Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Промяната в данъците може да удари най-бедните. СНИМКА: Pixabay
Промяната в данъците може да удари най-бедните. СНИМКА: Pixabay

Хората с ниски доходи ще пострадат най-силно от увеличаването на ДОД, смята Васил Караиванов

Нискодоходните групи ще плащат 50% повече, ако се приеме предложението на синдикатите за увеличаване данъка на физическите лица от 10 на 15 процента. Това коментира пред БНР икономистът Васил Караиванов.

Според неговите сметки хората с минимална и средна работна заплата ще бъдат най-силно засегнати от евентуален ръст на данъка общ доход, ако бъде увеличен с 5%.

За да бъдат все пак защитени нискодоходните домакинства, от КНСБ предлагат необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Според икономистите обаче това ще разклати финансовата стабилност на държавата.

"Връщането на косвените данъци, на ДДС и на акцизите на предкризисните нива - това е необходимото зло, което трябва да преживеем. Такова едно връщаме би позволило, пък в следващите години допълнително намаляване вече на данъци, но на всички заедно".

Караиванов смята, че възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета и по тази мярка вече е постигнато и политическо съгласие.

Всякакви данъчни промени на този етап, освен възстановяването на ДДС, са нежелани и със съмнителен ефект. Така смята и политическото мнозинство, добави той. 

Повечето парламентарни групи вече заявиха, че не възнамеряват да променят данъци, макар да признаха, че корекциите от предходни парламенти да са били популистки и да затрудняват бюджета.