има отрязъци от записи като "Мишо Бирата", кадри напомнящи за "Барселонагейт" и снимките с кюлчета. Веднага се появиха спекулации дали той няма да опита да "разбие" коалицията, търсейки недоволни от колаборацията с ГЕРБ.

Преди това пък ген. Атанас Атанасов също като Петков заяви, че записите, които Василев възнамерява да представи, са правени в парламента и партийни офиси на "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Той смята, че част от записите са направени с телефон.

Ако някой се опита да заблуди избирателите на "Промяната", нека види какво става с ИТН, каза Василев.

Хората вече не искат да ходят на избори, защото тотално противоположни проекти, под някаква невероятна форма, а това е дълбоката държава - структури със съвсем различни идеи да се събират с конкретни цели. Десетки пъти сме говорили с Кирил Петков, че няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ, а ние сега ще имаме министър-председател, ще се разпределят регулатори, областни управители и др. Г-н Петков и Денков ми казаха преди седмица, че нашето правителство на малцинството, "Няма да бъде антикорупционен и затова не ни трябват хора като теб, Радостине", разказа той. Василев обясни, че преди дни се случило събитие, което го накарало да даде пресконференцията, иначе щял просто да гласува "против" правителството и да напусне парламентарната група.

Истината е много грозна. Тя коства съществуването на ПП като проект. Те ще трябва да обясняват на своите избиратели. Стигна се до един момент, че този танц изби в това коалиционно правителство и миналата неделя аз получих имейл от председателката на НС на ПП Таня Солтанова, че в неделя ще има организационен съвет, а аз не съм член на ПП, който ще е онлайн. Това събиране започна в 10:15, аз издържах да го слушам до 12,30 ч., защото имам ученик и на сутринта трябва да го изпращам на училище. Това е записът, който направих, събранието. Легнах си в 12,30 ч. и го пуснах на рекординг, за да мога да заспя. Записът е 4 ч. и половина. Станах в понеделник в 7,30 ч. и изслушах останалата част, останах потресен. Във вторник събрах членовете на гражданското движение, за да решим какво ще правим. Взехме решение, че ние не можем да скрием от обществото това, което става, каза Василев. Те направили 5-6 минутен обзор. 

Този запис не е от спални, апартаменти. Щом говорят пред 60 човека такива неща, не искам да знам какво си говорят в тесния кръг Кирил, Асен, Лена, Лорер. Страхотен бой изяде Петков, или е уплашен, или е много лаком, май накрая ще излезе, че е много глупав, каза Василев.

След това той пусна Петков на запис, на който се чуват думите: "Пускаме като застраховка Мария Габриел" и че "Бойко Борисов се изпира с този вариант" . А Василев пък обяснява, че начело на службите ще бъдат назначени "наши хора, които са одобрени от посолствата" и др. 

Няма манипулации, просто сме изрязали отделни моменти. Кирил Петков казва пред обществото, че те не са в коалиция, а те са в коалиция. За г-н Петков ПП са единствените, които могат да изперат Борисов и това е факт. Звънят всякакви лидери - ми, колеги тук става изключително напрегнато. Как Урсула фон дер Лайен е обещала България да влиза в еврозоната като обиколи правилата. Дали това е истина, аз искам да го разбера. Кои са шефовете, одобрени от посолствата? Това е на ръба на член 1. Няма отговорен български политик, който да консултира ДАТО, ДАНС, ДАР с което и да е друго посолство, освен ако то не е в основата на тази коалиция. Такива разговори с европейски лидери, ако са се водили, това наистина е много жалко за целия ЕС, не само за България. "Бойко не иска да има главен прокурор". Господата Петков и Василев явно нещо го е страх и забележете Христо Иванов бил измислил някаква комисия, която да шиканира имунитета на Борисов, докато не мине механизма за главния прокурор или не бъде измислено нещо друго. "Демократична България" измислила механизма да пази Борисов. "ГЕРБ не е реален враг, а маркетингов враг". Не мога да повярвам, че това го казва човекът, който крещеше на площадите "аз няма да ви предам", посочи Василев.

Това е най-чистият вариант да дадеш държавата на руската пропаганда. Василев каза - ако се коалираме с ГЕРБ, "Възраждане" стават първа политическа сила. Ами аз това се чудя, дали това не са някакви шпиони, за да може "Възраждане", които са изключително опасни, да дойдат на власт и да ни върнат 50 г назад. Опорките, че те са поставеници на друга държава, в момента излизат истина. Прокуратурата за първи път има възможност да свърши нещо и вместо да отидеш на избори, ти го изпираш, възмути се той.

Виждате, че аз съм последователен. Нашата основна цел бе промяна на модела. Сега сигурно пак ще започне някой да говори, че сме купени. Не съм си позволил да го записвам в спалнята, не съм си позволил да го записвам в личен разговор. Този е пред Националния съвет, в който се казва, че Христо е при Карадайъ да се моли за конституционно мнозинство. Е, вие нормални ли сте? Какво е това?, запита Василев.

Ако някога съм лидер на партия, ще продължа да правя това, което винаги съм правил, ако ще да стоя до тоалетната и всички да ме подминават, както казва Кирил Петков, но да ми е чиста съвестта. Не мина решението да се подкрепи коалиция с ГЕРБ и след псувни, изведнъж мина с 25 на 24 гласа. Питам - тези, които гласуваха против, могат ли да са безгласни роби?, продължи Василев.

Оказва се, че когато властта е много близо до теб, в някакъв момент започваш да се опияняваш. Онлайн в този разговор можеха да се включат безброй лица. Представяте ли си какво си говорят насаме с Бойко Борисов? Казах им, че коалицията е грешка и те го усещат. В "Да, България" поне има искреност - те бяха за открита коалиция с ГЕРБ, но те са го правили това нещо. ПП скриха до последния момент, че са искали да имат коалиция. Това ще предизвика реакции - най-малко ,че трябва да обясняват какви са тези неща и договорки с Бойко, допълни още той.

Ще остана в парламента, защото за мен са гласували много хора, които са искали модела на Борисов да изчезне, посочи той.

Службите са моят таблет и моят хол. Вчера в 21,30 ч. ми се обади шефът на ДАНС г-н Тончев, че има сигнал за заплаха за мен на най-високо ниво и, че ще прати кола, която да седи пред нас. Вчера видях, че психологическото състояние на г-н Петков е разклатено, а не моето, обясни Василев. Той обясни, че заедно с ПП са харесали Димитър Илиев за министър на спорта, но той казал, че сега не можел да подкрепи такъв кабинет. Самият Василев каза, че няма "болна амбиция за министерството".

Не съм реагирал на записа, защото не съм член на Националния съвет, аз вероятно съм поканен по грешка. Разбрах за него, когато станах да карам детето и си го пуснах в колата. Пускаме го сега, защото между вторник и сряда идваха членове на управителния съвет от цялата страна и исках да го консултирам с тях. Някой сигурно е разказал на Петков, който четеше уплашен вчера от листче. През тези дни решихме какво да правим от тук нататък, обясни той.

Пуснал съм записа и не съм предупреждавал никого. Идеята беше аз да си го чуя.

Ако сте чели закони за ДАНС, ДАР и Военното разузнаване, знаете как става смяната на ръководителите. Въобще идеята да бъде консултирано нечии име е антидържавна и влиза в рамките на Наказателния кодекс. Тъй като записът ще бъде официално разпространен, мисля, че прокуратурата ще се занимае с него, а също и специалните служби, коментира пък Радулов.

Не съм разговарял с никого, а само с моите колеги от гражданското движение. По-голяма цел от това да имаме управление, няма, но това е агония, каза още Василев.

Гражданското ни движение ще прерасне в политическа партия. От този момент нататък аз и колегите се ангажираме с изпълнение на изискванията на закона за политическите партии. Замислих се сериозно след това, което чух в неделя, дали да не изляза от политиката. Не се пазаря с никого. нито с Петков, нито с Трифонов, нито с когото и да било. Няма 10 ч. записи, това е в главата на Кирил Петков. Може да има, но не са моите, настоя той.

От снощи от 22 ч., не знам още защо, но с мен се свързаха директора на ДАНС и от полицията, че има заплаха за мен и днес съм с охрана. Още не съм започнат защо, днес тепърва ще го изясняваме, уточни Василев.