Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е Къщата на регентите, в която според сигнала на Сарафов живее главният прокурор Иван Гешев. 
СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Това е Къщата на регентите, в която според сигнала на Сарафов живее главният прокурор Иван Гешев. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Час и половина ВСС обсъжда в каква процедура говори за сигнала на Сарафов, реши да има специално извънредно заседание, на което кадровиците да го коментират по същество

Срамно е да обсъждам такива твърдения, но те са за сметка на морала на тези, които ги правят. Това каза главният прокурор Иван Гешев по повод казаното, че е присвоил като свой имот почивната база на прокуратурата в Боровец.

"Тези имоти не са на главния прокурор, а са на ВСС", обясни той за базите на прокуратурата. 

След като реши да има специално заседание, на което да обсъжда сигнала на Сарафов, кадровиците почнаха да говорят за базата в Боровец.

Гешев каза, че от 2020 г. има правила за ползване на почивните бази на прокуратурата. 

"Декларирам, че тази база е включена в тези правила и всички бази се ползват по съответния ред", обяви Гешев. 

Той съобщи още, че тези правила ще бъдат предоставена на Софийската градска прокуратура, която прави проверка по сигнала на Сарафов. 

"Не съм ползвал тези бази извън въведените правила. В тази база се спазва същия ред. От документите ще стане ясно, че тази база не е ползвам аз, а са я посещавали лица от прокуратурата и извън нея", каза Гешев. 

На специалния пленум, който ще обсъжда сигнала на Сарафов, той щял да представи документи кой и кога я е посещавал. Той бил посещавал и другите бази.

През последните три години съм посещавал само бази на прокуратурата, не мога да си позволя да посещавам други бази освен на прокуратурата. През последните три години почти не съм ходил на ресторант, обяви още Гешев.

На 8 юни 2017 г. имотът е предоставен за стопанисване на главния прокурор като институция. Боян Новански, който е член на комисията, която отговаря за имотите на съдебната власт, каза, че в тази база и той бил ходил два-три пъти за рождени дни. Сумати членове на ВСС сме били там и сме празнували рождени дни, добави Новански.  

Георги Кузманов от Прокурорската колегия каза, че е ползвал и трите бази заедно със семейството си. Подавал заявка и бил допускан по съответния ред.