Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев
Иван Гешев

В рамките на секунда се усети разклащане, но според експертите, ако сачма беше ударила врата на колата, не се знае дали щеше да е невредима. Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ. В момента той е в Ню Йорк на посещение, планирано още преди време.

Прибирах се по обичаен маршрут и на един завой са чу врзив, мястото беше близо до мост. В този ден по цялото трасе имаше голямо движение - разминахме се поне с 10 коли по посока Самоков и слава богу не пострада никой.

Какво точно се е случило, ще каже разследването, добави още той. От служители на ГДБОП и от израелски експерт се разбра, че според тях и това е вероятната хипотеза, мястото било много добре избрано. Било изключително професионална работа.

Взривът е бил насочен към шосето, поставени са метални сачми, които са прерязали дърво, каза още Гешев. Разклащането било в рамките на секунда. 

Оказа се, че в България има повече експерти по взривовете, отколкото в Израел, коментира още той.

И добави: Радвам се, че никой не пострада. Усетих помръдване на колата. Отдалечихме се от мястото, но това е по протокол. Видях много коли и се страхувах да не е пострадал някой.

Тече опит за подмяна на въпроса - как така до кола на главен прокурор на страна от ЕС да има взрив - в кои години живеем, какви послания излъчваме, попита още обвинител №1.

Не е ли по-важно, че вече никой не е опазен, след като се посяга на главен прокурор, добави той.

Той обясни и как се е получило объркването с това дали децата му са били в колата.

"След инцидента комуникирах с ваши колеги и казах че съм добре, но се притеснявам за децата си. Това може би ги подведе, че съм бил със семейството си.

В колата бях само с хора на НСО, не със семейството си, обясни Гешев.

По повод на заместника си Борислав Сарафов и министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев каза следното: "Не е лошо хората, говорили несвързано по този случай, да започнат да се извиняват."   

И още: "министърът не участва в разследването, откъде има информация - предполагам, че е неумишлено". Според експерти взривът бил с 3 кг тротилов еквивалент.

За мен е странно как министърът говори неща, които трябва да са ясни след разследването. Не подлагам на съмнение капацитета на българските служби, но участват и на Европол.

"Израелският експерт е видял много и аз му се доверявам повече от на Демерджиев", каза Гешев.

Той обясни, че няма право да получава информация от разследването, не го наблюдавал пряко.

Това е безпрецедентен акт и коментарът ми тогава би попречил на разследването, уточни той. 

Той обясни, че изпълнявал програмата, направена преди месеци. "Трябва и да реша някои въпроси от личен характер. В Ню Йорк ще имам срещи, трябва да развиваме взаимоотношенията си", уточни Гешев.