Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Анасова
Мария Габриел и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Анасова

Трите партии имат 116 депутати, за трик с кворума трябват 9 отсъстващи

Борисов изненадващо прегърна идеята на Христо Иванов за конституционно мнозинство

20 имена за министри, 5 недостигащи депутатски гласа за мнозинство и 2 дни за решаване на тази математическа задача - това е програмата пред Мария Габриел за уикенда. Номинираната от ГЕРБ за премиер в събота има и рожден ден, но той явно ще мине под знака на последните преговори по кабинета, чийто състав Габриел трябва да представи на президента в понеделник. Самото правителство се очаква

да се гласува на 25 май

в пленарната зала.

Официално ГЕРБ получи вчера подкрепата на ДПС и “Има такъв народ” за експертно правителство с 1 г. мандат, разговорите за поименния му състав вече текат. Но трите формации общо имат 116 депутати, т.е. успехът на кабинета е на 5 гласа разстояние.

За да мине правителството, са нужни гласовете на 50% + 1 от присъстващите - 121 при 100% налични депутати. Ако обаче има отсъстващи, това автоматично сваля кворума и кабинетът “Габриел” може да мине и с по-малко. Така не е необходимо ГЕРБ да си осигурява подкрепа от 5-има от друга група, достатъчно е девет души да се “разболеят” или да пропуснат да влязат в залата, за да останат 115 неподкрепящи срещу 116 зад кабинета.

Тази схема очерта в петък и депутатът от “Възраждане” Златан Златанов, който разказа от парламентарната трибуна как Искрен Митев от ПП-ДБ седнал до него и му подшушнал, че “следващата седмица 7 или 8 души от тяхната група няма да влязат в залата, за да се подсигурял кворум за нещо”. Златанов се оплака на микрофона, че в това време депутати от ДБ вдигнали телефоните си и започнали да го снимат и записват.

Притеснения нямаме. Животът е пъстър, но лично аз не очаквам някой от нашите депутати да подкрепи правителство с първия мандат, спокоен е съпредседателят на групата на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той не очаква да има и отсъстващи от пленарната зала в деня на вота за кабинет и отсече:

Няма такова планирано нещо при нас

Още преди дни мерки взе Корнелия Нинова - спря всички командировки на соцдепутати. Тя е категорична, че няма да има отсъстващи от БСП, за да не бъдат заподозрени в скрита подкрепа за ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов неофициално споделят, че са оптимисти за гласуването на кабинета, но не посочват откъде виждат спасителното рамо.

Въпросът не бе коментиран и след тройната среща в петък сутринта, която официализира подкрепата на ДПС и ИТН.

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

В кабинета на парламентарния шеф Росен Желязков се събраха Габриел, Томислав Дончев, Делян Добрев, Теменужка Петкова и Деница Сачева от ГЕРБ. От ДПС бяха Йордан Цонев, Филиз Хюсменова и Петър Чобанов. От ИТН - Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

Лидерът на ДПС Мустафа

Карадайъ не бе на тройната среща с Габриел

Но преди нея в кулоарите за първи път в прав текст обяви, че партията ще подкрепи кабинета ѝ от експерти. Заявките му от предишните дни бяха, че ДПС има подготвени експерти във всички сфери и ще подходи отговорно, защото от разрешаването на политическата криза зависи да започнат да се решават проблемите на хората и държавата.

Слави Трифонов пък обяви подкрепата си в четвъртък с видеопост.

Благодаря за подкрепата, която получавам от групите на ДПС и на ИТН за ясна визия за експертно правителство с мандат и обединени по приоритети, заяви Габриел след срещата.

Структурата на МС остава същата. Не че не може да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник, обясни Габриел. Но описа профила - експерти, които владеят материята, могат да работят за бързи резултати по приоритетите, така че хората да го усетят. Тя твърди, че

предстои разговорът за разпределяне на ресорите

и за имената.

Социално отговорен, разумен бюджет, да няма нестабилност и несигурност по отношение на заплати и плащания, посочи Габриел като първи приоритет, около който новата тройна коалиция се е обединила. Добави плана за възстановяване, оперативните програми, инвестициите.

Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство - това в рамките на първия мандат за нас остава водещо, допълни Габриел.

“Конституционна реформа” вече е сред ключовите думи в говоренето за редовен кабинет. Габриел увери, че подкрепилите я партии имат готовност за такава. Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят, отправи задочна покана тя към ПП и ДБ, но без да ги назовава.

Идеята на Христо Иванов за правителство на основата на конституционно мнозинство (с втория мандат) бе още по-ясно изведена от Бойко Борисов вчера.

Конституционно правителство

също е вариант, защото промяната в конституцията също изисква поне 160 гласа, каза лидерът на ГЕРБ. И обясни, че в следващите дни може да се направят още совалки по тази тема. От “Промяната” не отговориха официално на тази му последна покана.

КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

Лидерите ѝ обаче проведоха неочаквана и доста продължителна среща в парламента, за чиято тема запазиха абсолютно мълчание.

Борисов увери, че не участва в разговорите за правителството на Габриел, а тя има “всички права, дадени от групата, да преговаря, действа и да взема решения”.

Той отново предупреди, че без кабинет бюджет няма да има, защото такъв се работи от мнозинства. И тогава “държавата отива в канала”. С поне 1,5 млрд. ще са по-малко приходите в хазната за първото тримесечие, след 10 юни държавата няма да може да плаща дори заплатите и пенсиите, предупреди Борисов. Ново удължаване на бюджета не било решение.