Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова, Георги Първанов и Калоян Паргов на форума за демографската криза

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Илияна Йотова, Георги Първанов и Калоян Паргов на форума за демографската криза СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Искат стратегически съвет към президента - да пише стратегия

“Демографската криза не само заплашва бъдещето, тя провокира радикализация, която може да направи нещата дори по-лоши. Това не трябва да го позволяваме - не само в политическия ракурс на това понятие, но и радикализация вътре в обществото. Това е и европейска, и световна тенденция.” Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусионен форум за демографската криза, организиран от Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ).

“Много се надявам, че през следващите месеци България няма да бъде арена на протести от бедност, че няма да се окаже блокирала не само в политическо, но във всяко отношение, най-вече управленско с тотална деструкция на институциите”, каза Йотова. И допълни, че докато партиите калкулират коя как да отстъпи и какво ще загуби, ако се влезе в коалиция с друга, хората губят надежда, че България може да бъде привлекателно място за живеене.

Да се създаде стратегически съвет по демографска политика към президента, който да изработи дългосрочна стратегия - пресечна точка на разбиране на всички политически сили, предложи шефът на СИНПИ Калоян Паргов. Съветът трябвало да дава посоката на всички институции в борбата за преодоляване на катастрофата с оглед съхраняването на българската нация.

Общото усещане за нестабилност и за нечестност задълбочава демографската криза, обобщи социологът Юрий Асланов.