Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веселина Манолова (вляво) и още двама привърженици на Галя Танева протестираха на 30 април пред  психодиспансера  в Пловдив, където  е настанена. Снимка РАДКО ПАУНОВ
Веселина Манолова (вляво) и още двама привърженици на Галя Танева протестираха на 30 април пред психодиспансера в Пловдив, където е настанена. Снимка РАДКО ПАУНОВ

  • 3-годишното момче вече е с ЕГН и в приемно семейство
  • Бившият ѝ партньор Боян Граховски: Галя не е луда, емоционална е. Като види нещо, не може да си затвори очите и влиза в конфликти
  • Малцина сподвижници я бранят: Тя има право да го гледа както си иска

Сектантска работа! Така хора от пловдивското село Иван Вазово описват 43-годишната Галя Танева, която роди вкъщи, кръсти детето си Буда и повече от 3 години не позволяваше никого да припарва до него. Малкият растеше без ЕГН сред пълчища кучета и котки, а майката по думите на съседи

ходела с нож на кръста и наричала себе си Христос

На 26 април социални и полиция взеха детето от Иван Вазово и го настаниха в приемно семейство, а майката е в пловдивския психодиспансер за изготвяне на експертиза по решение на съда. Магистратите узакониха ЕГН-то на момченцето и новото му име - Атанас Галин Танев. Смята се, че е роден около 1 ноември 2019 г.

Доскоро обаче майката упорито отказваше да го регистрира в кметството.

“Вдигнах ръце от нея. Това беше и една от причините предсрочно да се откажа да заемам поста”, разказа пред “24 часа” доскорошният кмет на село Иван Вазово Димо Димов.

Галя е от Пловдив, но се преселила да живее в наследствената къща на родителите си в селото.

Завършила е Художествената академия

През 2016 г. имала връзка с мъж на име Боян Граховски, от когото заченала. Тогава решила да роди вкъщи, но когато ситуацията се усложнила, мъжът повикал линейка.

В болницата жената била спасена, но за плода било късно.

След три години художничката отново забременяла от друг мъж и този път успешно родила у дома. Бащата засега е неизвестен.

С думите “дяволска система” Галя отказвала да регистрира малкия, на когото дала името Буда. Според нея всяко ЕГН означавало подчиняване. Тя отхвърля всякакви административни правила и следвала своя религиозен и природосъобразен начин на съществуване. Живеела без ток и вода в къщата си и не допускала никого.

“Както е безработна, от цялата страна се стичаха хора да ѝ носят помощи и храна за многобройните кучета и котки, които отглежда”, описва бившият кмет.

“Тази жена ме побърка. То не бяха прокурори, не бяха детски педагогически стаи, не бяха социални”, разказва Димо Димов. Според него Галя често

изоставяла детето и отскачала до Пловдив да рови в кофите

за боклук, за да търси храна за кучетата и котките си.

Димов твърди, че се държала, меко казано, странно. “За нея всички сме дяволи, парите уж не били важни, а приемаше помощи с охота. Веднъж извади нож на комшия”, каза още той. Според него жената преди време била настанена в психиатрично заведение. След като се върнала, спряла да си пие лекарствата и пак се влошила.

Хора от Иван Вазово са категорични, че е било крайно време социалните да се намесят и да защитят интересите на детето. Местните са потресени и

се чудят как образована жена може да постъпи така

В деня, когато социални и полиция отнеха детето от майката, а самата нея пратиха в психодиспансера в Пловдив, тя написа в профила си, че “това е проявление на дявола, който е навсякъде”.

Бившият приятел на Танева Боян Граховски също дойде пред психодиспансера да подкрепи Галя.
Бившият приятел на Танева Боян Граховски също дойде пред психодиспансера да подкрепи Галя.

Танева набра привърженици в социалните мрежи. Те обявиха, че на 30 април ще протестират в нейна защита пред психодиспансера в Пловдив. В уречения час се появиха първо трима души, а по-късно нараснаха до осем. Бяха безкрайно разочаровани от малкото присъстващи. Сред тях беше и Боян Граховски - мъжът, от когото е забременяла първия път, а раждането е било злополучно.

“Живях около 2 г. с Галя, разделих се след този инцидент. Много ме боли за нея, тя е интелигентна. Като види нещо, не може да си затвори очите и влиза в конфликти, изпадайки в истерия”, разказа пред “24 часа” той. Но е категоричен, че “Галя не е луд човек”.

“Казват, че е агресивна и неразумна, а това не е така”,

допълва бившият ѝ приятел. Признава обаче, че тя има проблем с нервната система. И смята, че трябва да ѝ бъде поставена точна диагноза и оттам - правилно лечение, но не бивало да я тъпчат с антидепресанти.

“Аз не съм бащата на детето, което ѝ отнеха. Чувал съм, че е някакъв Стоян, но не му знам фамилията. Спрях да общувам с нея, защото трудно ми се получаваше”, допълни 44-годишният Граховски.

“Най-лошото за една майка е да ѝ отнемат детето. А Галя си го гледа и то е живо и здраво”, брани я Веселина Манолова, една от поддръжничките. Според нея Танева ходела с нож на кръста не за да напада, а да се защитава от хората наоколо.

“Тя успява да се грижи за малкия, без да пречи на никого”,

вмъква Петя, друга привърженичка. Всеки имал право да си кръщава детето както иска, а това, че е без ЕГН, било неин личен избор. “Не е единствена”, допълва Манолова. И отсича, че ако някой трябвало да бъде пратен във въпросното лечебно заведение, е Емили Тротинетката.

На въпроса на “24 часа” може ли човек да бъде гражданин на държава без ЕГН, да не спазва законите, отказвайки да регистрира детето си, сподвижниците на Галя отсякоха: “Много хора са против такава система. Тя не е единствена!”.

Те оправдават избора ѝ да роди вкъщи с думите: “А навремето жените къде са раждали? На нивата. Без лекарски грижи.”

Шефът на “Социално подпомагане”: Малкият вече говори

Детето е в много добро приемно семейство и получава грижи, каквито нямаше. Това увери шефът на Регионалната служба “Социално подпомагане” в Пловдив Петър Антонов. Той твърди, че Атанас вече произнасял думички. Детето е прегледано от лекар и общото му състояние било добро.

Осем месеца са били нужни на социалните да успеят да уредят нещата с момчето.

“Установихме, че то е без родителски надзор, няма заявено желание от роднини за отглеждането му. От следващите действия и от заключението на съда, което ще бъде след психическа експертиза на майката, ще се реши колко време детето ще остане в приемно семейство”, допълни Антонов. Категоричен е, че момчето е било в рискова среда.