Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Интресуват ме проблемите на човека и междучовешките отношения и системните проблеми на всекидневието, но с едно условие - да не ме занимават с едно, според мен, върховно объркване. На български език думите мъж и жена означават двете различни понятия изчерпващи общото понятие пол.

Човек по рождение е мъж или жена, с пенис или с вагина. Пенисът и вагината определят дали бебето е момче или момиче. Ражданията на бебе без тези ясно видими разлики или и с двата органа са статистически пренебрежима величина.Те са предмет на незабавни и трайни медицински грижи и аз не говоря за тях.

В българската култура социалните роли на родения мъж или жена са ясно диференцирани. Сексуалните игри, включително и отклонения при мъжа и жената, са съвършено различно нещо. Те не променят факта, че индивидът е роден с пенис или вагина, както и с две ръце, два крака, стомах, черва, анус и прочие. Иначе всеки е свободен да избира как ще задоволява сексуалната си потребност с други пълнолетни личности, без да нисилва или наранява някого!

Културата и цивилизацията са изградени върху представата за човешко тяло и неговото възпроизводсто! Затова има грижа за вродените или придобити отклонения в тялото. Грижа, чиято цел е колкото се може по-пълноценно присъствие и участие в живот, изграден върху представата за човешка фигура - стълби, стъпала, врати, брави, столове, маси...

Нещо повече - културата моделира образците за употребата на пениса, вагината, ръцете, краката (ляво-дясно), стомашно-чревния тракт (менюто, тоалетната) и пр.

Естествено е роденият като мъж или жена да е зависим от своите хормони и вниманието му да е насочено към осъзнаване и разбиране на получаваните от тях импулси. Като всяко "осъзнаване и разбиране", особено пък за пола, то е свързано с мислене, чувства, самокритичност, въобще с цялото многообразие на човешките преживявания и те са фундаментални за културата. Непрецизно казано - "върху тях израства" неделимата от секса и възпроизводството любов във всички възможни форми и нюанси, но по-важното: тези преживявания структурират и изпълват със съдържание психиката (съзнанието) на индивида. Без структурните стълбове "мъж" (баща!) и "жена" (майка!) психиката на човека е непълноценна. Това е описано в медицинската литература. Тук е драмата на ранното сирачество и раждането и израстването в "непълно" семейство или вън от семейство.

Защо съществува проблемът за "домашното насилие"? Основно заради отклоненията в отношенията мъж-жена. Защитата на човешките, в това число и трудови, права на жената (!), както и на детето, са грижа на всяка цивилизована държава. Жената! Детето! В смислите на българския език да си жена или дете не е въпрос на личен избор. ПЪЛНОЛЕТНАТА личност (!) може свободно да избере ролята на жена или дете със съзнанието, че това е РОЛЯ, а не че е жена, ако е роден с пенис, или дете, ако е порасъл. Когато това се случи и роденият мъж се мисли за жена, а възрастен "стане" дете, това е психично заболяване. Пишеше го в учебниците по псхиатрия, когато бях студент, и съм държал изпит по него. Забравил съм името на диагнозите и не ми се рови в Уикипедията, но е така.

А що се отнася до сексуалния избор, ще повторя - всеки е свободен да избира как ще задоволява сексуалната си потребност, без да насилва или наранява друг!

Тъй че бъдете каквито искате, но преди всичко сте родени мъже или родени жени. Бъдете горди от природната си предопределеност! Не побърквайте децата заради бизнес интереси и грантове от известни рушители на социалната тъкан.

На български език думите пол и секс са различни думи, означаващи различни понятия!

От фейсбук