Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Петков СНИМКА: АБВ
Румен Петков СНИМКА: АБВ

Моята лична оценка е, че до правителство ще се стигне. Водещият мотив не е програма, която да отговаря на българския национален интерес, а омразата и завистта към президента Румен Радев и стремежът да бъде отстранено служебното правителство. Това каза днес на пресконференция в Плевен Румен Петков, председател на ПП АБВ. В нея участва и областният координатор на партията Цветан Антов, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

В информация не пише Петков да е споменал кои са тези партии, които ще направят правителство.

"В момента не сме чули нито едно политическо решение, което да засяга България. Слушаме за евроатлантическата общност, за милионите снаряди, които трябва да даваме за Украйна, но не чуваме нищо за закритите близо 1000 училища през последните години, за лишените десетки хиляди хора от нормален достъп до здравеопазване, за осакатения български език и история, за защита на българските национални интереси", добави Петков.

"Още преди г-жа Габриел да бъде номинирана, аз казах, че за последните 15 години тя едва ли има 15 дни в България. Когато един човек не познава страната ни, не познава състоянието на институциите ни и в такава кризисна ситуация, да бъде предложен (бел. ред. за премиер), е оценка за тези, които го предлагат – тях не ги интересува България", каза още лидерът на АБВ.

Той подчерта, че е скептично настроен по отношение на това дали едно бъдещо редовно правителство ще е способно да формира и реализира политики, които да отговарят на обществения и на националния интерес на страната. "Повече от две години и половина ние се въргаляме в един административен и институционален хаос, който само задълбочава проблемите, които травмират социалния, обществения и политическия живот в страната", добави Петков.

За работата на Народното събрание той каза, че според него то е "раздирано от процеси на взаимна нетърпимост и на негодност да се намерят солидни, стабилни перспективи в една изключително кризисна ситуация след наложената ковид пандемия и ситуацията в Украйна".

Петков коментира и анализ на учени от университета Станфорд в САЩ, според който състоянието на американските банки е изключително тежко. Той определи ситуацията като драматична и подчерта, че в Европа трябва да бъдат взети спешни мерки.