Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В НЕМИЛОСТ: Бившият полицейски шеф Тончо Михайлов беше съден за незаконно подслушване.
В НЕМИЛОСТ: Бившият полицейски шеф Тончо Михайлов беше съден за незаконно подслушване.

Високопоставен политик провежда поредната си поверителна среща преди дни. Събеседникът му оставя телефоните си извън кабинета му.
Политикът надува звука на телевизора. Приближава се до госта и започва да шепне в ухото му. Превантивната мярка е срещу тайно записване на разговора. Масова параноя от тайно записване тресе всички сфери на обществото.
Държавникът с висок пост много добре знае, че не може да има доверие на никого, освен на себе си. Наясно е и с друго - днес всички записват тайно. Политици, бизнесмени, бандити, полицаи и прокурори държат във вътрешните си джобове работещи телефони, диктофони, микрофони, МP3 устройства.

Правят записи на колеги, конкуренти, любовници

и държавни служители с цел компромати, изнудване и застраховка. Абсолютно незаконно.
Преди две седмици един вестник, подчинен на депутата от ДПС и медиен гуру на ГЕРБ Делян Пеевски, публикува манипулиран запис на разговор с управителя на Медийна група България Любомир Павлов. "Неизвестният извършител" си е позволил да наруши основния закон на държавата, както и да разпространи клеветата в печатно издание. Той обаче е готов на всичко в името на заветната цел - да сложи и последните независими медии в портфолиото на банкера Цветан Василев, подчинения му депутат от ДПС Делян Пеевски и управляващите от ГЕРБ. Държавата и законодателят в лицето на Народното събрание удобно мълчат пред масовото от години явление всеки да записва всеки с користна цел и да вади определени фрази от контекста с цел злепоставяне.
Член 32 от Конституцията на България ясно казва, че личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Освен това пише, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Оказва се, че

този текст в Конституцията е мъртъв

"Неизвестният извършител", подчинен на медийния монопол и записал разговора с Любомир Павлов, много добре знае това. Има обаче възможност прокуратурата да защити гражданите от незаконното посегателство чрез записване и манипулиране на записи.
Въпреки слабия наказателен кодекс, член 339а от него казва така:
“Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода до три години.” Което означава условна присъда при доказана вина, защото не е предвиден минимум за това престъпление.
Днес всеки мобилен телефон от среден клас се превръща в средство за шпионаж. Записва звук и картина, които моментално могат да се качат в интернет. Пострадалите обаче не търсят правата си, защото в повечето случаи са гузни и нямат интерес от развитие на казуса. А примери за незаконно записване не липсват.
Президентът

Първанов увековечи разговора си с министъра на финансите

Симеон Дянков в сградата на “Дондуков” 2 и го разпространи. Обяснението бе, че Дянков трябвало да е запознат с практиката срещите на президента да се документират по този начин.
Разговорите на митническия директор Ваньо Танов с премиера Борисов по казуса “Мишо Бирата” също се тиражират нашироко. После се оказа, че са законно разписано СРС, а прокуратурата така и не успя да установи кой ги е изнесъл от МВР.
Репутацията на адреналинката Яна например пострада от разпространен в интернет порнозапис с нейно участие, но без знанието и съгласието й за тиражирането му. Порнозаписи, с които се държат изкъсо политици, магистрати и бизнесмени са публична тайна в определени среди и дори върви търговия с тях. Пострадалите знаят, но не сезират прокуратурата, за да се накаже виновникът.
Окръжен прокурор от Хасково наема детективи, които да следят и записват любовницата му, също магистрат. Резултатът - наказание от ВСС за виновника.
Наскоро и запис между видни социалисти от Сливен, които си говорят за милиони преди местните избори, лъсна в пресата. Пострадалият Мартин Славов ще търси правата си по чл. 147 и 148 от НК, които са за клевета и обида.
По всички тези случаи разследванията кой и как е направил незаконния според конституцията запис, кой го е разпространил и уронил престижа на събеседника си, цикли и стига до задънена улица. А когато държавното обвинение е сезирано по случая, може да започне проверка по чл. 339а и да търси наказателна отговорност от нарушителя на закона.
Съдебната практика с този член на Наказателния кодекс показва, че по него са подвеждани под отговорност предимно журналисти, които с оглед на обществения интерес са правили тайни записи.
Такъв е случаят с румънския репортер Джордже Бухнич, който със

скрита камера в очилата си засне корупция на Дунав мост

Пратиха го на съд. Оправдаха го за това, че е държал и използвал специално разузнавателно средство.
На съд бе даден и журналистът, който със скрита камера направи филма “Да купиш игрите”, където главен герой беше покойният шеф на БОК Иван Славков.
Бившият директор на областната дирекция на полицията в Ст. Загора Тончо Михайлов също бе даден на съд, че е монтирал микрофони в една от стаите в сградата и е слушал разговорите на служителите си. Съдът го оправда. негови колеги от Стара Загора, които работят в група "Миграция", също са оправдани за нерегламентирани записи, но все пак са дадени на съд.
Въпреки че подобни дела са малко, в Плевенския районен съд има тежка присъда за това престъпление. Главната счетоводителка на болница в града е осъдена на 4 години и половина ефективно за това, че е наблюдавала с камери и записвала с микрофони три лекарски кабинета. Присъдата е тежка въпреки признанието на управителката на болницата, че тя е заповядала записването заради кражбите на инвентар.

 

Безнаказани продажби на незаконна техника у нас

На пазара се предлагат джаджи с  цени от 50 до  300 лв., които са лесни за монтиране

Продажбите на шпионска техника набират все по-голяма скорост у нас, установи проучване на “168 часа”.
Отварят се всевъзможни видове подслушвателни, проследяващи и сканиращи устройства. В страната се отварят все повече онлайн магазини за шпионски джаджи, предлаганият асортимент става все по-богат и докато преди години тези джаджи бяха по джоба единствено на по-богатите, днес всеки български гражданин може да се сдобие с всевъзможни устройства за подслушване, записване, видеозаснемане и разшифроване на пароли на напълно достъпни цени, установи проверка на “168 часа”.
Клиенти на този вид техника са предимно хора от бизнеса, които искат да се предпазят от промишлен шпионаж, както и да извършат такъв. В същото време се увеличава и броят на купувачите, които търсят шпионски устройства, за да защитят собствеността, семействата си и личната си сигурност. С джаджи в стил “Джеймс Бонд” вече се снабдяват и криминално проявени лица.
“Лично аз разполагам с детектор за скрити камери. Малък, полезен и много лесен за употреба. Предполагам, че повечето колеги в бранша, ако са отворени поне колкото мен, отдавна са се снабдили със същия уред”, обяснява пред “168 часа” мъж, осъден преди време за трафик на хора и сводничество.
Сутеньорът разяснява, че е купил устройството съвсем евтино и напълно легално. По думите му на пазара в момента се предлагат различни варианти на шпионското устройство, чиято цена стартира от 50 лв. и достига до 300 лв.
“С такава джаджа никой не може да ме излъже -

засича скрит телефон, всякакви аудио- и видеосигнали”

- категоричен е криминално проявеният мъж, който признава, че от известно време насам той и колегите му страдат от параноя, че някой може да ги записва, следи и подслушва. Арестите на няколко от познатите му го принудили да стане по-внимателен и да предприеме конкретни мерки като закупуването на шпионска техника.
Детективи твърдят, че напоследък се забелязва засилен интерес към подслушвателните устройства и скритите камери от страна на хора с добър бизнес, които държат да знаят какво става в собствените им фирми, а все по-често и в тези на конкуренцията.
“Голям хит е софтуерът за мобилни телефони, който

може да превърне някои модели апарати в подслушвателно устройство

С негова помощ съвсем лесно може да разберете какви са намеренията на бизнеспартньора ви или дали подчинените ви са лоялни към вас”, обяснява представител на един от големите интернет магазини за продажба на шпионска техника.
Според продавач-консултанта инсталирането на подобна програма е елементарно и може да бъде извършено дори от жена. “Най-лесно е, ако сами закупите апарат, прикачите нашата “екстра” и след това го изпратите на набелязания човек като подарък. След това ще знаете какво планира и какво се случва с него по всяко време на денонощието, когато той използва подаръка ви”, обяснява пред “168 часа” търговецът на подслушвателното устройство.
Продавачът е категоричен, че продажбата на подобен вид подслушвателна техника не е забранена от закона на страната.
“Не сме тръгнали да подслушваме никой, просто предоставяме на клиентите този вид техника. Друг е въпросът как те ще я използват.
Никой не може да ви забрани да се грижите за семейството си, като извършвате контрол над децата си особено във времена, когато дрогата дебне пред и във всяко училище”, твърдят от фирмата дистрибутор на подслушвателния софтуер.
Нейният представител допълва, че в някои от случаите този продукт се закупува с цел превенция. “Хората със скъпи телефони искат да са сигурни, че ако ги загубят или им бъдат откраднати, ще могат да си ги върнат. Нашето устройство гарантира проследяването на апарата и неговото намиране, ако той ви бъде отнет по някакъв начин”, рекламират подслушвателя си търговците на шпионска техника.
Ако бизнесмен има съмнения, че партньорът му може да го изиграе, вместо да наема детектив, се справя сам със ситуацията.
“Много по-дискретно и чисто е, защото някой път подобни съмнения се оказват безпочвени и е по-добре сам да разбереш истината. Факт е, че напоследък има много случаи, в които съдружници се прецакват един друг, независимо че в живота са били първи приятели или са се познавали от деца”, обясняват от магазина за шпионска техника и припомнят разказ на техен клиент, който с помощта на подслушвател, вграден в луксозен “подарък” за рожден ден, открил, че партньорът му планира да свика събрание и да намали дяловото му участие в общата фирма.

Междуфирменият шпионаж
също набира скорост особено
по време на финансова криза

когато борбата за пазара става все по-ожесточена. В усилията си да подобрят или да запазят бизнеса си, някои предприемачи прибягват и до други спорни от законова и морална гледна точка начини за получаване на информация. Най-разпространено е монтирането на скрити камери.
“Днес пазарът е залят от всевъзможни продукти. Може да закупиш камера, вградена в каквото си пожелаеш - тонколонки, различни видове часовници, радиоприемници, шпионки за врата, ключодържатели, очила или контакт. Аз се спрях на аларма за кола”, обяснява бизнесмен, който признава, че е монтирал шпионската джаджа на две от служебните си коли и така установил, че един от най-доверените му хора издава фирмени тайни на конкуренцията.
Бизнесменът разказва, че планирал да инсталира в офиса си подслушвател на стационарните телефони, но преценил, че подобна мярка няма да е подходяща и затова избрал видеонаблюдение и подслушване на служебния автомобил.
“Това наистина е уред за спокойствие. Малка безобидна джаджа, която няма как да нарани тези, които са коректни към мен и вършат работата си. Наясно съм, че използването на скрита камера е незаконно и много коварно, тъй като човекът не очаква подобно нещо, но законно и морално ли е някой да използва мен и компанията ми, за да се облагодетелства и по този начин да ми нанася сериозни финансови щети”, оправдава се на глас предприемачът.
Бизнесменът разказва, че бил впечатлен от стоките, с които човек може да се снабди от магазин за шпионска техника.
“Първоначално се бях ориентирал към поръчването на подобни джаджи от чужди сайтове, където предлагането е много голямо. Впоследствие попаднах на магазин в София. По-добре е, тъй като хората те консултират, обясняват и ти препоръчват подходящото. Не губя време в чакане да получа доставката и веднага мога да тествам покупката си”, разказва бизнесменът и признава, че освен скритата камера за кола се е сдобил с още няколко “безобидни” по неговите думи устройства.
Днес в арсенала му присъства скрита камера в стенен часовник за кабинета му, подслушвател за джиесеми, вграден в пепелник, диктофон в химикалка, с която записва някои от по-важните си срещи, заглушител за джиесеми и детектор за бръмбари.

Мъжът бил посъветван
да се оборудва и с детектор
за “бръмбари”,

с който да запази личните и служебните си тайни само за себе си.
“В бизнеса наличието на подобно “умно” устройство е повече от задължително. В тези времена на усилен промишлен шпионаж никой не е застрахован от скрито подслушване и видеофилмиране. Профилактично или след визита във вашата фирма на потенциално заподозрян посетител, задължително трябва да почистите посещаваните от него места, поради възможността да ви е “накачил” някой друг “бръмбар”, агитира в тази посока един от онлайн магазините за шпионска техника.
Клиент, който веднъж е закупил и изпробвал подобна джаджа, всъщност няма нужда от много убеждаване, че трябва да се снабди и с друга.
“След като видях какво мога да правя аз, честно казано, се стреснах на какво са способни и останалите. Ползвам детектор за “бръмбари” преди важни срещи, както и когато отсядам в хотели по време на командировки. Някои биха го нарекли параноя, аз бих казал, че просто съм станал много по-внимателен. Дори в един момент се бях замислил дали да спра да използвам интернет банкирането, но се оказа невъзможно”, разказва бизнесменът, почитател на шпионската техника, визирайки друга от най-разпространените и купувани шпионски джаджи - кейлогъра.
Тази машинка се включва в юесби порта на компютъра и записва кои точно клавиши са били натиснати. Кейлогърът поддържа всички познати операционни системи и има вградена памет с капацитет от поне 2 мегабайта, което му дава възможност да запише над 500 хил. клавиши.

С помощта на тази джаджа може да разбиете пароли, да влезете във всяка посещавана на съответния компютър поща,

да проверите профил в социална мрежа, да “свалите” пароли за банкови сметки и използвани кредитни и дебитни карти.
“Малко е страшничко, като се замисли човек доколко другите могат да навлязат в личното му пространство, но това знание ме прави много по-внимателен”, разказва 26-годишният Петър Георгиев, който с помощта на кейлогър хванал гаджето си в изневяра.
Въпреки че приятелката му триела всички писма в пощата и във фейсбук, мъжът успял да ги възстанови и разбрал, че красивата му половинка се вижда с техен общ познат.
“Тя така и не можа да схване как съм разкрил всичките  срещи, любовни послания и обяснения. Дори допоследно си мислеше, че съм наел детектив, за да разбера за изневярата”, смее се месеци след “инцидента” момчето.
“Напълно го оправдавам. Всеки има право да научи истината, стига да има желание за това. Освен това с все по-нарастващата престъпност и ежедневното посегателство върху личната ни собственост и дори върху живота ни, шпионските устройства стават абсолютно задължителни за всеки, който иска да води малко по-спокоен живот”, коментират от интернет магазин за продажба на любителски СРС-та.

 

 

Печеливш бизнес

Производството и продажбата на шпионско оборудване за масова употреба става все по-печеливш бизнес с всяка изминала година. В държави като Великобритания, където използването на скрити камери не е забранено от закона, гъмжи от онлайн магазини, откъдето всеки поданик на кралицата може да се снабди с подслушвателно или видоозаснемащо устройство. Според експерти по сигурност тази индустрия тепърва ще набира скорост, тъй като все повече цивилни граждани се притесняват за сигурността на семействата, домовете и бизнеса си. Наемането на охрана или детектив в повечето случаи, особено в Западна Европа, е в пъти по-скъпо и непосилно за джоба на обикновения човек и купуването на шпионска техника е единствният вариант.

 

У нас използването на подобна техника е незаконно

“Европейският съд в Страсбург приема широка дефиниция за кореспонденция по чл.8 от Конвенцията. Тя включва писмени материали, включително изпратени по пощата, телефонни разговори, технологии за наблюдение, включително телефонно подслушване. Държавите членки са задължени да вземат необходимите мерки и да не позволяват неоправдана намеса в правата , гарантирани от чл.8 на Конвенцията”, коментира адвокат Пламена Маркова.
Тя допълва, че според чл. 34 от Конституцията на Република България всеки гражданин на страната има гаранция за защита на свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения.
“Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления. В друг член от Конституцията се казва, че личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име, както и че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”, цитира закона Пламена Маркова.

 

Най-търсените продукти

Едни от най-купуваните шпионски джаджи са скритите камери в предмети. Те могат да бъдат вградени в различни къщни предмети, които по никакъв начин не предизвикват съмнение. Най-предпочитани са часовниците - стенни и настолни. Тези вещи могат да бъдат поставени на централно място в стаята, без да предизвикат внимание и да се набият на очи. Идеална е, ако искате да разберете дали бавачката си върши работата и кого кани на гости жена ви, докато сте командировка. Цената им е около 150 лева.
Заглушител за джиесеми се ползва най-вече по време на важни делови срещи. Някои бизнесмени се оборудват с подобно устройство, когато отиват на плаж или ресторант и държат обстановката да е по-спокойна. Цената варира между 120 и 300 лв.
Джиесем подслушвателите също са търсена стока. Цената им е различна в зависимост от мястото, където ще бъде монтирано устройството. Подслушвател в пепелник или мишка струва около 150 лв., докато софтуер, който се монтира в самия апарат, може да се купи за около 600 лв.
Скенерите за скрити камери и “бръмбари” също са доста използвани напоследък.
По-добрите любителски модели струват между 200 и 300 лева, като работата с тях е изключително елементарна.

ИГРИ: Социалистът Галин Кънчев от Сливен нашумя покрай незаконния запис на колегата си Мартин Славов.
ИГРИ: Социалистът Галин Кънчев от Сливен нашумя покрай незаконния запис на колегата си Мартин Славов.
МЕЧО ПУХ: Вместо сладкото носле плюшената играчка е снабдена с чувствителна камера.
МЕЧО ПУХ: Вместо сладкото носле плюшената играчка е снабдена с чувствителна камера.
НЕВИННА: Тази химикалка може да запише образ и звук, зарежда се със стандартен порт.
НЕВИННА: Тази химикалка може да запише образ и звук, зарежда се със стандартен порт.
ДВЕ В ЕДНО: Освен ключовете на автомобила имате гаранции и за пълен запис на разговорите.
ДВЕ В ЕДНО: Освен ключовете на автомобила имате гаранции и за пълен запис на разговорите.
ПАПАРАК: Професионални фотографи могат да осигурят особено важна информация за своите клиенти.
ПАПАРАК: Професионални фотографи могат да осигурят особено важна информация за своите клиенти.
УОКИ-ТОКИ: Портативните радиостанции са част от шпионските атрибути.
УОКИ-ТОКИ: Портативните радиостанции са част от шпионските атрибути.
АЛА БОНД: Очилата за записване на разговори и видео са като от аксесорарите на Агент 007.
АЛА БОНД: Очилата за записване на разговори и видео са като от аксесорарите на Агент 007.
ДЖАДЖА: Часовникът на стената не само чува и вижда, но и дълго време съхранява информацията.
ДЖАДЖА: Часовникът на стената не само чува и вижда, но и дълго време съхранява информацията.
КЛЮКАРКА: Невинната на вид запалка може да ви каже кого кани на гости вашата съпруга.
КЛЮКАРКА: Невинната на вид запалка може да ви каже кого кани на гости вашата съпруга.