Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел, Бойко Борисов и представители на ГЕРБ проведоха среща с Корнелия Нинова и ръководството на БСП. 
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Мария Габриел, Бойко Борисов и представители на ГЕРБ проведоха среща с Корнелия Нинова и ръководството на БСП. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Ако БСП подкрепи национално правителство с мандата на ГЕРБ, а не партийно, и то реши да изпрати оръжие за Украйна, на секундата се оттегляме. Това предупреди лидерката Корнелия Нинова на първата среща в лидерски формат, която ГЕРБ провежда преди получаването на мандата днес. Но уточни, че решението за подкрепа или не ще се вземе след допитване до партията.

Срещата продължи 20 минути. Тя се проведе, след като в неделя кандидатът за премиер на първата политическа сила Мария Габриел обяви, че започва разговори за експертен кабинет с ясни приоритети и хоризонт от 1 г. Така тя и Бойко Борисов ще разговарят днес с лидерите на БСП, ДПС и ИТН броени часове, преди Габриел да отиде на "Дондуков" 2, за да получи папката с мандата от президента Румен Радев.

За срещата Бойко Борисов се е обадил на Корнелия Нинова още в неделя сутрин. БСП са първи, защото с тях имаме най-много различия, обясни Мария Габриел.

По обяд обаче Борисов даде на ПП-ДБ възможност до 15 часа днес (когато Габриел влиза в президентството) да му кажат дали ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ. До 15 ч няма какво да кажем, има още 7 дни след това, отговори му днес задочно акад. Николай Денков. В събота Изпълнителният съвет на "Промяната" е бил категоричен да не се променя позицията за неподкрепа на мандат или правителство на ГЕРБ. Във вторник партията има Национален съвет, който ще вземе окончателното решение.

По време на срещата с БСП от страна на ГЕРБ говори обаче само Мария Габриел. Бойко Борисов бе седнал до нея, но не взе думата.

Габриел започна с благодарност, че БСП са откликнали на поканата и удовлетворение, че има още една жена на масата за преговори, което било чест за нея.

По време на всички разговори търсих отговори на два въпроса - има ли нужда България от работещо правителство и имаме ли обща рамка и приоритети, по които да търсим обединяващото за страната и да покажем грижа за хората. Тази рамка е обща, тя търпи промени и в нея ще има добавки, оставаме отворени за диалог и промени, по които знаем, че са важни за вас, каза Габриел. И отново напомни, че офертата й е за експертно правителство с ясни приоритети и ясен срок.

Сбъркахте подхода още от самото начало, виждам, че сега има някаква корекция, започна Нинова, обръщайки се първо към Борисов. Тя критикува излъчването първо на партиен премиер, защото трябвало да има първо приоритети и след това да се излъчи експертен кабинет.

Трябва да има редовно правителство, това е неотложно, категорична бе Нинова.

Няколко ключови въпроса има, надпартийни, които са важни за България, каза Нинова и посочи на първо място бюджета. Но тук идват нашите въпроси, по които имаме различия с вас: не споделяме виждането ви, че дефицитът трябва да е под 3% с цел веднага влизане в еврозоната. Това означава рязко рязане на разходите, особено социалните. Тази фиксация за приемане на еврото 2024-2025 г. в най-бедната държава няма как да стане, категорична бе Нинова и даде вариант от 4,5-5% дефицит.

Можем ли да балансираме бюджета, попита соцлидерката и напомни, че държат на социалната политика в бюджета - да не се пипат сегашните придобивки и да се намерят средства за увеличаване на други като минималната заплата.

Второ са законите по плана за възстановяване, някой пише ли ги, попита Нинова.

Трето е членството в Шенген.

Четвърто е съдебната реформа - но сериозна, а не сменяме Гешев с Пешев, обясни лидерката на БСП.

Тя изброи и различията между двете партии - приемането на еврото на първо място.

Поздравявам ви, г-н Борисов, не очаквах, че вашите евродепутати са гласували срещу Истанбулската конвенция, това е интересен завой. За всичко, което е срещу домашното насилие, ще имате подкрепата ни. Но не и за джендър идеологията в училище.

Най-горещият въпрос е доставянето на оръжие за Украйна - ние няма да отстъпим от това, че не трябва да се изпраща оръжие. Партията ни се бори за мир, много пъти сме заявявали позицията си и не знам как ще решим този въпрос, каза Нинова.

Решението дали да подкрепим или участваме в национално правителство, не на ГЕРБ, ще бъде взето от членовете на партията ни. Така че днес няма да получите отговор, а утре свикваме Национален съвет, след който ще организираме референдум, обясни лидерката на БСП.

Благодаря, че дискусията напредва, че на първо място изведохте това, по което да търсим общото, за да помогнем заедно на хората, отвърна Габриел. И тя акцентира върху бюджета и обясни, че може да се балансира. Много ясно сме казали, че няма да се режат социалните плащания, допълни тя. И обясни, че и за 2024 г. има вариант да се слезе надолу в дефицита и да доближим целта еврозона. Но тя не е самоцел, приоритет е стабилността на публичните финанси и мисъл за хората, които всеки ден се сблъскват с предизвикателства, допълни Габриел. А за социалната политика разговорът щял да продължи на експертно ниво.

Тя обясни, че по плана за възстановяване има нужда от наваксване. Благодари за подкрепата за Шенген и за съдебната реформа. Имаме споделени цели, допълни Габриел. За съдебната реформа напомни, че не става дума за персонална промяна, а за влизане в дебата, който да доведе до цялостна съдебна реформа.

По отношение на различията - за Истанбулската конвенция на този етап сме наясно, че е много важно да се приеме закон срещу домашното насилие, каза Габриел. И напомни, че част от евродепутатите на ГЕРБ са се въздържали, но други са я подкрепили. Затова тук трябва да се концентрираме върху най-важното - домашното насилие. Но е важна и ролята на образованието, има решение на Конституционния съд, допълни Габриел и заговори за конституционна реформа. Когато обаче Нинова я попита дали визира промяна на конституцията, за да се приеме от България Истанбулската конвенция, отговори с "Категорично не". 

По темата за оръжието за Украйна форматът, който се предлага, не е коалиция. И вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си, без това да възпрепятства съставянето на правителство. Разговорите са да очертаем общото, но и това, което чрез различията ще позволи да запазим своята идентичност, обясни Габриел.

Вариантът, който предлагате, не е коалиция и всяка партия трябва да запази своята идентичност. И ако партията подкрепи национално правителство, не партийно, ако ние сме подкрепили такова правителство и то реши да изпрати оръжие за Украйна, на секундата се оттегляме. Нека оставим този въпрос отворен, за още разговори, отговори Нинова.

За нас темата за Украйна е приключена, ако те не преосмислят решението си, коментира Нинова след това. не бива да се налива още оръжие в Украйна, трябва да се реши конфликтът по мирен начин, категорична бе тя.

В партията има различни мнения, затова искаме да се допитаме, обясни Нинова след срещата. ГЕРБ загубиха толкова време, няма как да им дадем отговор сега, обясни тя и напомни каква процедура ще извърви БСП, за да вземе решението. Днес Изпълнителното бюро ще реши какъв въпрос да формулира.

Първият мандат е най-важен, но никога вторият и третият не трябва да се изключат като възможност.

До този момент за министерства и постове не е говорено, категорична бе Нинова.

Не може БСП да е нито резервна гума на тротинетка, нито Троянски кон на задкулисието. Целият си политически живот прекарахме в битка със задкулисието, че няма как да стане това, обясни соцлидерката.