Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Черните ангели” разстрелват председателя на Софийския военнополеви съд Атанас Пантев пред дома му

Адвокатът Сотир Янев пронизан смъртоносно след остри критики към Съветския съюз

Ликвидираха с 6 куршума прокурор Николай Колев, до трупа му - невзривена ръчна граната

8 месеца преди екзекуцията Петър Лупов е пребит в кантората си с увита в тиксо чугунена тръба

Атентатът срещу шефа на държавното обвинение Иван Гешев не е прецедент в историята ни. Съдии и адвокати в миналото също са ставали жертви на нападения, част от които са приключили фатално.

Един от тях е Атанас Пантев, който е убит на 3 май 1943 г. във входа на кооперацията, в която живее на булевард “Адолф Хитлер” № 52 (днес “Евлоги Георгиев”). Смъртта на запасния полковник, който е бивш подпредседател на Вoенния касационен съд, налага двудневна блокада в София. Малко преди това още няколко души са убити в поредица атентати, организирани от т.нар. бойна комунистическа група “Черните ангели”. Отговорни за покушението срещу Пантев са партизанката Митка Гръбчева и нейният съучастник Величко Станев. След нападението са заловени 50 търсени от полицията комунисти, от които 9 със задочни смъртни присъди. Сред арестуваните не са убийците на Пантев, но това е последната им акция.

Кончината му предизвиква широк обществен отзвук, тъй като той се ползва с голям авторитет. Само за няколко години преминава от военен следовател в Софийския военен съд през председател на Пловдивския военен съд до началник на Военносъдебното отделение. Назначен е лично от Борис III за директор на полицията. Като председател на Софийския военнополеви съд осъжда на смърт за въоръжена противодържавна дейност полковника от централния комитет на БКП Цвятко Радойнов и още 17 комунистически функционери. След пенсионирането си през 1942 г. става адвокат.

Жертва на бойните групи на нелегалната комунистическа партия става и Сотир Янев. Той е застрелян на 15 април 1943 г. пред входа на адвокатската си кантора на улица “Цар Калоян” № 1 в София. Отговорни за смъртта му са Никола Драганов и Йордан Петров. Янев си навлича гнева на БКП, след като заема прогермански позиции, остро критикувайки Съветския съюз. Като социалдемократ той осъжда публично отношението на националсоциалистите към евреите. Така попада в списъка на враговете на висшия функционер Станке Димитров. Три години преди убийството му е избран за депутат и оглавява парламентарната комисия по външните работи, а Цар Борис ІІІ лично му благодари за заслугите към България.

От по-новото време ликвидиран с 6 куршума в 18 часа и 53 минути на 20 декември 2002 г. е прокурорът Николай Колев - един от най-изявените противници на Никола Филчев. Трупът му беше намерен на 50 м от дома му в София, където откриха и невзривена ръчна граната. Според криминалисти той е застрелян на тротоара срещу жилището си на пресечката на бул. “Пенчо Славейков” и ул. “Абоба” най-вероятно от засада.

“Следяха татко поне три месеца - разказва по-късно синът на загиналия Георги. - В последно време беше притеснен.”

Николай Колев се движел от сутрин до вечер с охрана, а във фаталната вечер се прибрал, освободил бодигарда си, който е бивша барета, и излязъл по анцуг, за да купи батерии за дистанционното на телевизора. И така срещнал своя убиец…

През 2000 г. Колев беше уволнен от Върховната административна прокуратура, а малко след 2001 г. го арестуваха заради притежание на наркотик и оръжие. Тогава той твърдеше, че те са били подхвърлени в колата му. Накрая го оправдаха и възстановиха на работа. Убийството му предизвиква политически скандал.

Един от късметлиите, срещу които се готви атентат, но властите успяват да го осуетят, е съдия Десислав Любомиров. През 2011 г. полицията арестува Симеон Симеонов - Голямото Слънце, за подготвяне на покушението срещу Любомиров, който става мишена на наркобанда заради присъда по знаково дело. Другите му поръчители по това време са в Южна Африка, откъдето според разследващи е дошла и поръчката за смъртта. Един от тях е Пламен Кунчев-Паци. Престъпната група, която иска убийството на столичния съдия, получава от него общо 49 години затвор.

Шефовете на бандата не са задържани, защото изчезват преди делото да е приключило. Малко след като се мести в Софийския градски съд, Десислав влиза в светлината на прожекторите като един от малкото магистрати, които не си правят отвод по делото за подкуп срещу колегата им Петър Сантиров. Любомиров беше и сред кандидатите за председател на Софийския градски съд.

Адвокатите у нас също стават мишени на атентати. 57-годишният търновски юрист Петър Лупов беше застрелян на 25 март 2009 г. Месеци преди покушението го предупреждават, че местен бизнесмен “го иска студен” и предлага 25 хил. лв. за убийството му. Лупов споделя това с полицаи и висш прокурор от Велико Търново, но напразно.

Нещо повече - 8 месеца преди екзекуцията, на 18 юли 2008 г., той е пребит в кантората си с увита в тиксо чугунена тръба. Жена му го намира целия в кръв. Малко по-късно е подпалена и тойотата му.

Според прокуратурата екзекуцията му е поръчана през август 2008 г. от бизнесмена Георги Вълев. Изпълнител е Пешо Сумиста - известен състезател по сумо от близкото минало. С него е и Кеца - бивш бодигард на Бай Миле. Заедно с Владимир Филев от Червен бряг започват да следят Лупов и забелязват, че в работни дни той излиза от дома си към 7,30 ч. заедно с жена си.

Във фаталната сутрин Лупов сяда зад волана в синия си “Опел Вектра”. Секунди преди да затвори вратата, наемник на Килърите с масленозелена шапка на главата, тъмно яке, дънки и бели маратонки стреля с пистолет “Макаров”. Жертвата е улучена в гърба, слепоочието, гърдите и корема. Петият изстрел пронизва адвоката във врата. Няколко души виждат стрелеца да тича и да се качва в кола.

7 месеца по-късно анонимен свидетел ще разпознае по снимки Владимир Филев - човека, заподозрян 3 месеца по-късно и за покушението срещу бизнесмена Румен Рачев, застрелян на 3 юли пред болница в Шумен.

Сред разстреляните адвокати е и варненецът Митко Димитров. Той беше убит през 2003 г. пред дома си на бул. “Стамболийски” в близост до Централния пазар във Варна.

Покушението стана пред очите на много хора. По това време Димитров се занимава с наказателни дела. Нападат го двама души, един от които стреля три пъти в главата и тялото му. По-късно излиза информация, че жертвата е един от най-скъпоплатените защитници в града и често бива наеман от хора от престъпните групировки. Бил е адвокат на един от обвиняемите по първата разбита печатница за фалшива валута във Варна. Неофициалните сведения сочеха още, че е представлявал криминално проявения Радослав Калчев, известен във Варна като Роби Черния, който е задържан неведнъж от полицията.

Друго скандално дело, с което се свързваше името на юриста, беше това на Александър Багаев срещу бившия шеф на РЗБОП в морския град – полковник Стамо Стамов. Багаев обвиняваше Стамов в превишаване на правомощия, заради което полковникът беше отстранен от поста. От страната на Багаев беше Митко Димитров.

През 2010 г. пък взривиха колата на известния петрички адвокат Иво Стефанов - защитник на футболния бос Костадин Хаджииванов, известен като Коце Маца. Тогава Стефанов каза, че няма врагове, но допуска, че експлозията е свързана с работата му, защото в момента водел 15 дела с голям имуществен интерес.

Две бомби гърмяха и в имот на известния юрист Красимир Босев. Първата взриви гаража му в жилищна кооперация през 2019 г., като изпепели паркирания вътре джип, изби прозорците на целия блок и нанесе щети за общо над 120 000 лева. Като изпълнител на поръчката властите посочиха 57-годишния бивш борец Цветан Василев с прякор Баджика, който беше изпратен за 8 години в затвора. Второто самоделно устройство избухна в двора на къщата на Босев в монтанското село Войници.