Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев СНИМКА: Николай Литов
Иван Гешев СНИМКА: Николай Литов

Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище до Висшия съдебен съвет (ВСС).

В него Гешев посочва, че е не е извършил нарушение на служебните си задължения. Той допълва, че не е давал никакви указания на разследващи, израелски експерт не е участвал в действия по разследването на взрива срещу колата му, а не е и допускан на мястото на огледа.

В отговора си до ВСС Гешев прилага заповеди, от които става ясно, че в определени периоди от време е бил в отпуск.

Отговорът на Гешев е по повод искането шестима членове на ВСС за предсрочното му освобождаване.

Към становището на Гешев са приложени заповеди, от които се вижда, че от края на април до 17 май първо Красимира Филипова, а после Борислав Сарафов ще изпълняват длъжността главен прокурор поради неговото отсъствие.

Иван Гешев пише, че трудно може да бъде разбрано твърдението на шестимата членове на ВСС за извършени от него тежки нарушения. Става дума за преплитане на правомощията на главния прокурор като отделен държавен орган и тези като административен ръководител на прокуратурата, без да има яснота и конкретика, пише още главният прокурор до ВСС.

Той допълва, че в и искането за отстраняването му са посочени текстове в НПК, които нямат връзка със служебните задължения на главния прокурор.

Гешев изброява и няколко факта - на 1 май функциите на главен прокурор са били делегирани на негов заместник. Главният прокурор уточнява, че дори и да беше на работа, отново няма как да е извършил нарушение, защото след взрива вече е придобил качество на пострадало лице.