Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Матео Месина Денаро след арестуването си
СНИМКА Италиански карабинери
Матео Месина Денаро след арестуването си СНИМКА Италиански карабинери

“Бях земеделец, работех на полето. От Кастелветрано съм, но нямам жителство от дълго време, защото кметството ме задраска преди дълги години. Не съм част от никаква асоциация. Знам за Коза ностра само от вестниците“. Това заявил на първия разпит на 21 февруари пред съдия от предварителното следствие босът от сицилианската мафия Матео Месина Денаро, който беше арестуван на 16 януари в клиника в Палермо след 30-годишно укриване от правосъдието.

Разпитът бил по повод на поредното дело срещу него, този път за особено тежко изнудване. Месина Денаро заплашвал дъщерята на Алфонсо Пасананте, на чието име Коза ностра регистрирала фиктивно собствеността над земеделски терен. На въпроса на магистратите дали Месина Денаро имал прякори, той отговорил, че никога не е имал и че „те му били лепнати от журналистите“. Що се отнася до финансовото си положение, мафиотът казал, че „не му липсвало нищо“. „Имущество? Имах, но ми го отнехте всичкото, но и дори да имам някакво, няма да ви кажа, би било глупаво. Разбира се, че имам, как иначе щях да живея до сега“, отговорил още затворникът.

Месина Денаро допълнил, че по отношение на Пасананте, той само бил пратил писмо на жертвата, за да си вземе обратно земята от него, но отрекъл да е ползвал услугите на трети хора, за да му прати послание. Това направил, защото узнал, че дъщерята се канела да го продава, а теренът бил собственост на него самия.

Според „Кориере дела сера“ голяма част от написаното в документа на магистратите, депозиран в Прокуратурата на Палермо, е покрито с тайна. Става въпрос за думите, касаещи връзките на боса със случая с убийството на малкия Джузепе ди Матео, дете на бивш мафиот, станал сътрудник на властите.