Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БРАТЯ ПО СЪДБА: Митхат Табаков (вдясно) и колегата му Гюнай Сефер са били доносници на ДС, съдят ги заедно за далавери и работят като депутати.
БРАТЯ ПО СЪДБА: Митхат Табаков (вдясно) и колегата му Гюнай Сефер са били доносници на ДС, съдят ги заедно за далавери и работят като депутати.

Положително отношение към Възродителния процес и ненавист към политиката на Турция и САЩ.
Това са само част от характеристиките на Митхат Табаков като агент на ДС с псевдоним "Леонид" от водещия му офицер. Папката с досието на депутата от ДПС разкрива и как е писал доноси срещу свои приятели, които роптаят срещу смяната на имената и принудителното изселване.
"Аз, Михаил Табаков, доброволно давам съгласието си да подпомагам органите на Държавна сигурност в борбата им срещу враждебно престъпните елементи на НРБ и подривните действия на чужди разузнавания" - това пише собственоръчно тогавашният член на ДКМС и студент по медицина Михаил Табаков, малко след като е

вербуван на идейно-политическа основа за

агент на Първо главно управление на ДС
Действието се развива в края на 80-те. Табаков обаче е секретен сътрудник дълго време, преди да стане официален доносник на комунистическата служба. През август 1985 година е заведен в регистрите като обект "Арабски". Тогава е студент по медицина във Варна.
Ето какво пише оперативният работник от ДС в първата си докладна записка от срещата с Табаков:
"На 5 август 1985 г. бе проведена среща с обект "Арабски". Той изяви желание да ни окаже помощ за изучаването на определени лица. "Арабски" разказа за Гюро Адрианов (Гюнай Хасанов), студент в Толбухин, сега на стаж в болницата в Силистра, както и за родителите на същия - че стоят на нездрави националистически позиции. Напоследък Гюро се оттеглил от обекта поради положителното му отношение към Възродителния процес и партийно правителствените мероприятия. За себе си обект "Арабски" сподели, че е убеден в правотата на партийната политика и никой не е в състояние да го разубеди и отклони от правилния път, независимо че някои лица го ненавиждат за това. Благодарихме на обекта и му намекнахме, че ще се видим отново. Той заяви, че винаги е готов да оказва съдействие."
След първата среща с офицера от ДС Михаил (Митхат) Табаков започва да пише и доноси като секретен сътрудник. Сам избира псевдонима си "Леонид". През май 1986 дава сведение за Сергей Братоев и Адриан Бедриев от с. Преславци, които не подозират, че

приятелят им е във връзка с репресивния апарат на държавата

"Един мой приятел (всъщност това е самият Табаков, но фразата се използва за конспиративност - бел. авт.) посетил Сергей Бедриев, секретар на читалището в Преславци. Направило му впечатление, че има добро обзавеждане - видео и касети. Пускал му турски филми. Попитал го откъде ги има. Сергей отговорил, че ги получава по канал и уточнил, че са от негов човек в Разград. Предполага, че прожектира филмите срещу заплащане, защото събира вкъщи други хора. Същия този приятел в разговор с Алдин от Преславци установил, че същият неоправдано пребивава във Варна, защото е прекъснал обучението си в медицинския университет. Занимавал се с валутна търговия. Алдин не стои на здрави позиции по Възродителния процес. Слуша радио Истанбул, радио Анкара, гласът на Америка. В тази връзка казал, че трябва да се води борба, необходими са били жертви, борбата да не е открита, а чрез подривна дейност и провокации."
Веднага след тези доноси Държавна сигурност взема мерки срещу Сергей и Алдин. Освен за враговете на Възродителния процес Табаков е носил информация и за студенти от арабските страни, както и за хора от Дулово, с които е имал лични пререкания.
"Срещнах се с "Леонид" в Дулово. Изрази безпокойство, че е прекратил личните си отношения с дъщерята на другаря Чаушев. Със същата са били само приятели, но се чувствало желание от страна на сем. Чаушеви за евентуална женитба. Майката на девойката още отсега се стремяла да насочва живота им в желаната посока. Това особено засегнало личния живот на "Леонид". Д-р Адамов му казал, че отношенията на сем. Чаушеви към тяхното се променило и взема заплашителни мерки. "Леонид" изрази съмнение, че ще му отмъщават и ще пречат на кариерата му." По време на същата среща на Табаков с ръководещия го офицер той споделя, че Гюро Адрианов разпространил слух за него. Клеветата била, че заедно със съпругата на д-р Адамов "Леонид" е ограбил морфина в аптеката и търгува с лекарства. Михаил Табаков искал дори да заведе дело срещу Адрианов за набеждаване, но офицерът го разубеждава.
Въпреки доносите на верска и етническа основа срещу състуденти и съселяни, Табаков все пак се е постарал да бъде полезен и за националната сигурност. През лятото на 1987 година избухва бомба пред хотел "Интернационал" на Златни пясъци. Пред него

по това време се събират търговци на валута, което по това време е незаконно

"Бях потърсен от "Леонид" по телефона. Искаше да ми съобщи важни неща във връзка с терористичния акт. Случайно е бил пред хотел "Интернационал" в Златни пясъци. Разказа подробности от видяното, но ние знаем повече. След това отново говори за проблемите си със семейство Чаушеви. Дава сведение, че др. Чаушев се заканил пред Димитър Табаков (баща му), че "Леонид" е причината дъщеря му Нева Чаушева да не си вземе изпитите по биофизика. Чаушев подозирал "Леонид", че стои в дъното на това, защото бил в добри отношения с преподавателите. Чаушев заплашвал, че "Леонид" няма да се дипломира и че участва във валутни афери. Съпругата на Чаушев казала на д-р Адамов, че "Леонид" щял да бъде извикан лично от шефа на МВР в Силистра заради аферите, които е вършил."
Днес синът на д-р Адамов е зам. областен управител на Силистра, а съдружникът му, който също е лекар - Юлиан Найденов, е кмет на града. Най-фрапиращата част от досието на агент “Леонид” е свързана с личния му живот. През 1987 година той се запознава с бъдещата си съпруга. Днес се казва Нигяр, тогава е била Нина. След поредната му среща с водещия офицер последният пише до началниците си:
“На срещата “Леонид” сподели, че във връзка с посещението на приятелката си в Исперих е установил следното: Същата произхожда от рода Бакалови. Баща  е медицински фелдшер в село Конево. Майка  е медицинска сестра. Интелигентно семейство са, добре обезпечени, лоялни към мероприятията на народната власт. Обезпокои се от факта дали същите имат връзки с Турция.

Каза, че ако имат, ще прекрати отношенията с приятелката си

Обясних му, че това не е голям проблем и няма да попречи на неговата реализация. Той обаче беше категоричен, че няма да има връзки с подобни лица. Отправи молба да проверим дали имат връзки с Турция и каза, че ще ни е лично задължен.” По това време Табаков е студент в Медицинския институт във Варна. Там учат и арабски студенти. “Леонид” има задача да ги проучи и съвестно изпълнява задълженията си. Контактува с тях и научава историите им, преди да дойдат в България. Интересува се и от това дали имат роднини, които живеят на Запад. “Ползван е за изучаване на чуждестранни студенти и лица с негативно отношение към Възродителния процес. Привързан към Държавна сигурност и готов винаги да помага. Поставяни са му задачи за националистически настроени елементи. Има перспективи за извеждането му зад граница по линия на специалисти. Семейството му е с възстановени имена, не е правил постъпки за изселване в Турция. Произхожда от рода на Казълбашите” - пише в характеристиката на Михаил Табаков, агент “Леонид”.
Когато майка му Виолета има проблеми с началниците си в предприятието, където работи, “Леонид” се намесва решително и

пише до органите на ДС, че искат да я махнат и да назначат на нейно място близка до ръководството

През септември 1989 година Табаков се връща от екскурзия в социалистически страни, където е бил със семейството си. След това се среща с офицера от ДС, който го ръководи в дейността му. “Леонид” изразява мнение, че шофьорите от Международния транспорт могат да бъдат носители на интересна информация, включително и да вършат шпионаж. Говорил е с шофьор от Турция - Ибрахим бей. Той му казал, че животът на българските мюсюлмани е ад, като имал предвид гонения, репресии, убийства.
Това било причината те да ходят в Турция. Турция вземала военни мерки спрямо България. Казал му го синът му - офицер в армията. Ибрахим казал още, че след като се прибере реколтата същата година, българите ще видят какво означава турски войник. Турция за 1 нощ щяла да реши въпроса с България. “Леонид” донася, че тези шофьори си уреждат срещи по паркинги в Пловдив и София. Изплашил се, като чул за военни действия, и не могъл да изкопчи повече информация. Това е и последната му среща с офицера от ДС, преди да падне комунизмът. За дейността като агент е получавал суми от по 40 и 150 лева за услуги на Държавна сигурност.

 

Другите агенти за "Леонид"

Държавна сигурност не се е доверявала сляпо на доносниците, които е вербувала. Информацията е засичана чрез подслушване на телефони, монтиране на микрофони по квартири и кабинети и проследяване. Освен това са ползвани и други техни агенти от обкръжението на съответния доносник. Това важи и в случая с бъдещия депутат Митхат Табаков, който е верен на ДС, докато е бил студент и после, когато става лекар в болницата в Дулово. Ето какво пишат други агенти на ДС за него:
Агент “Гарбис” за “Леонид”:
“Създал е връзки с доценти и асистенти в института. Преподавателите го държат за контакти с арабските студенти. “Леонид” оправял оценки и бил посредник между студентите и доцентите за добри бележки от изпитите, като всичко ставало срещу подаръци и валута от арабите. Една част от валутата “Леонид” давал на арабите, друга препродавал. На масата му в общежитието имало вносни дезодоранти. Поддържа близки отношения с доц. Лисичков.
Агент “Бъчваров” за “Леонид”:
Обича охолния живот, пуши вносни цигари, посещава заведения и има краткотрайни връзки с момичета. Проявява известна надменност с хора под неговото образование. Честен, коректен, мрази да лъже и да го лъжат. Не е засичан в симпатии към Турция.
Агент “Калоян” за “Леонид”:
Смята, че терористичният акт е излишен. Според него Възродителният процес трябва да се счита за приключено мероприятие, което не може да се върне. Има постоянен стремеж да следи новостите в медицината. С правилно отношение към народната власт. Ненавижда политиката на САЩ и Турция, не е правил постъпки за изселване. Помага за фалшификация на конкурс за клинични ортопеди през 1986 година във Варна, същият е нулиран и е взето отношение към отговорните лица.